Artūrs Kurucs - pirmais ACB čempions no Latvijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vitorijas "Kirolbet Baskonia" komanda.
Vitorijas "Kirolbet Baskonia" komanda. Foto: https://www.facebook.com/baskonia/

Artūra Kuruca pārstāvētā Vitorijas "Kirolbet Baskonia" otrdien Valensijā dramatiskā cīņā triumfēja Spānijas augstākās basketbola līgas (ACB) sezonas noslēguma turnīra finālā, kur uzveica Rolanda Šmita pārstāvēto "Barcelona".

Abi Latvijas basketbolisti bija fināla spēles pieteikumā, bet, tāpat kā pusfinālos, laukumā nedevās. 

Zīmīgi, ka Kurucs 2019./2020.gada sezonā kļuva par divu nacionālo čempionātu uzvarētāju, jo "VEF Rīga" sastāvā viņš tika arī pie Latvijas zelta.

ACB finālā "Baskonia" svinēja uzvaru ar rezultātu 69:67 (17:16, 16:23, 18:12, 18:16), zelta metienu 3,4 sekundes pirms finālsvilpes iemetot Lukam Vildosam.

Viņš arī bija rezultatīvākais uzvarētāju rindās, jo guva 17 punktus, turklāt tika pie fināla vērtīgākā spēlētāja goda, bet par trim punktiem mazāk bija Tornikem Šengelijam.

Barseloniešus no zaudējuma neglāba Tomā Ertela 21 punkts, bet 14 punkti bija Korijam Higinsam.

Mača sākums bija mazrezultatīvs, bet ceturtdaļas otrajā pusē basku komandai izdevās iekrāt sešu punktu pārsvaru. Barselonieši ātri atspēlējās un pēc izrāviena 10:0 otrajā ceturtdaļā panāca deviņu punktu pārsvaru (26:17), pēc tam puslaiku uzvarot ar 39:33.

Otrais puslaiks sākās "Baskonia" zīmē, pirmajās minūtēs Vildosam ar tālmetienu panākot neizšķirtu 41:41. Pārsniedzot trešās ceturtdaļas ekvatoru, "trejaci" iemeta arī Zorans Dragičs, un Vitorijas klubs bija vadībā jau ar četriem punktiem (47:43).

"Barcelona" ātri atguva vadību, taču ceturtās ceturtdaļas sākums labāk padevās pretiniekiem, kuri pēc Meta Dženinga un Šengelijas tālmetieniem vēl divreiz ieguva četru punktu handikapu. Barselonieši atkal atspēlējās, taču ceturkšņa vidū zaudēja Nikolu Mirotiču - ACB šīs sezonas vērtīgākais spēlētājs piektās piezīmes dēļ bija spiests noslēgt dueli.

Ceturtdaļas otrajā pusē komandas apmainījās vairākiem neprecīziem metieniem, bet pēdējo minūti ar trīs punktu pārsvaru uzsāka "Baskonia" (67:64). Noslēdzošajā minūtēs divreiz uz soda metienu līnijas stājās Pjerre Oriola, kurš realizēja trīs no četriem, desmit sekundes pirms finālsvilpes izlīdzinādams rezultātu.

"Baskonia" pēdējā uzbrukumā izspēlēja uz groza apakšā brīvo Vildosu, kurš 3,4 sekundes pirms čempionu noskaidrošanas panāca 69:67. Turpretī "Barcelona" otrā laukuma galā pēc Korija Higinsa nerealizētā tālmetiena zaudēja cerības uz titulu.

Šmits ACB finālā piedalījās arī 2018./2019.gada sezonā, kad "Barcelona" sērijā līdz trim uzvarām ar 1-3 atzina Madrides "Real" pārākumu. Spānijas čempionāta finālā spēlējuši arī Jānis Timma, Rinalds Mālmanis (abi - "Baskonia") un Jānis Blūms ("Bilbao").

Barselonas klubs par Spānijas čempionu kronēts 18 reizes, bet Vitorijas komandas kontā ir četras zelta medaļas. "Barcelona" finālā spēlējusi 40 reizes, kamēr "Baskonia" - deviņas.

"Barcelona" klubs pusfinālā ar rezultātu 98:84 uzveica Burgosas "San Pablo", bet "Baskonia" sīvā cīņā ar 75:73 apspēlēja turnīra saimnieci "Valencia". Pusfinālu zaudētājas noslēdza turnīru, jo cīņa par bronzas medaļām Spānijā netiek aizvadīta.

Grupu turnīru nepārvarēja Artūra Žagara pārstāvētā Badalonas "Joventut". Tāpat ārpus pusfināla palika iepriekšējo divu gadu čempione un Spānijas titulētākā komanda Madrides "Real".

ACB sezona tika pārtraukta pēc 8.marta spēlēm un čempions tika noskaidrots Valensijā 12 komandu miniturnīrā, kas ritēja nepilnas divas nedēļas.

Sezonas noslēguma izspēles formātā komanda sadalītas divās grupās pa sešām katrā, aizvadot viena apļa turnīru. Katras grupas divas labākās komandas turnīru turpināja pusfinālā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu