"Man tik tikko kustas pirksti." Sanktpēterburgas balsošanas iecirknī policists salauž žurnālistam roku (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Otrdien, 30. jūnijā, kādā balsošanas iecirknī Sanktpēterburgā policija salauzusi roku portāla "Mediazona" žurnālistam Dāvidam Frenkelam.

Uzbrukts cilvēku pilnajā 2291. iecirknī, kur notiek tautas nobalsošana par grozījumiem Krievijas konstitūcijā.

Balsošana par Krievijas konstitūcijas grozījumiem, kas cita starpā satur normas, kuras ļaus Vladimiram Putinam palikt prezidenta amatā vēl uz diviem pilnvaru termiņiem, noslēgsies trešdien, 1. jūlijā.

Frenkels ieradās iecirknī, jo bija saņēmis ziņas, ka tajā notiekot pārkāpumi. Žurnālists stāsta, ka policists esot viņu mēģinājis izvest no iecirkņa un salauzis roku. Kamēr Frenkels sāpēs gulēja uz grīdas, viens no iecirknī esošajiem novērotājiem viņam uzkāpis uz kājas un satvēris viņu aiz lauztās rokas.

"Man salauza roku un iesita pa to ar dūri. Es guļu uz grīdas, jo vispār nevaru pakustināt roku, man briesmīgi sāp roka un tik tikko kustas pirksti," sacīja Frenkels.

Frenkelam tika diagnosticēts kaula lūzums.

Sanktpēterburgas policija vēlāk noliedza, ka Frenkelam "uzbrukts". Policija sacīja, ka iecirkņa komisārs esot lūdzis policistiem izvest žurnālistu, jo viņš esot traucējis balsošanas komisijas darbu. Policisti esot ar "likumīgiem līdzekļiem" izraidījuši žurnālistu no iecirkņa.

Trešdien noslēdzas jau nedēļu ilgusī tautas nobalsošana par grozījumiem Krievijas konstitūcijā, kas cita starpā ļaus prezidentam Vladimiram Putinam palikt amatā vēl uz diviem pilnvaru termiņiem.

Lai mudinātu vēlētājus aktīvi piedalīties balsošanā, vietējās varasiestādes daudzviet nobalsošanu pārvērtušas loterijā, kas pilsoņiem piedāvā dažādas vērtīgas balvas, sākot ar dāvanu kartēm un beidzot pat ar automašīnām un dzīvokļiem.

Opozīcija norāda, ka nobalsošana faktiski ir nedēļas garumā ievilcies farss, kurā nav pat neatkarīgu novērotāju.

Balsošanas noslēguma priekšvakarā pilsoņus doties pie vēlēšanu urnām mudināja arī pats Putins.

Tiesa gan, normas, kas ļaus viņam saglabāt varu līdz pat 2036. gadam, Kremļa saimnieks izvairījās pieminēt.

"Mēs balsojam par valsti, kādā vēlamies dzīvot (..) un kādu vēlamies nodot saviem bērniem," uzsvēra Putins, atklājot kārtējo pieminekli tā dēvētajā Lielajā tēvijas karā kritušajiem.

Cenšoties novērst vēlētāju uzmanību no Kremlim visbūtiskākajiem konstitūcijas grozījumiem, pamatlikuma jaunajā tekstā iekļauti panti par patriotisko audzināšanu, viendzimuma laulību aizliegumu un ticību Dievam.

Līdztekus "ideoloģiskajiem" pantiem tiek piedāvāti arī "sociālie", kas, piemēram, garantē minimālo algu.

Tieši šīs normas tiek aktīvi apspriestas valdības kontrolēto televīzijas kanālu diskusiju raidījumos, kamēr Putina prezidentūras "restarts" faktiski netiek pat pieminēts.

Vēlētājiem liegta iespēja balsot par katru no grozījumiem atsevišķi, un viņi var tos apstiprināt vai noraidīt tikai kopumā.

Lai gan aģitācija gan par, gan pret konstitūcijas grozījumiem oficiāli ir aizliegta, Maskavas guļamrajonos tiek brīvi izplatītas skrejlapas ar aicinājumiem balsot "par".

Varasiestādēm cenšoties nodrošināt pietiekami augstu vēlētāju aktivitāti, tiek izmantoti gan tradicionālie administratīvie resursi, organizējot balsošanu darbavietās, gan "inovatīvas" metodes, vēlēšanu iecirkņus iekārtojot dzīvojamo māju pagalmos vai kāpņu telpās, uz parku soliņiem vai pat automašīnu bagāžniekos jeb, kā joko paši krievi, "uz celmiņa".

Tomēr līdz pat pēdējam brīdim opozīcija tā arī nav spējusi vienoties, vai nobalsošanu boikotēt, vai arī tajā piedalīties un balsot pret konstitūcijas grozījumu apstiprināšanu.

Neskatoties uz to, ka nobalsošana juridiski nav pat nepieciešama, lai parlamenta apstiprinātie un Putina parakstītie konstitūcijas grozījumi stātos spēkā, Kremlis vēlas stiprināt savu leģitimitāti un nospraudis mērķi, lai tos atbalstītu vismaz 70% vēlētāju.

Lai gan parasti vēlēšanās, kamēr balsošana nav beigusies, nobalsojušo aptauju rezultātus publicēt aizliegts, šoreiz valdības kontrolētie sociologi šādus smalkumus ignorējuši un publiskojuši aptauju rezultātus, kas liecina, ka Kremlis ir tuvu sava nospraustā mērķa sasniegšanai.

Tikmēr jaunā konstitūcija ir jau nodrukāta un nopērkama grāmatveikalos.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu