"Šī kamera neiejaucas ne jūsu privātajā dzīvē, ne ķermenī.'' Ādažu sākumskolā uzstādīta Latvijā pirmā ķermeņa temperatūras mērierīce (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Ādažu sākumskolā uzstādīta Latvijā pirmā stacionārā ķermeņa temperatūras mērīšanas iekārta. Tās galvenais uzdevums ir laikus fiksēt tos, kuri ieradušies mācību iestādē ar paaugstinātu temperatūru un varētu būt potenciāli ne tikai Covid-19, bet arī citu slimību pārnēsātāji, ziņo ''TV3 ziņas''. 

Sākoties Covid-19 pandēmijai, šādas iekārtas sabiedriskās vietās tika uzstādītas daudzās pasaules valstīs. Ādažnieki gan to vairāk vēlas izmantot, lai rudens sezonā laikus pamanītu potenciālus gripas vai citu vīrusu pārnēsātājus, jo pērn piedzīvota situācija, ka skolu slimošanas dēļ apmeklē vien puse tās audzēkņu.

''Ir daudz ne dažādas citas saaukstēšanās, slimības un tā tālāk. Un lielākā daļa vecāku noteikti ļoti labi zina, ka, aizejot uz bērnudārzu vai skolu, bērns ir vesels, pēc pāris dienām viņš atnāk mājās slims,'' norāda SIA ''Baltijas elektro sabiedrība'' valdes loceklis Edgars Bergholcs.

Iekārta uzstādīta pie skolas ieejas un sastāv no divām kamerām. Viena mēra telpas, bet otra – cilvēka ķermeņa temperatūru. Sensori vienlaikus var uztvert vairāku cilvēku rādītājus, kuri pēc tam parādās speciāli uzstādītos monitoros. Kļūdas iespējamība esot līdz 0,1 grādam.

Tā kā šobrīd mācību iestādē notiek vairākas bērnu vasaras nometnes, skola jauno ierīci tikai izmēģina, lai saprastu, kā tā varētu strādāt mācību laikā.

''Tas būtiskākais, kas mums šobrīd jāpanāk, ir jāizdomā procedūra, kādā veidā, kad iekārta konstatē, ka bērnam ir temperatūra, kā mēs uzmanīgi, nepiesaistot ne klases audzinatāju, ne pedagogu uzmanību, aizvedam šo bērnu līdz skolas medmāsai,'' skaidro Ādažu sākumskolas direktors Česlavs Batņa.

Tā kā paaugstinātas temperatūras iemesli var būt dažādi, tieši skolas medmāsa izvērtēs bērnu veselības stāvokli un lems, vai viņiem nepieciešams doties mājup. Šāda kārtība attiektos arī uz skolas darbiniekiem un pedagogiem.

Par bērnu datu drošību vecākiem neesot jāuztraucas, jo to apstrāde tiks kontrolēta, pamatojoties uz skolas iekšējo datu aizsardzības politiku.

''Šī kamera neiejaucas ne jūsu privātajā dzīvē, ne ķermenī, vai jebkur citur, un katra konkrētā iestāde nosaka datu aizsardzības jeb informācija plūsmu. Bet konkrēti šī iekārta nav pieslēgta klāt ne pie vienas ārējās datubāzes, kur informācija aiziet un kāds to visu vēro un pēta, nebūt ne, tā ir tikai lokāli uz vietas, un tāda ir pamatideja,'' skaidro Edgars Bergholcs.

Ādažu sākumskola ierīci saņēmusi dāvanā, taču šādas iekārtas kopējās uzstādīšanas izmaksas var sasniegt 20 tūkstošus eiro.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu