Reģionālās slimnīcas vēl nav saņēmušas kompensācijas par darbu Covid-19 krīzes laikā vairāku miljonu eiro apmērā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maskas
Sejas maskas Foto: Unsplash

Arvien reģionālās slimnīcas vairāku miljonu eiro apmērā nav saņēmušas kompensācijas par piemaksām mediķiem, kuri ārkārtas apstākļos strādājuši ar Covid-19 izplatības seku novēršanu, šorīt, 2. jūlijā, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

LETA jau ziņoja, ka reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušām bažām, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) preses konferencē maija beigās paziņoja, ka ārstniecības iestādes saņems kompensācijas par piemaksām mediķiem saistībā ar dabu Covid-19 krīzes novēršanai un ka tam pastāv noteikta procedūra.

Vienlaikus procesu arī esot ietekmējis fakts, ka jautājuma risināšanā ir iesaistītas vairākas ministrijas.

Latvijas Slimnīcu biedrības apkopotie dati liecināja, ka patlaban piemaksas par paveikto darbu no saviem līdzekļiem spējušas izmaksāt vien 53% pašvaldību slimnīcu. Tāpat neesot saņemtas kompensācijas par individuālo aizsardzības līdzekļu iegādi.

Kalējs intervijā šorīt atzina, ka minētās kompensācijas līdz reģionālajām slimnīcām arvien nav nonākušas un tas arvien ir aktuāli, jo ir slimnīcas, kurām vairs nav savu līdzekļu, lai mediķiem solītās piemaksas tiktu izmaksātas.

"Visi dokumenti Nacionālajam veselības dienestam iesniegti un mēs saprotam, ka finansējuma novirzīšanai ir sava procedūra, bet, vai tiešām tā ir tik ilga, jo jautājumu par kompensāciju saņemšanu reģionālās slimnīcas jau sāka risināt jūnija sākumā," skaidroja Kalējs.

Uz jautājumu, vai Kalējs var nosaukt konkrētu summu, kas būtu izmaksājama slimnīcām, biedrības vadītājs atbildēja, ka precīzs cipars nav zināms, bet esot skaidrs, ka runa var būt par vairākiem miljoniem eiro.

Kā ziņots, maijā beigās notikušajā preses konferencē veselības ministre pavēstīja, ka ārstniecības iestādes, kuras izsniedza piemaksas saviem darbiniekiem martā un aprīlī, noteikti saņems kompensācijas no Nacionālā veselības dienesta (NVD).

"Tā ir ierasta prakse, ka slimnīcas maksā kaut ko no saviem līdzekļiem, un tad šie resursi tiek kompensēti no NVD," atzīmēja Viņķele.

Vienlaikus, ministre norādīja, ka, ja ir slimnīcas, kam nepietiek līdzekļu, šīs ārstniecības iestādes var vērsties NVD un iegūt priekšfinansējumu. Lai gan ministre apšaubīja šādu iespēju, jo ārkārtējās situācijas laikā netika nodrošināta virkne medicīnas pakalpojumu, neskatoties uz to, ka līdzekļi to sniegšanai tika piešķirti.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu