Covid-19 ⟩ "Mēs tiešām riskējam, bet mēģinām to darīt dozēti." Dumpis atklāj galveno bažu iemeslu Latvijā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis piedalās preses konferencē, kurā informē par aktualitātēm saistībā ar jauno koronavīrusu. Foto: Zane Bitere/LETA

Saistībā ar Covid-19 galvenais bažu iemesls patlaban ir vīrusa iespējamais imports no citām valstīm, šorīt, 2. jūlijā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" norādīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš skaidroja, ka ar vislielākajiem riskiem saistās cilvēku ceļošana uz valstīm, kurās ir augsti saslimstības ar Covid-19 rādītāji, piemēram, Lielbritānija vai Zviedrija. Tomēr saprotams, ka šādu ceļojumu aizliegšana būtu saistīta ar negatīviem ekonomiskajiem vai cilvēciskajiem faktoriem.

"Jāsaprot, ka mēs tiešām riskējam, bet mēģinām to darīt dozēti. Ārkārtīgi svarīgi būtu atcerēties, ka cilvēkiem, kuri atlido, pirmkārt, jāievēro pašizolācija, otrkārt, viņi var veikt bezmaksas testus. Radiniekiem un sabiedrības locekļiem atkal būtu svarīgi sekot, lai šie cilvēki neiet sabiedrībā 14 dienas," sacīja Dumpis, atgādinot, ka Covid-19 testus Latvijā bez maksas var veikt jebkurš cilvēks.

Ceļotgribētājus infektologs brīdināja, ka, ieplānojot lidojuma vai brauciena galamērķi šodien, nav iespējams paredzēt, kāda epidemiloģiskā situācija attiecīgajā valstī vai pilsētā būs faktiskajā ceļošanas laikā.

Var gadīties pat tā, ka iecerēto galamērķi sasniegt neizdodas, jo vīrusa izplatības dēļ tas gluži vienkārši tiek slēgts, skaidroja Dumpis, aicinot cilvēkus apzināties šos riskus.

Cita starpā infektologs minēja, ka, saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, Covid-19 pacientiem pēc izslimošanas imunitāte pret jauno koronavīrusu pazūd diezgan ātri.

Turpretim risks inficēties no virsmām, piemēram, pieskaroties veikala plauktam, kuru aizticis Covid-19 slimnieks, neesot tik nozīmīgs, kā tika uzskatīts sākotnēji. Lielākie riski aizvien esot saistīti ar intensīvu runāšanu, dziedāšanu vai komunicēšanu iekštelpās, neievērojot distanci.

Kā ziņots, epidemioloģiski labvēlīgas situācijas saglabāšanas nolūkos Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina turpināt distancēšanos, ievērot regulāru roku mazgāšanu un virsmu dezinfekciju, kā arī rūpīgi, ar atbildību pret sabiedrību, izvērtēt došanos ārpus valsts.

Centrā uzsver, ka Covid-19 ierobežošanai ir svarīgi pārraut infekcijas transmisijas ķēdi un novērst infekcijas plašāku izplatīšanos sabiedrībā. Lai to īstenotu ir nepieciešams savlaicīgi identificēt un izolēt ikvienu saslimušo, kā arī noteikt visas personas, ar kurām slimniekam ir bijis nozīmīgs kontakts.

Cilvēks to neapzinoties, var inficēt citus jau divas dienas pirms slimības simptomu parādīšanās un ne visas kontaktpersonas slimnieks var atcerēties, tāpēc centrā aicina ikvienu lejupielādēt savā telefonā lietotni "Apturi Covid", lai palīdzētu brīdināt visus, kas bijuši pakļauti inficēšanās riskam. Šis aicinājums īpaši attiecas uz tiem, kuri atgriezušies no ārzemēm.

Šobrīd, kad valstī ir atcelts ārkārtējais stāvoklis, jābūt divtik piesardzīgiem un tālredzīgiem, jo šādā situācijā sabiedrības līdzatbildībai ir neatsverama nozīme Covid-19 ierobežošanā, uzsver SPKC speciālisti.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu