Lai "izārstētu" homoseksualitāti, vecāki dēlam piespiež veikt smadzeņu operāciju (28)

Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēc tam, kad Kazahstānas iedzīvotājs Bekzats Mukaševs paziņoja, ka ir homoseksuāls, viņa vecāki piespieda vīrieti apprecēties un veikt smadzeņu operāciju, vēsta portāls "Meduza".

Mukaševa vecāki vairākkārt nolaupīja savu dēlu un brutāli viņu piekāva. Par pieredzēto Mukaševa partneris Armans Hasanovs pastāstīja "Meduza" žurnālistei Aisulai Tošibekovai.

2020. gada 22. jūnijā Hasanovs publicēja video, kurā atzinās, ka ir gejs. Viņš to darīja, lai pastāstītu situāciju ar 29 gadus veco Mukaševu, kurš pazuda jūnija vidū. Video ātri kļuva populārs sociālajos tīklos un piesaistīja aktīvistu uzmanību.

Būt viendzimuma attiecībās Kazahstānā ir nopietns risks, jo valstī kopš 1998. gadā homoseksualitāte tiek diskriminēta.

Armans un Bekzats iepazinās 2019. gada 8. septembrī. Abi tolaik dzīvoja mazā pilsētiņā ar nosaukumu Orala. Armanam tolaik bija 26 gadi, bet Bekzatam 28 gadi.

Mukaševs mācījās Ķīnas Naftas universitātē un lieliski pārvaldīja ķīniešu un angļu valodas. Savukārt Armans strādāja reklāmas aģentūrā un brīvajā laikā darbojās AIDS slimnieku brīvprātīgo centrā.

Par savām attiecībām puiši atklāti nerunāja.

Kas notika?

Armana un Bekzata problēmas sākās ar Mukaševa radiniekiem, kas uzzināja, ka viņu dēls ir gejs.

Līdz tam brīdim Bekzata vecāki neko nenojauta par dēla orientāciju un gaidīja mazbērnus.  2019. gadā vecāki piespieda Bekzatu apprecēties ar kādu no ciemata vietējām iedzīvotājām. Armans sacīja, ka Bekzatam ar meiteni romantiskas attiecības neesot bijušas un šķirties Bekzats neesot vēlējies.

Neilgi pēc kāzām Bekzats atklāja, ka ir saslimis ar HIV. Viņš nekavējoties saviem vecākiem paziņoja par savu homoseksualitāti.

Bekzata vecāki uz to reaģēja ar piedāvājumu apmeklēt psihologus, lai tie izlabotu viņa seksualitāti. Pēc mirkļa Bekzats mātei paziņoja, ka nevēlas šķirties no Armana. Bekzata tēvs ieradās pie dēla un piekāva viņu.

Puisis tika nogādāts slimnīcā ar galvas traumu. Pēc šī negadījuma Bekzats aizbēga no savas ģimenes un kopā ar Armanu aizbēga uz citu pilsētu - Aktavu.

Bekzats aizsūtīja vēstuli vecākiem, lai liek viņu mierā un vairs nemeklē. Uz to vecāki atbildēja ar draudiem.

Puiša personu apliecinošie dokumenti bija palikuši mājās. Pēc pāris dienām Aktavā ieradās puiša vecāki, kas ar varu aizveda viņu atpakaļ uz Oralu - tā bija pirmā nolaupīšana.

Otrā nolaupīšana

Kad Bekzats ar varu tika aizvests uz Oralu, vecāki solīja, ka, ja dēls atdos visu ģimenes mantu, tad viss skandāls beigsies. Bekzats tā arī izdarīja, taču solījums no vecāku puses netika turēts.

2019. gada decembrī Bekzats devās uz Maskavas slimnīcu, lai viņam tiktu veikta hidrocefālijas operācija, jo vecāki uzskatīja, ka tas ir vainojams dēla homoseksualitātē.

Ārsti atteicās veikt operāciju, jo tā varēja kaitēt Bekzata veselībai. Puisis atgriezās Oralā un kopā ar Armanu iekārtojās jaunā dzīvoklī. Viņš nolēma satikties ar sievu, lai vienotos par šķiršanos, taču vecāki atkal viņu nolaupīja un mājās tēvs vēlreiz piekāva dēlu.

Armans un Bekzats devās uz slimnīcu, taču tur viņus sagaidīja Bekzata vecāki ar vēl 15 citiem cilvēkiem. Puisis tika brutāli piekauts un iesēdināts automobilī. Pēc šī atgadījuma Armans vērsās pie LGBT aktīvistiem.

Armans bija izmisis un ar aktīvistu palīdzību centās atrast savu puisi. Viņi Bekzata ģimenei rakstīja vēstules un draudēja ar tiesāšanos.

Smadzeņu operācija un bēgšana

Lai "atbrīvotu dēlu no homoseksualitātes", vecāki Bekzatu veda uz baznīcu, lai atbrīvotu viņu no dēmoniem. Tāpat viņš tika vests pie psihologa, taču gan viņš, gan mācītājs pateica, ka puisis ir pilnībā vesels.

2020. gada janvārī Bekzatam tika veikta hidrocefālijas operācija un viņš tika ieslēgts dzīvoklī, kuru apsargāja apsardze.

Armanam un Bekzatam izdevās aizbēgt un šī gada februārī kopā ar LGBT aktīvistiem viņi nonāca Maskavā.

Kā atklāja LGBT aktīvists Anatolijs Černotusovs, tad puiši, lai viņiem nesekotu, regulāri mainīja dzīvesvietas un automašīnas.

Bekzata glābšanai pievienojās arī Krievijas LGBT aktīvisti. Viņiem piedāvāja drošību un iespēju izceļot uz Eiropu, taču bija problēma - Bekzatam nebija līdzi dokumentu. Lai to izdarītu, viņam bija jāuztaisa jauni dokumenti.

Bēgšanu sabojā Covid-19 pandēmija

Pēc atgriešanās no Maskavas puišus sagaidīja LGBT aktīvists, kas palīdzēja noformēt visus dokumentus. 

Nākamajā dienā anonīmais aktīvists devās pakaļ dokumentiem, taču viņam tos neizsniedza. Jaunā pase bija gatava, taču viņam nebija pilnvaras, kas atļautu dokumentus izņemt Bekzata vietā. Process ievilkās, taču beigās Bekzats tika pie jaunās pases.

Tiesa, 15. martā Covid-19 pandēmijas dēļ Kazahstāna slēdza robežas. Turpmākos mēnešus Bekzats un Armans slēpās, kā arī aktīvi mainīja dzīvesvietas. 

12. jūnijā puisis ierakstīja video, kurā lūdza ģimeni likt viņu mierā. Nākamajā dienā puisis pazuda, kad devās uz veikalu. 

Puisi aizturēja policija un no iecirkņa viņš devās projām ar sievu un vecākiem. Pēc tam LGBT aktīvisti saņēma video, kuros Bekzats piespiedu kārtā teica, lai viņu vairs nemeklē.

Bekzata tēvs žurnālistiem norādīja, ka dēls atrodas Nursultanā, bet māsa sacīja, ka brālis ievietots slimnīcā, kur iziet atveseļošanās procesu. Armans norādīja, ka Bekzats nekad neesot sūdzējies par veselības problēmām.

Vēlāk sociālajā tīklā "Instagram" parādījās konts, kurā tika publicēti Bekzata ieraksti, kuros viņš sacīja, ka "ar mani viss ir kārtībā...".

Armana advokāts Gulhans Okapovs norāda, ka viņa rīcībā esot informācija, ka pēc robežu atvēršanas vecāki esot solījuši dēlu atlaist.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu