"Redzēt ziemeļblāzmu no kosmosa robežas." ASV uzņēmums plāno gaisa balonā nogādāt pasažierus atmosfēras augstākajos slāņos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ziemeļblāzma no Starptautiskās kosmosa stacijas.
Ziemeļblāzma no Starptautiskās kosmosa stacijas. Foto: AFP / Scanpix

ASV uzņēmums vēlas izmantot modernizētus gaisa balonus, lai cilvēkus no Zemes virsas Aļaskā nogādātu līdz atmosfēras augstākajiem slāņiem, vēsta aģentūra AP.

Floridā bāzētais jaunuzņēmums "Space Perspective" plāno izmantot Klusā okeāna Kosmosa ostas kompleksu Kodiakā kā vietu, no kurienes balons tiks palaists. Tā nosaukums ir "Spaceship Neptune" jeb "Kosmosa kuģis Neptūns".

Ceļojumus vadīs apkalpes komanda un tajos varēs doties astoņi pasažieri, kuri atradīsies kontrolēta spiediena kapsulā zem futbola stadiona izmēra ūdeņraža gaisa balona.

Vienam pasažierim sešu stundu ilgais lidojums izmaksātu aptuveni 125 000 dolāru (111 160 eiro). 

"Alaska Aerospace Corporation" izpilddirektors Marks Lesters sacīja, ka lidojumi no Kodiakas būs pieejami pāris gadu laikā un tie palīdzēs Aļaskas tūrisma nozarei. 

"Būs cilvēki no visas pasaules, kuru vēlēsies braukt uz Aļasku un redzēt ziemeļblāzmu no kosmosa robežas," sacīja Lesters.

"Alaska Aerospace" un "Space Perspective" veiks testus un precizēs operācijas no kosmosa ostas, kā arī nodrošinās licences lidojumiem kosmosā no ASV Federālās Aviācijas administrācijas.

"Space Perspective" nākamgad plāno veikt bezpilota testa lidojumu no Kenedija kosmosa centra Floridā.

Ceļojums sāksies ar divu stundu lidojumu, līdz tiks sasniegts aptuveni 31 kilometra augstums. Tad pasažieriem būs iespēja ar pieredzi dalīties sociālajos tīklos un pārraidīt datus.

"Neptūns" pēc tam veic divu stundu nolaišanos un iekrīt ūdenī, kur kuģis savāc pasažierus, kapsulu un gaisa balonu, pastāstīja "Alaska Aerospace". Atkarībā no sezonālo vēju virziena kapsula tiks savākta ūdeņos ap Kodiakas salu un Aleutu salām.

Balona dizains veidots, balstoties uz tehnoloģijām, ko NASA gadiem ilgi izmanto, lai gaisā nogādātu lielus teleskopus, sacīja "Space Perspective".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu