"Ja mēs neko nedarīsim, sekas būs nenovēršamas." Salaspils Botānisko dārzu apsēduši Spānijas kailgliemeži (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Par nopietnu problēmu Latvijā šobrīd kļuvuši Spānijas kailgliemeži – tie apsēduši arī Salaspils Botānisko dārzu un radušās bažas, ka šī sērga var apdraudēt arī tā vērtīgo augu kolekciju, ziņo TV3 raidījums "900 sekundes".

Salaspils Botāniskā dārza teritorija ir 129 hektārus plaša, un it īpaši šogad pavasarī dārza darbinieki pamanījuši, ka Spānijas kailgliemežu šogad ir vairāk nekā parasti. Vēl pirms diviem gadiem bija cerība, ka šie Latvijā nelūgtie viesi nevairosies, taču patiesība izrādījusies skarbāka.

"Ja pagājušajā gadā kādu metru 30 posmā varēja ieraudzīt ne pārāk daudz padsmit centimetru garu kailgliemežu, tad šogad mēs jau redzam, ka ir pagājušā gada jaunuļi, kas veiksmīgi pārziemojuši. Un tās bažas šobrīd man ir vislielākās," stāsta Salaspils Botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas vadītājs Andrejs Svilāns.

Pastāv iespēja, ka šī invazīvā citzemju suga var savairoties biedējošos apmēros. Pagaidām nav veikti nekādi pētījumi par to, kādu postu tā var nodarīt, bet pēc biologu domām, šī var kļūt par nacionālā mēroga nelaimi.

"Ja mēs neko nedarīsim, sekas būs nenovēršamas," saka Svilāns.

Vislabākais veids ir tos vismaz vienreiz dienā nolasīt un iznīcināt. Ja zāle nopļauta vai dārziņš izravēts, gliemežiem ir mazāk slēptuvju, tādā veidā to izplatību var ierobežot.

Dabas aizsardzības pārvaldē uzskata, ja pret kaitēkli necīnīsies visi, tad mūs sagaida katastrofa – gliemeži noēdīs ļoti daudz, arī dārzu skaistās augu kolekcijas.

"Rozēm ir diezgan spēcīgas ādainas lapas, rožu lapas Spānijas kailgliemezim negaršos, bet rozēm ir ļoti maigas ziedlapiņas, kas patiks uz galvošanu. Dārziem, manuprāt, tā būs lielākā nelaime," uzskata Svilāns.

Šī invazīvā suga visticamāk Latvijā tikusi ievesta ar stādiem un sākusi izplatīties pēdējo 10 gadu laikā. Šobrīd vienīgais variants ir teritoriju īpašniekiem šos gliemežus nolasīt un pats galvenais – pēc tam iznīcināt. Arī pašvaldībām ir jākopj ceļmalas un grāvmalas. Citu variantu pagaidām nav.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu