Piededzis ēdiens - garšīgs, bet neveselīgs. Kā nenodarīt pāri kuņģim?
Grilēšanai svarīgi izvēlēties pēc iespējas kvalitatīvāku gaļu no uzticama pārdevēja un svaigus dārzeņus. Ieteicams marinādes gatavot pašam, lai varētu kontrolēt piedevas, sāls patēriņu un izvēlētās garšvielas, izvairītos no konservantiem un e-vielām. Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu sāls patēriņa kontrole ir īpaši svarīga.
Pašam gatavojot marinādi, etiķa vietā labāk izvēlēties kaut ko mazāk skābu, lai saudzētu kuņģi - citronu sulu, kefīru, olīveļļu. Tāpat jāņem vērā, ka visas mērces, kas gatavotas ar cukuru, ātrāk piedeg un tādējādi atstāj iespaidu uz gremošanas sistēmu, tāpēc medus un cukura marinādes, Teriyaki un citas saldas mērces nav grilēšanai piemērotākās.
Lai arī izplatīts ir mīts, ka apdegušie gabaliņi ir visgaršīgākie un oglīte ir veselīga, nevajadzētu pieļaut, ka gaļa vai dārzeņi piedeg - tieši pārcepts, piededzis ēdiens visvairāk nodara pāri veselībai!
"Grila ogle degot pārvēršas par vielu kopumu gan no marinādes, gan gaļas, turklāt reizēm pat kopā ar degšķidrumu," sakafarmaceite Zane Melberga, piebilstot, ka dārzeņi ir mazāk smagi kuņģim nekā gaļa, taču tos jāgrilē atsevišķi. Kļūda ir gaļu un dārzeņus pamīšus durt uz viena iesma, jo dārzeņu gatavošanas laiks ir īsāks un tie piedegs.
Pārēšanās - grilēšanas blakne. Kā rīkoties, ja gadījies pārēsties?
Ik vasaru parasti esam noilgojušies pēc grilētiem ēdieniem, tāpēc pirmās grila ballītes parasti beidzas ar pārēšanos. Protams, grilētu ēdienu smarža ir kārdinoša, taču svarīgi ir ievērot samērību. Lai no pārēšanās izvairītos, ieteicams cepšanu veikt vairākos piegājienos ar trīs stundu intervālu, nevis uzreiz grilēt visu ēdienu.
Samērīgai jābūt arī proporcijai uz šķīvja - grila ēdieniem jāaizņem ne vairāk kā ceturtā daļa ēdienreizes satura, to papildinot ar svaigiem dārzeņiem, salātiem, dažādām veselīgām mērcēm un augļiem.
"Dažreiz mēs zinām, ka pēc ēšanas būs slikti, taču nespējam no grila ēdieniem atturēties - apzināti riskējam, ka dedzinās kuņģi, pūtīsies vēders, būs smaguma sajūta, smagākos gadījumos vemšana un caureja. Tādās situācijās labi jau laicīgi būt gataviem un ēdienreizes laikā vai pirms tās lietot skābi mazinošos preparātus, kas palīdz šķelt uzņemto barību. Ja uzpūties vēders, ieteicams lietot fermentu preparātus pret vēdera uzpūšanos, kas mazinās diskomfortu," iesaka farmaceite.
Smaguma sajūtai nereti pie vainas ir ne tikai slikti sakošļāts ēdiens, bet arī, piemēram, vēlēšanās pamīšus veikt āra darbus un ēst.
Uzreiz pēc ēšanas aktīvi kustoties, visa enerģija aiziet darbam un ēdiens negremojas. Tāpēc pēc katras maltītes, kurā daudz ēsts, vajadzētu atpūsties – optimāli 30 līdz 60 minūtes, un lietot enzīmpreparātus, kas palīdz sagremot apēsto.
Ja apēsts par daudz, kunģis ar gremošanas fermentu rezervēm nespēj sašķelt pārtiku. Pret smagumu vēderā palīdzēs papildus fermentu deva, ko var iedzert tablešu veidā. Tiesa, ar to lietošanu ilgāk par nedēļu nav ieteicams aizrauties. Ja šādas problēmas ir regulāri, noteikti jādodas pie ārsta, jākoriģē diētu un jāpiemeklē atbilstošā enzīmu preparāta deva.