SPKC: Katrs diagnosticētais Covid-19 slimnieks palīdz pārraut infekcijas transmisijas ķēdi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Katrs diagnosticētais Covid-19 slimnieks palīdz pārraut infekcijas transmisijas ķēdi, preses brīfingā žurnālistiem sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Elīna Dimiņa.

Viņa atgādināja par gadījumu, kad Covid-19 slimnieks bija pārvietojies ar autobusiem maršrutā Valka-Rīga-Valmiera-Valka kopā ar 109 pasažieriem un SPKC pēc tam publiski aicināja atsaukties šos cilvēkus. Līdz pirmdienai, 6. jūlijam, ar SPKC bija sazinājušies 22 no šiem pasažieriem.

Dimiņa norādīja, ka tiem, kuri atsaucās, ir sniegtas konsultācijas, nepieciešamā palīdzība un atbalsts.

"Sociālo mediju un plašsaziņas līdzekļu izmantošana kontaktpersonu noteikšanā kalpo kā papildu rīks. Mēs priecājamies par katru cilvēku, kurš ir atsaucies un sniedzis informāciju SPKC epidemiologiem," sacīja SPKC pārstāve.

Savukārt, runājot par tiem 87 pasažieriem, kas SPKC vēl nav vērsušies, Dimiņa pauda cerību, ka informācija viņus ir sasniegusi un, parādoties Covid-19 simptomiem, šie cilvēki savā ikdienas dzīvē būs piesardzīgāki.

"Ja gadījumā viņi būs veikuši testu un tas būs pozitīvs, tas ļaus mums saprast, ka viņi ir saistīti ar šo gadījumu," pauda Dimiņa, norādot, ka svarīga ir katra papildu iegūtā kontaktpersona, kas Covid-19 kontrolei tiek noskaidrota.

LETA jau vēstīja, ka SPKC atkārtoti lūdza atsaukties autobusu pasažierus, kuri 26.jūnijā brauca maršrutā Valka-Rīga un izbrauca plkst.5.40 ar "VTU Valmiera" autobusu (reisa nr. 760016).

Tāpat SPKC aicināja atsaukties tos autobusa pasažierus, kuri 26. jūnijā izbrauca plkst. 13.35 ar AS "Nordeka"(reisa nr.7743) autobusu maršrutā Rīga-Valmiera-Rūjiena, kā arī pasažieri, kuri brauca ar ar "VTU Valmiera" autobusu (reisa nr.782509) maršrutā Valmiera-Valka, kas izbrauca plkst.16.05.

Visiem pasažieriem, kuri pārvietojās minētajos maršrutos, ir noteikta mājas karantīna, jāpaliek mājās un jāsazinās ar SPKC epidemiologu pa tālruni 67 271 738 laikā no plkst.17 līdz 8.30 vai pa tālruni 64 281 131 darba laikā no plkst. 8.30 līdz 17.

SPKC atgādina, ka ikvienam iedzīvotājam ir iespēja veikt valsts apmaksātu Covid-19 testu arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Testa veikšanai iepriekš ir obligāti jāpierakstās, zvanot uz tālruņa numuru 8303 darba dienās no plkst. 8 līdz 20 un sestdienās no plkst. 9 līdz 15, kā arī svētdienās no plkst. 9 līdz 12.

Tāpat SPKC atgādina, ka sabiedrībai un epidemiologiem kā papildu rīks kontaktpersonu apzināšanai ir izveidota lietotne "Apturi Covid". Izmantojot to, iespējams savlaicīgāk izolēties, lai neapdraudētu ģimeni, kolēģus, draugus un citus iedzīvotājus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu