Nebijis notikums Latvijas augstākajā izglītībā! Parakstot memorandu, trīs Latvijas universitātes sper soli tuvāk augstskolu apvienības izveidei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas augstākajā izglītībā nebijis notikums – trīs reģionālās universitātes trešdien, 8. jūlijā, parakstījušas memorandu par apvienošanos konsorcijā. Tās turpinās strādāt autonomi, taču turpmāk daudz plašāk sadarbosies, ziņo "TV3 Ziņas".

Trīs reģionālās universitātes – Daugavpils, Liepājas un Latvijas Lauksaimniecības – šodien sadarbības memorandu par konsorcija jeb apvienības izveidi parakstīja Jelgavas pilī. Universitātes uzskata, ka šādā veidā tās cels savu konkurētspēju gan zinātnē, gan studiju procesā.

Dokumentu svinīgā pasākumā parakstīja visu trīs universitāšu rektores, izglītības un zemkopības ministri, kā arī trīs pašvaldību – Jelgavas, Liepājas un Daugavpils – mēri.

Universitātes akcentē, ka apvienības izveide nekādā veidā neietekmēs to autonomo darbu vai identitāti. Turpmākā sadarbība ļaus daudz efektīvāk izmantot resursus – gan naudas līdzekļus, gan personālu.

Tagad trim universitātēm plānota kopīga studiju programmu īstenošana, kā arī zinātniskā darba veikšana. Universitātes nākotnē varētu veidot kopīgu pētniecisko stratēģiju, kā arī izvērtēt studiju programmas. Augstskolas arī uzsver, ka apvienojoties augs to konkurētspēja attiecībā pret galvaspilsētas universitātēm.

Arī izglītības ministre Ilga Šuplinska apvienošanai devusi akceptu un norāda, ka konsorcija izveide ir pirmais solis augstskolu reformas īstenošanā. Viņa slavē, ka augstskolas pašas apzinājušās, ka izmaiņas ir nepieciešamas.

"Ja šobrīd to ir sapratušas augstskolas, pilsētu vadība, tad tas patiešām ir kopdarbs, kas var nest patiesi pozitīvus rezultātus, nezaudējot katras universitātes specifiku, bet stiprinot to. Tajā pašā laikā, mazinot dublēšanos un mazinot tās nišas, kuras kā jebkurā organizācijā ir vidusmēra vai vienkārši saglabātas inerces pēc," sacīja Šuplinska.

Konsorcijs ļaus arī Liepājas Universitātei saglabāt savu esošo statusu, jo jaunā augstskolu reforma paredz, ka universitātēs studējošo skaits nedrīkst būt mazāks par 4000. Liepājā, piemēram, tas nesasniedz pat 2000.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu