Pagaidām nav zināms, kādu lidsabiedrību izmantojis no Uzbekistānas uz Latviju atlidojušais Covid-19 slimnieks (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iespēja nodot analīzes uz Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centrā
Iespēja nodot analīzes uz Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centrā Foto: Evija Trifanova / LETA

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) rīcībā patlaban nav informācijas, kādu lidsabiedrību izmantojusi ar Covid-19 sasirgusī persona, kas ieradās Latvijā no Uzbekistānas un tālāk devās uz Lietuvu, aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Jau rakstījām, ka viens no trim aizvadītajā diennaktī Lietuvā jaunatklātajiem ar Covid-19 inficētajiem 2.jūlijā ielidojis Rīgas lidostā, bet pēc tam devies uz Lietuvu.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījusi Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra Viļņas departamenta direktore Rolanda Liņģiene, no lidostas šo cilvēku tālāk automašīnā caur Grenctāles robežpunktu uz Lietuvu vedis ģimenes loceklis.

Četras dienas vēlāk cilvēkam parādījušies pirmie simptomi un viņš pašizolējies, lai gan Uzbekistāna nav iekļauta bīstamo valstu sarakstā.

Arāja skaidroja, ka Ministru kabineta noteikumos norādīts - ja cilvēks ierodas Latvijā, tad līdz mītnes vietai, uz kuru persona dodas, ir jālieto sejas maska līdz pat tās sasniegšanai. Tālāk cilvēkam ir jāievēro attiecīgajā valstī paredzētie pašizolācijas noteikumi, kas, piemēram, Latvijā ir 14 dienas.

"Tie pasažieri, kas ierodas no trešajām valstīm, kas, piemēram, ir iekļautas tā dēvētajā sarkanajā un dzeltenajā sarakstā, neskatoties uz cilvēka juridisko statusu vai piederību, līdz pašizolācijas vietas sasniegšanai ir jālieto maska," skaidroja SPKC pārstāve.

Tāpat Arāja pavēstīja, ja cilvēks ievēro pašizolāciju Latvijā un saslimst, tad viņš tiek pieskaitīts pie Latvijā saslimušajiem, savukārt, ja cilvēks ievērojis pašizolāciju Lietuvā, tad viņš pieskaitāms pie Lietuvā sasirgušajiem.

SPKC pārstāves akcentēja, ka epidemioloģisko izmeklēšanu un kontaktpersonu apzināšanu veic tā valsts, kurā cilvēks ievērojis pašizolāciju un saslimis.

"Ir jāņem vērā vairāki faktori, piemēram, kad cilvēks ir saslimis. Nav izslēgta iespēja, ka, atrodoties lidmašīnā, persona bijusi neinfekciozā posmā. Savukārt, ja cilvēks ir izgājis cauri lidostai, to var uzskatīt par īslaicīgu kontaktu," akcentēja Arāja.

Jau ziņots, ka Lietuvā inficēšanās ar jauno koronavīrusu līdz šai dienai konstatēta kopumā 1857 cilvēkiem. 1554 cilvēkiem apstiprināta atveseļošanās. Pagājušajā diennaktī veiktas 3993 analīzes, bet pavisam Lietuvā veiktas 451 987 analīzes.

Ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19 Lietuvā miruši 79 cilvēki, bet vēl 11 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits. Pagājušajā diennaktī slimība nav prasījusi jaunus upurus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu