Nodokļu krāpšanā, iespējams, iesaistītajam Dzintaru koncertzāles prokūristam Piļkevičam piemērots aizdomās turētā statuss

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nodokļu krāpšanas shēmā krēslu iepirkumā, iespējams, iesaistītajam SIA "Dzintaru koncertzāle" tehniskajam direktoram un prokūristam Denisam Piļkevičam, viņa dzīvesbiedrei un vēl vienai personai piemēroti aizdomās turētā statusi, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vakar paziņoja, ka saistībā ar nelikumīgām darbībām krēslu piegādē koncertzālei aizturētas trīs personas. Neminot personu vārdus, šodien VID aģentūrai LETA apstiprināja, ka aizturētās personas atbrīvotas un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Piemērotos drošības līdzekļus VID neatklāja, taču apliecināja, ka aizdomās turētās personas izrādījušas iniciatīvu sadarboties ar izmeklēšanu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi ir dzīvesvietas maiņas paziņošana, pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē, aizliegums tuvoties noteiktai personai vai vietai, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums izbraukt no valsts, uzturēšanās noteiktā vietā un nodošana policijas uzraudzībā.

Jau ziņots, ka VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes (NMPP) amatpersonas saistībā ar nodokļu izkrāpšanas shēmu jūlijā veikušas procesuālās darbības Dzintaru koncertzālē.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, noskaidrots, ka noziedzīgs grupējums veica nelikumīgas darbības krēslu piegādē koncertzālei. Uzņēmums veica fiktīvu krēslu piegādi kādam ārvalstu uzņēmumam, kurš savukārt krēslus publiskā iepirkuma konkursa rezultātā piegādāja pasūtītājam - koncertzālei, norāda VID.

VID apgalvo, ka uzņēmums deklarēja pievienotās vērtības nodokli (PVN) ar 0% likmi, nevis 21%, kā tas būtu, ja krēslu piegāde tiktu veikta Latvijas darījumu partnerim. Minētais fakts norāda, ka darījumam ir fiktīvs raksturs - lai izvairītos no nodokļu nomaksas, kā arī slēptu saistību starp konkursa izsludinātāju un patieso preču (krēslu) piegādātāju. Uzņēmumus pēc fiktīvā darījuma par, iespējams, noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem iegādājās automašīnas "Lexus RX", iepriekš klāstīja VID.

VID atklātajā nodokļu krāpšanas shēmā koncertzālē valstij nodarītie zaudējumi nenomaksāto nodokļu veidā ir nedaudz vairāk par 50 000 eiro.

Sāktajā kriminālprocesā VID NMPP darbinieki veica sešas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, transportlīdzekļos un birojos. Kratīšanu laikā atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi. Tika aizturētas trīs personas. Mantisko jautājumu nodrošināšanai uzlikts arests automašīnai "Lexus RX".

Kā vēstīja Latvijas Televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, VID aizturēja Dzintaru koncertzāles tehniskais direktoru un prokūristu Piļkeviču, kurš pirms pieciem gadiem veiktā krēslu iepirkuma laikā bijis iepirkumu komisijas vadītājs. Tāpat aizturēta viņa sieva, caur kuras uzņēmumu iespējamā noziedzīgā shēma tikusi īstenota.

Saistībā ar noziedzīgā grupējuma darbībām VID NMPP ir sākts kriminālprocess pēc trīs Krimināllikuma pantiem - noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas un grāmatvedības informācijas noteikumu pārkāpšanu.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā liecina, ka SIA "Dzintaru koncertzāle" jaunu krēslu iepirkumu rīkoja 2015.gadā. Iepirkumā, kurā piedalījās trīs pretendenti, ar līgumcenu 224 598 eiro uzvarēja Igaunijas uzņēmums "Tooner Master".

"Dzintaru koncertzāles" vienīgais īpašnieks ir Jūrmalas pilsētas dome. Uzņēmuma vienīgais valdes loceklis ir Guntars Ķirsis, bet uzņēmuma prokūrists ir Piļkēvičs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu