SPKC pārstāve: Pusei no nesenajiem Covid-19 gadījumiem ir kopīga pazīme - regulāra izklaides pasākumu apmeklēšana (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa
Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa Foto: Zane Bitere/LETA

Pusei no nesenajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem ir kopīga pazīme - tos vieno saslimušo līdzīgs dzīves veids un paradums apmeklēt izklaides pasākumus un dažāda veida iestādes pēc darba laika, piektdien preses konferencē atzīmēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Elīna Dimiņa.

Dimiņas vērtējumā, epidemioloģiskā situācija pagaidām nav stabila un gadījumu skaita ziņā Latvija esot atgriezusies martā, atkal nonākot "epidemioloģisko izvēļu un lēmumu pieņemšanas priekšā".

Speciāliste atgādināja, ka šajā nedēļā jau ir reģistrēts 41 gadījums jauns saslimšanas ar Covid-19 gadījums, turklāt priekšā vēl ir divas brīvdienas. "Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, kad bija reģistrēti tikai astoņi saslimšanas gadījumi, domāju, jebkuram ir skaidrs, ka tas ir ievērojams pieaugums," sacīja SPKC pārstāve.

Viņa norādīja, ka ir mainījusies infekcijas iegūšanas struktūra. Ja iepriekšējās nedēļās par saslimšanas gadījumiem varēja teikt, ka tie bija saistīti ar cilvēkiem, kas atbraukuši no ārvalstīm un pēc tam aplipinājuši atsevišķus Latvijas iedzīvotājus, tad tagad tā vairs nav.

SPKC pārstāve uzsvēra, ka šajā nedēļā situācija ir mainījusies - ja pagājušās nedēļās apmēram puse no saslimšanas gaidījumiem bija saistīt ar ārvalstīm, tad šonedēļ tie veido ap 15%. Ekspertes vērtējumā, tas nozīmē, ka slimības izplatību Latvijā vairs nevar saistīt tikai un vienīgi ar atbraucējiem.

Dimiņa vilka paralēles ar situāciju Latvijā marta sākumā, kad gada 11.nedēļā Latvijā bija reģistrēti 27 Covid-19 gadījumi, no kuriem 25 cilvēki bija inficējušies ārvalstīs. "Arī nākamajā nedēļā bija liels saslimušo skaits, bet joprojām lielākā daļa saslimušo bija no ārzemēm atbraukušie un viņu kontaktpersonas. Savukārt 13.nedēļa saslimušo struktūra strauji bija mainījusies un jau vairāk nekā 10% bija tie, kuri bija saistīti ar infekcijas izplatīšanos sabiedrībā," skaidroja SPKC pārstāve. Dimiņas vērtējumā, līdzības liek domāt, ka ir īstais brīdis atgriezties pie noteiktiem piesardzības pasākumiem.

Pašlaik esot desmit saslimšanas ar Covid-19 gadījumi, kuros SPKC vēl strādā pie epidemioloģiskās izmeklēšanas hipotēzēm.

Mums jābūt gana saprātīgiem un piesardzīgiem, lai nākamās nedēļas būtu vieglākas, piebilda speciāliste.

Kā ziņots, lai ierobežotu Covid-19 izplatību un novērstu arvien jaunus slimības uzliesmojumus, Ministru kabinets piektdien nolēma saīsināt sabiedriskās ēdināšanas vietu darba laiku.

Tāpat noteikts, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā būs jānodrošina, ka apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā) skaidri salasāma publiski pieejama informācija par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā.

Iekštelpās pie viena galdiņa nedrīkstēs atrasties vairāk par četriem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, savukārt ārtelpās pie viena galdiņa nedrīkstēs atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu