Neapmierināti iedzīvotāji un izpostīti ceļi. Armija pēc mācībām Jūrmalciemā atstāj pamatīgu postažu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vēl pirms mēneša Jūrmalciema iedzīvotājiem bija piebraucamais ceļš, pa kuru piebraukt pie piecām Jūrmalciema mājām. Taču pēc armijas mācībām 2020. gada jūnijā tas palicis neizbraucams, tāpēc iedzīvotājiem nākas braukt pa kaimiņa zemi cerībā, ka neiestigs, ziņo TV3 raidījums "Degpunktā".

Jūrmalciema iedzīvotājs Ivars Krieders dzīvo vienā no mājām, uz kurām mērot ceļu pēc armijas mācībām ir teju neiespējami. Izbraukātajā, smilšainajā ceļā iestrēgstot te viena, te otra automašīna. Arī kaimiņš Jānis Cibulis ir neapmierināts – ejot jūrā, nākoties doties ar kājām, jo izbraukt ar auto esot pārāk grūti.

"Ja kaut kas ir tagad vajadzīgs, ātrā palīdzība, tad mums iznāk, ka līdz šai vietai, iepriekš jau tur ir ceļš izdangāts, tad jānes uz nestuvēm līdz šai vietai, līdz ātrajai palīdzībai," viņš stāsta.

Nacionālo bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības mācību laikā armijas vienības ar militāro tehniku pārvietojušās pa ciema teritoriju un aiz sevis atstājušas pamatīgu postažu. Līdzīga bēdu ieleja pēc mācībām novērota arī agrāk, un nu vietējās pašvaldības mērs ir pilns.

"2017. gadā tad mums bija arī problēmas - pa šo ceļu, pa kuru mēs braucām, kur uzbērta grants, ja nemaldos, 600 metru garumā. Armija par saviem līdzekļiem saveda kārtībā, bet pagāja mums kādi trīs mēneši, kamēr tikām pie laba rezultāta. Kamēr nebijām aizrakstījuši aizsardzības ministram vēstuli," stāsta Nīcas novada domes pārstāvis Aigars Veiss.

Ivars atceras, ka mācību laikā sētā iebraukušas divas armijas automašīnas. Karavīri neesot sapratuši, kur atrodas, kā nokļūt līdz jūrai, tāpēc, daudz nedomājot, braukuši pa īsāko ceļu – pāri laukiem. Nīcas novada domes pārstāvis Aigars Veiss uzskata, ka armija pievīlusi vietējos iedzīvotājus.

Militārā tehnika izbraukājusi arī Jūrmalciema pludmali. Veiss norāda, ka poligons atrodas aptuveni astoņu kilometru attālumā.

"Pa pludmali viņi braukāja tā kā pa lielo autostrādi. Kaut gan principā viņiem ir atsevišķs ceļš, atsevišķa piebrauktuve, un viņi varēja to darīt visu no tās puses," turpina Veiss.

Valsts vides dienesta pārstāvis Andris Junkurs skaidro, ka kaitējums dabai neesot konstatēts. Pārbaudes veiktas gan pirms, gan pēc militārajām mācībām. Apsekotas vietas, kur pārvietojusies militārā tehnika, un secināts, ka pludmale ir uzirdināta, bet savu paveikuši negaisa lieti un vējš, kas nestabilo smilšu klājumu pamazām izlīdzina.

Vietējās pašvaldības pārstāvis pārmet bruņoto spēku vadībai gauso komunikāciju un nevēlēšanos sadarboties. Tas viss novedis pie iedzīvotāju neapmierinātības un izpostītiem ceļiem.

NBS Gaisa spēku komandieris Viesturs Masulis atvainojas Jūrmalciema iedzīvotājiem par izdangāto ceļu. Viņš skaidro, ka jau 27. jūnijā pārstāvji devušies uz Jūrmalciemu un ceļu salabojuši. Masulis sola citos gados pēc mācībām, pametot rajonu, ar iedzīvotājiem saskaņot ceļu kvalitāti. Kamēr ceļu segums nebūs sakārtots sākotnējā izskatā, kaujas vienības rajonu nepametīšot. Tāpat pārstāvis sola turpmāk rīkot klātienes tikšanos ar pašvaldību un jūrmalciemiešiem, lai informētu par plānoto mācību gaitu un atbildētu uz visiem interesentu jautājumiem.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu