Tramps šķietami apsola pilsonību nelegāli ievestajiem bērniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien, 10. jūlijā, paziņojis, ka drīzumā izdos rīkojumu par imigrāciju, kas ietvers arī mehānismu pilsonības iegūšanai tām personām, kas nelegāli ievestas valstī kā bērni.

Tomēr Baltais nams, šķiet, tūlīt pat atkal atteicies no šīs idejas, dažas stundas vēlāk paziņojot, ka tās ir vienīgi jautājums, ko iespējams apspriest sarunās ar Kongresu par imigrācijas sistēmas reformēšanu.

"Es gatavoju svarīgu rīkojumu. Man kā prezidentam ir uz to pilnvaras, un es gatavojos tajā iekļaut DACA," intervijā spāņu valodā raidošajam televīzijas ziņu kanālam "Telemundo Noticias" norādīja Tramps.

DACA ir abreviatūra, ar kuru apzīmē ASV imigrācijas politiku, saskaņā ar kuru iespējams uz diviem gadiem atlikt daļas to personu izraidīšanu, kuras valstī ievestas kā nepilngadīgie, dodot tām iespēju šajā laikā iegūt darba atļauju. DACA gan neparedz iespēju pretendēt uz ASV pilsonību.

Šo politiku sāka piemērot 2012.gadā, kad Baltā nama saimnieks bija Baraks Obama, un tā ļāva 700 000 cilvēku, kas ASV bija ievesti nelegāli kā nepilngadīgie, strādāt un mācīties, nebaidoties no iespējamās izraidīšanas.

2017.gadā Tramps mēģināja šo programmu apturēt, taču Augstākā tiesa pagājušajā nedēļā atzina, ka administrācija rīkojusies bez pienācīga tiesiska pamata.

Tomēr spriedums ļauj pieņemt, ka Trampa rīcībā ir tiesiskas administratīvās metodes DACA apturēšanai.

Intervijā prezidents pavēstīja, ka ņemot vērā tiesas spriedumu, viņš izdos rīkojumu, kas skars imigrācijas jautājumus, tostarp DACA.

"Mēs gatavojamies pavērt ceļu uz pilsonību," piebilda Baltā nama saimnieks.

Pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās Tramps pretendē uz vēl vienu pilnvaru termiņu, viņš par savas kampaņas stūrakmeni padarījis gan legālās, gan nelegālās imigrācijas ierobežošanu.

Dažas stundas pēc prezidenta intervijas Baltais nams izplatīja paziņojumu, kas, šķiet, atsauca Trampa izteikumus par pilsonības iegūšanas iespējas piešķiršanu personām, kuras izmantojušas DACA sniegtās priekšrocības.

"Kā prezidents šodien paziņoja, viņš gatavo rīkojumu, lai izveidotu uz spējām balstītu imigrācijas sistēmu, kuras mērķis ir vairot ASV strādājošo aizsardzību," norādīja Baltā nama pārstāvis Džads Dīrs.

"Turklāt prezidents sen ir sacījis, ka vēlas sadarboties ar Kongresu, lai vienotos par DACA [problēmas] atrisināšanu ar tāda likuma palīdzību, kas līdz ar stingrāku robežas aizsardzību un pastāvīgu uz nopelniem balstītu reformu paredzētu arī pilsonību," piebilda Dīrs.

"Diemžēl demokrāti pastāvīgi noraidījuši šos piedāvājumus, jo viņi iebilst pret jebko, izņemot pilnībā atvērtas robežas," uzsvēra Baltā nama pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu