"Viņš mani seksuāli izmantoja." Sieviete pastāsta, kā pavadījusi 1600 dienas cietuma kamerā bez logiem (11)

Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kvaneta Jatrīse Herisa jau vairāk nekā 1600 dienas ir pavadījusi ieslodzīta vienvietīgā kamerā ASV, Teksasas centrālajā cietumā. Viņai ir jāizcieš 50 gadu cietumsods par sava drauga slepkavību. Par ikdienu ieslodzījumā sieviete atklātās vēstulēs sarakstījās ar portālu "Dissent Magazine".

Vienvietīgajā kamerā Teksasas štata centrālajā cietumā Herisa ēda pusdienas - aukstas Boloņas mērces sviestmaizes. Šīs pusdienas vēl bija gardas, ja salīdzina ar to, ko deva sliktajās dienās.

2015. gadā sieviete tika pārvesta uz vienvietīgo kameru un tur pavadījusi jau vairāk nekā 1600 dienas. Drīzumā sieviete atgriezīsies pie pārējām cietumniecēm, lai izciestu pārējo sodu līdz 2058. gadam - tad Herisai būs jau 86 gadi.

Kā zināms, cietumos nereti pret ieslodzītajiem izturas ļoti disciplinēti un reizēm vardarbīgi. Arī Herisa nav izņēmums un viņa tikusi apsūdzēta par krāpniecisku zvanu no cietuma telefona. Sodi mēdz būt dažādi, taču sieviete visu par cietumā pavadīto laiku līdz šim ir pierakstījusi.

Nonākšana cietumā

2006. gadā Herisa nogalināja savu puisi un apraka viņu piemājas dārzā. Gadu vēlāk viņa tika pieķerta slepkavības pastrādāšanā un Herisai tika piespriests 30 gadu cietumsods.

2008. gadā kļuva zināms, ka Herisai cietumā būs jāpavada 30 gadi, taču pēc atkārtotas tiesas prāvas sievietei tika piespriests 50 gadu cietumsods.

2016. gadā sievietei gandrīz izdevās izkļūt no cietuma, jo kaut kādā nezināmā veidā viņa bija sakārtojusi visus nepieciešamos dokumentus, lai sods tiktu samazināts līdz astoņiem gadiem. Tas nozīmētu, ka Herisa jau 2016. gadā tiktu laukā no cietuma.

Tiesa, Teksasas Krimināllietu departaments vēlreiz aplūkoja iesniegtos dokumentus un atklāja, ka tie ir viltoti. Tieši šī iemesla dēļ Herisa tiek pastiprināti uzraudzīta jau vairākus gadus.

Pati sieviete noliedz vainu dokumentu viltošanā un norāda, ka to apzināti izdarījusi kāda cita ieslodzītā.

"Melnās sievietes ir kļuvušas par cietuma sargu rotaļlietām..."

Herisa norādīja, ka cietumā apsargi pret sievietēm izturas vardarbīgi un tā jau esot kļuvusi par ikdienas rutīnu. 

"Melnās sievietes ārpus cietuma bija spēļu mantas vergturiem, bet tagad melnās sievietes ir rotaļlietas cietuma apsargiem," stāstīja Herisa.

Esot bijis gadījums, kad cietumniece, kurai nupat palikuši 18 gadi, tika smagi piekauta - viņai uzbruka seši cietuma apsargi un vairākas ieslodzītās.

"Ak, kā es vēlētos, lai apsargiem obligāti būtu jālieto kameras darba laikā. Noteikti, ka cietumos, tad vairs nebūtu tik daudz cilvēku, jo sabiedrība redzētu, kas notiek patiesībā," sacīja Herisa.

"Tiesnesis nevēlējās uzklausīt to, ko mans draugs, kuru nogalināju, darīja. Viņš mani neskaitāmas reizes seksuāli izmantoja un terorizēja," stāstīja Herisa.

Sieviete stāstīja, ka daudzu gadu garumā viņas draugs bijis aizvainojošs un vardarbīgs. Viņš bija nofilmējis, kā pāris nodarbojās ar seksu un draudēja Herisai, ka šo video publicēs. 

Jau aizvadītajos 12 gados aiz cietuma restēm Herisa ir sastapusi vairākas sievietes, kas cietumā nonākušas līdzīgu iemeslu dēļ kā viņa.

Dokumentu viltošana

2015. gadā Herisa tika apsūdzēta tiesneša paraksta viltošanā, lai gan viņa apgalvo, ka to neesot darījusi. 

Par sodu viņa 22 līdz 24 stundas dienā pavada vienvietīgā kamerā un joprojām gaida nākamo tiesas sēdi. 

Sieviete kamerā atstāta tādēļ, ka Covid-19 pamatīgi skāris Teksasas centrālo cietumu un izplatījies pa visu pilsētu. Teju 8000 ieslodzītajiem ir bijušas pozitīvas Covid-19 analīzes, kā arī bojā gājuši 79 cietumnieki.

Tāpat pozitīvas analīzes ir atklātas arī 1321 cietuma darbiniekam, bet astoņi no viņiem ir gājuši bojā.

Dzīvošana vienvietīgā kamerā

Patiesība ir tāda, ka šajā kamerā tu esi pilnīgi viens. Tur nav ne logu, ne gaismas, ne sega vai kaut kas cits. 

"Vairāki cilvēki, kas ir dzīvojuši šajā kamerā, ir teikuši, ka pēc tam viņiem ir attīstījušas visas maņas - var sajust katra sarga īpatnējo smaržu un dzirdēt lielā attālumā soļu skaņu," stāstīja Herisa.

"Esmu dzirdējusi vairākus stāstus - kāda sieviete norāva sienāzim kāju, lai tas viņu nevarētu pamest. Tikmēr kāds vīrietis izaudzināja peli un iemācīja tai gulēt blakus," atminējās Herisa.

Herisa uzskata, ka ASV melnādainās sievietes biežāk nonākot apcietinājumā nekā baltas ādas krāsas sievietes. "Policisti ASV ir ļoti lieli rasisti un izmantos jebkuru iespēju, lai iesēdinātu melnās ādas krāsas cilvēku cietumā."

"Šeit situācija ir gluži tāda pati kā bija ar Džordžu Floidu, kuru nonāvēja policisti," rasisma tendences cietumā skaidroja Herisa.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu