Covid-19 dēļ pārskatīs vīzu izsniegšanas kārtības ar Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri lidostā "Rīga", kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Oslo Norvēģijā. Ilustratīvs attēls.
Pasažieri lidostā "Rīga", kuri koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" krīzes laikā atgriezušies ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" repatriācijas reisu no Oslo Norvēģijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Iespējams, tiks pārskatīta vīzu izsniegšanas kārtība ar Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, jo minētajās valstīs inficēšanās rādītāji ar Covid-19 izraisīto slimību ir diezgan augsti, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre pieļāva, ka Latvijai vajadzētu pārskatīt vīzu politiku it sevišķi ar tām valstīm, kurās inficēšanās rādītāji ar Covid-19 ir diezgan augsti. Viņasprāt, ir jāpārskata vīzu izsniegšanas kārtība ar Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem un Ārlietu ministrija rīt, 14.jūlijā valdības sēdē nāks prezentēs priekšlikumu kā būtu maināma vīzu izsniegšanas kārtība ar minēto valstu pilsoņiem.

Viņķele arī atzina, ka pasažieru testēšana lidostā bijusi zema, bet viņa arī piebilda, ka šajā gadījumā ir jāvērtē vai desmit atlidojošu pasažieru dēļ ir vērts lidostā "Rīga" turēt veselu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādi. "Protams, iespēja atvērt lidostā testēšanas punktu tiek vērtēta, ja to nenodrošinās NMPD, tad lidosta ir arī gatava piesaistīt privātu laboratoriju," sacīja ministre.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) jau pagājušajā nedēļā pieļāva iespēju, ka Covid-19 izplatības mazināšanai būtu jāpārskata termiņuzturēšanās atļauju sistēma.

Diskutējot par Veselības ministrijas (VM) priekšlikumiem par atsevišķu ierobežojumu pastiprināšanu Covid-19 izplatības mazināšanai, Rinkēvičs šos ierobežojumus nodēvēja par "maigiem". Vienlaikus ministrs informēja par ārvalstu ieceļošanas gadījumu statistiku, sevišķi no tādām valstīm kā Krievija un Baltkrievija, kurās joprojām ir liels Covid-19 saslimušo skaits.

Rinkēvičs norādīja, ka lielākā daļa šo valstu pilsoņu, kuri ierodas Latvijā, galvenokārt saņēmuši ar darbu saistītas vīzas, piemēram, 39% vīzas izsniegtas jūrniekiem. Vienlaikus ārlietu ministrs aicināja diskutēt par termiņuzturēšanās atļauju sistēmas pārskatīšanu.

"Arī ārkārtējās situācijas laikā laidām Latvijā cilvēkus ar uzturēšanās atļaujām. Es neesmu pārliecināts, ka viņi nosēž divas nedēļas pašizolācijā," stāstīja Rinkēvičs, piebilstot, kas šis ir diskusiju vērts jautājums.

Arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) norādīja uz problēmu, ka Latviju apmeklē Covid-19 vairāk skartu nozaru iedzīvotāju, tāpēc Latvijā būtu pārskatāma termiņuzturēšanās atļauju sistēma.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs atzina, ka šis jautājums ir skatāms kontekstā Eiropas politiku attiecībā uz atļauju piešķiršanu ieceļot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu