Atsevišķām transportlīdzekļu klasēm ievērojami audzis sods par braukšanu bez OCTA

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandra Čaka iela.
Aleksandra Čaka iela. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šī gada 1. jūlijā stājās spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums un grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas nosaka atbildību par administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē. Normatīvo aktu izmaiņas paredz arī jaunu kārtību sodu aprēķināšanā par transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, ja tam nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA).

No 1.jūlija ievērojami palielināti sodi par kravas automobiļa virs 12 tonnām un autobusa virs 12 tonnām izmantošanu ceļu satiksmē bez OCTA.

"Ja līdz šim minēto transportlīdzekļu vadītāji vai īpašnieki par spēkrata lietošanu bez OCTA, saņēma sodu no 85 līdz 120 eiro, tad jaunā kārtība paredz vairākkārtēju soda apmēra palielinājumu," informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins. Viņš arī piebilst, ka minētie grozījumi veikti, ņemot vērā minēto transportlīdzekļu relatīvi augstos riska faktorus.

Tāpat likumu izmaiņas paredz: ja tirdzniecības uzņēmums (komersants), kam transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā, lietos to bez derīgas OCTA, tam tiks piemērots sods 350 - 650 eiro apmērā.

Turpmāk administratīvais sods par transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē bez OCTA tiks aprēķināts naudas soda vienībās, nosakot, ka 1 vienība ir līdzvērtīga 5 EUR.

Subjekts, kuram piemēro administratīvo sodu par transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē bez OCTAAdministratīvais sods naudas soda vienībās (1 vienība = 5 EUR)Administratīvais sods (EUR)
mopēda vadītājs6-1130-55
cita transportlīdzekļa vadītājs17-2485-120
kravas automobiļa virs 12 tonnām un autobusa virs 12 tonnām īpašnieks (valdītājs, turētājs) – fiziska vai juridiska persona80-140400-700
cita transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs, turētājs)  – fiziska vai juridiska persona70-130350-650
tirdzniecības uzņēmums (komersants), ja transportlīdzeklis nodots tirdzniecībā – fiziska vai juridiska persona70-130350-650

Atbilstoši jaunajam Administratīvās atbildības likumam, jāņem vērā, ka ja viena persona izdarījusi divus vai vairākus administratīvos pārkāpumus, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu atsevišķi, un, ja ar vienu un to pašu darbību izdarīti vairāki administratīvie pārkāpumi, administratīvo sodu piemēro par katru pārkāpumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu