"Roskosmos" vadītāja padomnieks un bijušais žurnālists Safronovs oficiāli apsūdzēts valsts nodevībā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ivans Safronovs.
Ivans Safronovs. Foto: AP/Scanpix

Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskosmos" vadītāja padomniekam, bijušajam žurnālistam Ivanam Safronovam oficiāli izvirzītas apsūdzības par valsts noslēpumu nodošanu Čehijai, pirmdien paziņojis Safronova advokāts.

Policija tikmēr aizturējusi žurnālistus, kas protestēja pret Safronova aizturēšanu.

30 gadus vecajam Safronovam izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā, par ko var tikt piespriesti līdz 20 gadiem cietumā, ziņu aģentūrai AFP atklāja Safronova advokāts Ivans Pavlovs.

"Tā ir nepamatota apsūdzība, viņš neatzīst vainu," paziņoja Pavlovs.

Jau vēstīts, ka "Roskosmos" ģenerāldirektora Dmitrija Rogozina sabiedrisko attiecību padomnieks Ivans Safronovs tika aizturēts pagājušo otrdien Maskavā aizdomās par valsts nodevību. Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) aizturēja viņu aizdomās par valsts noslēpumu nodošanu Čehijai kopš 2012. gada.

Viņam piemērots divu mēnešu ilgs pirmstiesas apcietinājums.

Par Rogozina padomnieku informatīvās politikas jautājumos Safronovs kļuva maijā. Kā apgalvo Rogozins, viņa padomniekam nav bijis pielaides darbam ar slepenu informāciju.

Iepriekš ietekmīgais žurnālists Safronovs strādājis neatkarīgajos laikrakstos "Kommersant" un "Vedomosti". Viņš rakstījis gan par politiku, gan par militāriem jautājumiem un Krievijas kosmosa programmām.

2019. gadā "Kommersant" aizvāca no savas tīmekļa vietnes kādu rakstu par Krievijas lidmašīnu piegādi Ēģiptei, kura līdzautors bija Safronovs, jo tika ierosināta krimināllieta par valsts noslēpumu atklāšanu.

Pagājušā gada maijā pēc publikācijas par Krievijas parlamenta augšpalātas spīkera iespējamo atkāpšanos Safronovs bija spiests aiziet no "Kommersant".

Protestējot pret Safronova atlaišanu, tolaik atlūgumus iesniedza visi laikraksta politikas nodaļas darbinieki.

Ziņu aģentūra AFP novēroja, ka šodien policija pie Maskavas Lefortovas cietuma aizturēja vismaz četrus cilvēkus, kas protestēja pret Safronova aizturēšanu.

Tīmekļa vietne "OVD-Info", kas seko līdzi aizturēšanām protestu laikā, ziņoja, ka aizturēti 11 cilvēki.

Safronova bijušie kolēģi ir sarīkojuši vairākus piketus viņa atbalstam. "OVD-Info" ziņo, ka protestos piedalījušies arī žurnālisti no valsts medijiem, tostarp Kremļa atbalstītā telekanāla RT.

Bijušais "Kommersant" redaktora vietnieks Gļebs Čerkasovs, kurš strādāja kopā ar Safronovu laikā no 2010. gada līdz 2019. gadam, AFP raksturoja Safronovu kā "atbildīgu un profesionālu cilvēku, uzticamu biedru un vienu no labākajiem žurnālistiem", ar kuriem viņš sastrādājies.

"Es pilnīgi noteikti neticu apsūdzībām, kas viņam izvirzītas," sacīja Čerkasovs, norādot, ka tā ir atmaksa par Safronova paveikto žurnālista amatā.

Radiostacijas "Eho Moskvi" žurnāliste Tatjana Feļgengauere, kura piedalījās protestos, pauda cerību, ka protestiem būs kāda ietekme, jo žurnālisti Krievijā tiek pakļauti arvien lielākam spiedienam.

"Apsūdzības kļūst smagākas, un to mediju skaits, kuros iespējams strādāt, strauji samazinās," sacīja žurnāliste.

Arī vairāki Kremlim lojālie žurnālisti publicējuši video, kurā pausts atbalsts Safronovam.

Taču Safronova lieta nav izpelnījusies viennozīmīgu vērtējumu Kremļa kritiķu vidū.

Viens no redzamākajiem Kremļa kritiķiem Aleksejs Navaļnijs piektdien videoblogā norādīja, ka atturas atbalstīt Safronovu, jo neilgi pirms aizturēšanas viņš pieņēmis augsti apmaksātu darbu valsts uzņēmumā.

Navaļnijs nodēvēja Safronovu par cilvēku bez morālajiem principiem, jo viņš piekritis strādāt "Roskosmos".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu