"Cilvēki ir šokā, kad ierodamies notikuma vietā." Policisti arvien biežāk dodas izsaukumos un patruļās ar zirgiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zirgiem, kuri dienē policijā, šogad darba ir vairāk nekā parasti. Tas ir saistīts ar to, ka policistiem saistībā ar Covid-19 pandēmiju pienākumu ir ļoti daudz, tāpēc uz izsaukumiem nereti ierodas policisti zirgu mugurā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Arī pērnā gada jaunpienācējs Dukāts daudz ko ir iemācījies un ir gatavs doties izsaukumos.

Zirgi mitinās Jātnieku policijas staļļos. Pienākot pie zirga, hipologs vienmēr cenšas iedot kādu kārumu.

Valsts policijas (VP) hipoloģe Marija Meņģele arī labprāt pie šā principa pieturas, strādājot ar jaunāko no zirgu komandas – Dukātu. Pirms apmācības sākuma zirdziņu parasti sagatavo - pārbauda veselības stāvokli un notīra.

"Dukāts pie mums ir nonācis pērna gada novembrī, un jau ir pagājis vairāk nekā pusgads. Pa šo laiku esam labi zirgu sagatavojuši – gan fiziski, gan morāli," raidījumam "900 sekundes" stāstīja Meņģele.

Pavasarī Dukāts sāka patrulēt galvaspilsētas ielās, bet pagaidām tomēr viņš vairāk mācās, nevis strādā, jo apmācības notiekot gandrīz katru dienu.

"Tā kā Dukātam vakar bija diezgan nopietns treniņš, tad šodien viņam ir atslodzes diena. Bet tas nenozīmē, ka viņš netiek nodarbināts – ar viņu tāpat strādā, viņam ir viegla slodze bez jātnieka," sacīja Meņģele.

Šobrīd Dukātam tiek meklēts zirgs pārinieks. Ar vienu savu kolēģi viņam nav sanācis sastrādāties, jo abi esot līderi, bet ar otro zirgu Recento, kam ir vislielākā pieredze policijas darbā, viss labi izdevies.

"Tur gan patruļas bija veiksmīgas. Puišiem savā starpā bija viegli sadarboties. Vecais zirgs audzina jauno un to viņš dara ļoti taktiski," atklāja hipoloģe.

Zirgi, kuri strādā VP, vasarā parasti piedalās masu pasākumos, bet šogad tie ir atcelti, tāpēc policisti ar zirgiem dodas arī patruļās un izsaukumos.

"Ar zirgiem dodamies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) uz durvju atvēršanu. Kad ierodamies tur, uz vietas visi šokā, – jūs tiešām pie mums?! Bet esam VP darbinieki, tāpēc arī ierodamies. Protams, nekas, ka atjājam ar zirgiem tādā normālā gaitā. Visiem šoks, bet neko, strādājam," stāstīja VP hipoloģe Kristīne Eiduka.

Kristīne ar beļģu vilcēju Persiku vienā komandā ir jau četrus gadus. Viņš ir pacietīgs zirgs un mugurā, pēc hipoloģes domām, ir gatavs uzņemt arī žurnālisti.

Lai neveidotos romantiskās attiecības, Jātnieku policijā strādā tikai zirgi puiši. Ķēvītes te nekad nav strādājušas, bet jātnieki pārsvarā ir tieši sievietes.

Sākumā Kristīnei šķita, ka ar Persiku nevarēs sastrādāties, jo viņam ir ļoti neatkarīgs raksturs, bet, pieņemot to, satuvināšanās gāja ļoti ātri un viegli. Tagad pat nevar iedomāties, ka Persika vietā būtu kāds cits zirgs.

Video: "900 sekundes" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu