160 kilometri, ne reizi nepavicinot spārnus. Atklāti pārsteidzoši fakti par pasaulē lielākajiem planējošajiem putniem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andu kondori.
Andu kondori. Foto: Reuters/ScanPix

Jauns pētījums izgaismo, cik efektīvi pasaules lielākais planējošais putns stundām ilgi ceļo pa gaisu, nepavicinot spārnus, atsaucoties uz pirmdien, 13 jūlijā, akadēmiskajā žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences" publicētu rakstu, vēsta laikraksts "The Guardian".

Andu kondoru spārnu plētums var pārsniegt trīs metrus un svars sasniegt 15 kilogramus, tādējādi tas ir lielākais planējošais putns pasaulē.

Zinātnieku komanda pirmo reizi pie astoņiem kondoriem piestiprināja ekipējumu ierakstu veikšanai, datējot vairāk nekā 250 stundas, ko katrs pavadīja gaisā. Ekipējums bija tā ieprogrammēts, lai pēc nedēļas tas nokristu.

Pārsteidzošā kārtā atklājies, ka putni tikai 1% no laika, ko pavada gaisā, vicina spārnus - galvenokārt paceļoties. Viens kondors lidoja piecas stundas, veicot vairāk nekā 160 kilometru lielu attālumu, nepavicinot spārnus.

"Kondori ir lieliski piloti, bet mēs gluži negaidījām, ka tik lieliski," sacīja viena no pētījuma autorēm profesore Emīlija Šeparda.

"Atklājums, ka būtībā viņi gandrīz nemaz nevicina spārnus un vienkārši planē, ir prātam neaptverams," pauda Deivids Lentinks, putnu lidojumu eksperts no Stenfordas universitātes, kurš pētījumā nepiedalījās.

Putniem debesis nav tukšas, bet gan ir ainava, kas pilna ar neredzamām iezīmēm - vēja brāzmām, silta gaisa, kas ceļas, plūsmas un gaisa plūsmas, kas rodas šķēršļu uz zemes, piemēram, kalnu dēļ.

Iemācoties izmantot gaisa plūsmas, daži putni spēj pārvarēt lielus attālumus, līdz minimumam samazinot piepūli, vicinot spārnus.

Zinātnieki, kuri pēta lidojošus dzīvniekus, pamatā nodala divus lidojumu veidus - lidošanu vēcinot spārnus un lidošanu planējot. Putnu eksperts Brets Toblaske no Montānas universitātes to pielīdzina braukšanai ar velosipēdu kalnā, minot pedāļus, vai ripošanu no kalna lejup.

Iepriekš pētījumos atklāts, ka baltie stārķi spārnus vicina 17% procentos laika, savukārt zivjērgļi - 25% laika, ko pavada migrācijas lidojumos.

Andu kondora izcilā spēja planēt nepieciešama tā maitēdāja dabas dēļ - putni ik dienu stundām ilgi riņķo kalnos, meklējot maltīti, pastāstīja pētījuma līdzautors, biologs Serdžio Lambertuči.

Andu kondori ir vieni no lielākajiem lidojošajiem putniem pasaulē. Kaut gan atsevišķu citu sugu pārstāvju spārnu plētums vai svars ir lielāks, daļa ekspertu domā, ka, ņemot vērā abus šos mērījumus kopā, Andu kondori uzskatāmi par pasaulē lielākajiem planējošajiem putniem pasaulē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu