Ģimenes Latvijā izmēģinājuma kārtā varēs saņemt psihoterapiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Ārkārtējās situācijas laikā ir būtiski palielinājies ģimenes konfliktsituāciju skaits - gan sadzīviska rakstura konflikti, gan konflikti ar vardarbības pielietošanu. Tas, iespējams, saistāms ar to, ka ģimenes locekļi daudz lielāku laika periodu pavadīja izolēti dzīvesvietā, vēsta Labklājības ministrija.

Psiholoģisku spriedzi ģimenes mikroklimatā radīja arī kāda ģimenes locekļa darba zaudējums. Īpaši negatīvi tas atspoguļojās ģimenēs ar bērniem.

Šajā laikā ir būtiski ģimenēm savlaicīgi sniegt visaptverošus, intensīvus un uz ģimenes locekļu individuālajām vajadzībām vērstus atbalsta pakalpojumus. Tas mazinātu nepieciešamību pēc ārpusģimenes aprūpes bērniem un ar to saistītos izdevumus un psiholoģiskās sekas.

Tāpēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas izmēģinājuma projektā par atbalsta sistēmas pilnveidi bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē 12 mēnešus tiks sniegts ģimenes psihoterapijas pakalpojums.

Tas būs pieejams ģimenēm ar bērniem, kā arī bērniem no 12 līdz 18 gadu vecumam, kuru vecāki dzīvo šķirti vai atrodas šķiršanās procesā visā Latvijas teritorijā.

To paredz otrdien, 14. jūlijā, valdības sēdē pieņemtie "Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 6. oktobra noteikumos Nr. 575 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Paaugstināt sociālo dienestu darba efektivitāti un darbinieku profesionalitāti darbam ar riska situācijā esošām personām" 9.2.1.3. pasākuma "Atbalsts speciālistiem darbam ar bērniem ar saskarsmes grūtībām un uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē" īstenošanas noteikumi".

Šobrīd ģimenes psihoterapijas pakalpojums ir maksas pakalpojums, ko nereti nevar atļauties tās ģimenes, kurām tas būtu vitāli nepieciešams, tāpēc izmēģinājuma projekta ietvaros katrai ģimenei tiks nodrošinātas līdz desmit bezmaksas ģimenes psihoterapeita konsultācijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu