Foto ⟩ Labākie aktieri, spilgtākais mīlnieks un apaļa jubileja. Latvijas Nacionālais teātris sāk savu 102. sezonu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas Nacionālais teātris sācis savu 102. sezonu un pasniedzis tradicionālās teātra balvas.

Aktrises Elzas Radziņas kulonu saņēma pagājušās sezonas labākā aktrise Daiga Gaismiņa par darbu izrādē "Puika, kurš redzēja tumsā", savukārt aktiera Kārļa Sebra gredzens tika piešķirts pagājušās sezonas labākajam aktierim Gundaram Grasbergam par darbu izrādē "Finlandizācija".

Aktrises Veltas Līnes ceļojošā balva - aktrises Antas Klints gredzens - par spilgtāko mīlētājas lomu saņēma aktrisei Maijai Doveikai par darbu izrādē "Tukšais zieds".

Balvu par tehniski sarežģītu darbu pandēmijas laikā izrādes "Baltā sieva" saņēma video un skaņas montāžas meistari Toms Zeļģis, Gints Rutks un Kaspars Aniņš.

Teātra sapulcē tika sveikti jubilāri, kuru sumināšana pandēmijas dēļ bija izpalikusi, un teātra darbinieki saņēma goda nozīmes par teātrī nostrādātajām desmitgadēm. Bet īpašs apsveikums apaļajā 80. jubilejā tika veltīts aktierim Ģirtam Jakovļevam.

Tāpat šodien varēja uzzināt aizvadītās sezonas nodarbinātākos aktierus. Trešo vietu ar 94 izrādēm ieņem aktrise Marija Bērziņa, otro vietu ar 112 izrādēm - Kārlis Reijers, bet pirmo vietu ar 112 izrādēm - Raimonds Celms.

Teātrī pavēstīja, ka ārkārtējās situācijas laikā 28.maijā tika atklāts jauns Nacionālā teātra spēles laukums "Baltais kubs", kurā sadarbībā ar teātra inovāciju partneri "Latvijas Mobilo Telefonu" tika piedāvāti pieci e-teātra iestudējumi - Artūra Dīča darbs "Mīlestība pandēmijas laikā", Vizmas Belševicas "Baltā sieva" un trīs epizodes pēc Duglasa Koplenda romāna "X paaudze" motīviem. "Baltajā kubā" radītos unikālos stāstus teātra platformā un LMT Viedtelevīzijā kopā noskatījušies vairāk nekā 2500 teātra mīļotāju, un šis skaits turpina pieaugt, jo LMT "Straumes" arhīvā pieejami visi minētie iestudējumi.

Savukārt ilggadējās Nacionālā teātra tradīcijas - Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienu Silmačos" pirmsjāņu nedēļas - vietā kopīgiem spēkiem tapa sešu epizožu teātra seriāls un vienas sērijas televīzijas raidījums "Skroderdienas četru olekšu distancē", ko veidoja Indra Roga un Linda Ģībiete.

Teātrī pavēstīja, ka 2020./2021.gada sezona tiek atklāta šodien ar pirmo klātienes uzvedumu LMT Jaunajā zālē - Oskara Pauliņa darbu "Sajūtu izstāde - Gaisma". Izrādes notiks šodien, rīt un parīt.

Savukārt spēles laukumā "Baltais kubs" Žana Pjēra Dopaņa "Skolotājs!" iestudēs režisors Intars Rešetins. Iestudējuma pirmizrāde notiks 23.jūlijā un titullomu izrādē izpildīs aktieris Uldis Anže.

Ieskicējot izrādes sižetu, teātrī norādīja, ka skolas dzīve ir tēma, ar kuru pandēmijas laikā saskārās ikviens, kam mājas pārvērtās ne tikai neklātienes birojā, bet arī pilna laika mācību iestādē. Beļģu dramaturga varonis pie savas izlaiduma klases ik dienu dodas ar "baļķi krūtīs", jo šai arēnā cīņa notiek uz dzīvību un nāvi vārda tiešā nozīmē. Ja pirmajā skolas dienā visi pirmklasnieki izskatās pēc eņģeļiem, kāpēc desmit gadus vēlāk viņi pārvēršas par dzīvniekiem, ko vada instinkti? Tāda ir evolūcijas mīkla, ko spiests risināt Skolotājs. Teātrī pavēstīja, ka pēc pirmizrādes platformā "Zoom" notiks saruna ar radošo komandu.

Savukārt LMT Jaunajā zālē Māras Zālītes darbu "Margarēta" iestudēs režisors Reinis Suhanovs. Pirmizāde plānota 31.jūlijā un titullomā varēs redzēt aktrisi Daigu Kažociņu.

Teātrī pavēstīja, ka Zālītes luga piedzīvo savu otro Latvijas interpretāciju, ļaujot cietuma kamerā, kur Margarēta vada jau 25.gadu, ielūkoties caur novērošanas kameras aci klātienē un pie datora ekrāniem. Pie Margarētas cietuma kamerā ierodas gados jauns Advokāts, lai novestu līdz galam aizmirsto "lietu", un atklāj, ka Margarēta nav vainojama nevienā no trim slepkavības epizodēm, tā izrādes sižetu iezīmē teātra pārstāvji.

21.augustā Cēsu Mākslas festivālā Nacionālais teātris viesosies ar Juhas Jokelas "gudro" komēdiju "Finlandizācija", ko iestudējis režisors Valters Sīlis. Savukārt 23.augustā plkst.17 Mežaparka Zaļajā teātrī notiks viesizrāde - Renē Heinersdorfa komēdija "Tik mīla vien" Mihaila Kublinska režijā. Lomās varēs redzēt Ditu Lūriņu, Eviju Krūzi, Aināru Ančevski, Egilu Melbārdi un Madaru Boro.

Teātrī pastāstīja, ka 28.augustā notiks izrādes "Slaktiņa dievs" izbraukuma izrāde Upītes Tautas namā. Lomās varēs redzēt Ingu Misāni-Grasbergu, Eviju Krūzi, Jāni Āmani un Mārtiņu Eglienu.

Savukārt no 5.augusta LMT Jaunās zāles ārkārtas situācijas dēļ nenotikušās marta, aprīļa un maija izrādes "Art", "Jaunā ārsta piezīmes", "Lepnums un aizspriedumi", "Mežainis", "Pēdējais salmiņš", "Pieaugušie" un "Slaktiņa dievs" tiks spēlētas Lielajā zālē, pavēstīja teātrī.

Teātrī norādīja, ka sezonas pirmā pirmizrāde Lielajā zālē 17.septembrī būs atkalsatikšanās ar skatītājiem koncertā "Īstā sālsmaize", ko gatavo režisori Kaspars Zvīgulis un Jānis Vimba.

Savukārt Aktieru zālē pirmā sezonas pirmizrāde notiks 24.septembrī. Tā būs Artūra Jankovska debija dramaturģijā - traģikomēdija "Oligarhs", ko iestudējis Toms Treinis ar Normundu Laizānu titullomā. Reģionālā pirmizrāde notiks Ventspilī 10.oktobrī.

LMT Jaunajā zālē jau 10.septembrī būs skatāms režisores Ināras Sluckas veltījums trim aktrisēm-kolēģēm "Klusā dzīve".

Savukārt ārpus teātra ēkas sienām notiks divas izrādes - pastaigas "Mežs" un "Pilsēta" Valtera Sīļa režijā, kam pirmizrāde paredzēta 26. un 27.septembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu