"Lēmums nebūs automātisks." Rinkēvičs komentē jautājumu par TUA vai vīzas anulēšanu, pārkāpjot pašizolācijas prasības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Evija Trifanova/LETA

Ja persona ir pārkāpusi pašizolācijas vai karantīnas prasības, var lemt jautājumu par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu, skaidrojot Ministru kabinetā atbalstītos grozījumus likumā, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs uzsvēra, ka Ārlietu ministrijas iesniegtais likumprojekts par grozījumiem Covid-19 pārvaldības likumā un Ministru kabineta noteikumi par ilgtermiņa vīzām valdībā ir atbalstīti. Turklāt, kā norādīja Rinkēvičs, tie jau iepriekš bija apspriesti koordinācijas grupā. Pēcāk dokumentus iesniegs Saeimā kopā ar Iekšlietu ministrijas grozījumiem.

Skaidrojot valdības atbalstītos grozījumus, Rinkēvičs sacīja, ka tie paredz sekojošo - ja persona ir pārkāpusi pašizolācijas vai karantīnas prasības, tad var tikt lemts jautājums par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu.

"Tieši šis bija mans ierosinājums, par kuru bija diskutējusi darba grupa.

Jāņem vērā, ka lēmums [par termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu] nebūs automātisks. Katrs konkrētais gadījums tiks skatīts procesa kārtībā,"

teica ministrs, norādot, ka atbildīgā institūcija šajā gadījumā ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kas attiecīgi arī pieņems lēmumu.

Skaidrojot, kāpēc anulēšana nenotiks automātiski, Rinkēvičs uzsvēra, ka jābūt zināmam samērīguma tiesiskuma aspektam - jāvērtē visi apstākļi. Pēc ministra domām, šāda norma ir labs signāls tiem cilvēkiem, kas domā par ieceļošanu Latvijā un pašizolācijas vai karantīnas neievērošanu.

"Šim lēmumam ir jābūt noteiktam likumā un tas būs jāpieņem Saeimai. Lēmumu valdībā šodien atbalstīja un patlaban gala vārds pieder parlamentam," norādīja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs norādīja, ka uz ilgtermiņa vīzām attiecas precīzi tas pats - tiek pārtraukta ilgtermiņa vīzu piešķiršana tām kategorijām, kuras vēlas ierasties Latvijā un kārtot uzturēšanās atļauju. Ministrs uzsvēra, ka vienīgais kritērijs ir saslimstības līmenis.

"Ja kumulatīvie saslimstības rādītāji 14 dienu periodā pārsniedz 16 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, šīs valsts pilsoņiem ilgtermiņa nacionālās vīzas netiek dotas. Tomēr tas neattiecas uz citām kategorijām, piemēram, uz darba vai studentu vīzām," sacīja ministrs.

Rinkēvičs pavēstīja, ka jautājumu par studentu mācīšanos valdībā vēl tikai skatīs. Rinkēvičs norādīja uz atšķirību - studenti var ievērot 14 dienu pašizolāciju, jo līdz mācību gada sākumam vēl ir pusotrs mēnesis.

"Saistībā ar grozījumiem ir daudz pārpratumu. Pieļauju, ka tas ir saistīts ar to, ka diskusijas valdībā notika divas, ne vienu dienu. Pirmdien es pieteicu jautājumus, kurus rosināšu valdībai apspriešanai un abi priekšlikumi ir akceptēti," norādīja ministrs.

Tāpat viņš pieļāva, ka par priekšlikumiem notiks diskusijas arī Saeimā. Ministrs sacīja, ka arī valdībā bija kolēģi, kuri jautāja, vai nevajag ieviest automātisku termiņuzturēšanās atļaujas vai vīzas anulēšanu.

Ministrs uzsvēra, ka darba grupā par šo jautājumu tika spriests un ĀM, Tieslietu ministrijas, Veselības ministrijas, Iekšlietu ministrijas pārstāvji vienojās, ka jāievēro samērīguma princips, proti, katrs konkrētais gadījums ir jāvērtē atsevišķi un var būt arī tādi apstākļi, kur anulēšana nav pieejama.

Kā piemēru Rinkēvičs minēja ģimenes locekļus, kuriem var būt termiņuzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, tāpēc, ministraprāt, ir izdevies atrast samērīgu risinājumu, par kuru diskutēs un pieņems gala lēmumu Saeima.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu