"Kurš to varēja izdarīt mūsu mežam?" Īsā laika sprīdī Tukumā izcēlušies trīs meža ugunsgrēki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mežā Tukuma novadā īsā laika sprīdī trīs vietās pēkšņi izcēlušies vairāki ugunsgrēki, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu". 

Pie ezera sastaptais vietējais iedzīvotājs atklāj, ka Vaskara ezera krastus ļoti iecienījuši atpūtnieki.

"Nu,  šausmīgi daudz brauc peldētāju. Vasarā atpūtnieki. Vienkārši, kāds turpat izsmēķi izmet pa logu no mašīnas. Te ir ārprāts! Var teikt, ka te sestdien, svētdien nav iespējas pamakšķerēt. Te ir viss aizņemts. Piektdienas vakarā atbrauc te ar teltīm. Saceļ teltis, un te dzīvo pa divām, trim dienām. Vasarā te ir ļoti populāri," viņš stāsta.

Pie ezera ir kādu vietu, kas, visticamāk, paredzēta atpūtnieku ugunskuriem. Nepilna metra atstatumā atrodas uzreiz divas šādas vietas. Tomēr viena no izdedžu laukumiem piesaista īpašu uzmanību – visapkārt izmētāti cigarešu izsmēķi. Jāuzsver, ka tie ir viena no bīstamākajām lietām mežā. No nevērīgi izmestas cigaretes gala var parādīties dzirkstele un aizdedzināt visu sauso platību.

Pie ezera nodegusi salīdzinoši neliela teritorija, taču dabai nodarītā postījuma faktu tas nemaina. Par ļaunprātīgajiem ugunsgrēkiem "Bez Tabu" raidījumam ziņo netālu dzīvojošā Viktorija.

Uz jautājumu, vai viņai ir pamatotas aizdomas, ka tā visa varētu būt ļaunprātība, sieviete atbild apstiprinoši, jo "vienā un tajā pašā laikā aizdegās vairākas vietas mežā."

Viktorija pastāstīja arī par kādu citu, daudz plašāku ugunsgrēku, kas mirkli pirms pusnakts sācis postīt mežu vien pārsimts metru no aculiecinieces mājām.

Ugunsgrēku pie Ezermuižas ciema centās savaldīt ne tikai ugunsdzēsēji, bet arī vietējie iedzīvotāji. Pēc vairākām stundām to izdevies likvidēt.

"Viss notika vienā laikā. Trīs vietas. Un tā ir liela ļoti nelaime. Mēs nezinām, kā rīkoties, kurš to varēja izdarīt mūsu mežam. Tā ir tiešām ļoti liela nelaime. Mums visiem bija liels šoks un stress par to, vai mēs vispār varēsim izglābt šo mežu," bilst Viktorija.

Meža ugunsgrēki Latvijā notiek katru gadu. Un lielākajā daļā no tiem ir vainojams tieši cilvēks. Valsts meža dienests gan norāda, ka ir ļaunprātīga dedzināšana un ir neuzmanīga rīcība ar uguni.

"To, ka tā ir ļaunprātība, var atsevišķos gadījumos secināt, kad ir kaut kādas degvielas kannas vai tvertnes atstātas. Bet šādi gadījumi ir reti. Vienmēr šie gadījumi tiek nodoti policijai, kas veic izmeklēšanu. Bet darbs ir jāiegulda apjomīgs un diezgan pagrūti arī ir atrast," stāsta Valsts meža dienesta vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Viktorijas norādītajos punktos dega "Latvijas Valsts mežu" pārvaldītās teritorijas. Valsts uzņēmuma pārstāvis norāda, ka ik gadu cilvēka radītajos meža ugunsgrēkos zaudējumi mērāmi vairākos simtos tūkstošos eiro un pat miljonos.

"Īsu brīdi ir melns pleķis, kas pēc kāda laika paliek zaļš un tur viss atkal turpina augt. Cits stāsts ir, ja ugunsgrēks ir izcēlies, piemēram, jaunaudzē. Kad iestādītie stādi visi ir sadeguši, un principā platība ir bojāta un nepieciešams to atjaunot. Viss ir atkarīgs no tā, vai pēc ugunsgrēka konkrētie koki ir jāzāģē. Ja tas nav jādara, tad mežs turpina augt. Bet, ja koki ir jāzāģē vai platība ir jāatjauno, tad to principā dara pēc iespējas ātrāk," skaidro "Latvijas Valsts mežu" pārstāvis Edijs Leišavnieks.

No šogad kopumā vairāk nekā 400 meža ugunsgrēkiem 18 gadījumos konstatēta ļaunprātīga rīcība, izdegot nepilniem astoņiem hektāriem meža platības.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu