Miks Ozoliņš izveidojis filmu par melnādaino cilvēku tiesībām, velkot paralēles ar Padomju laiku un cilvēkiem Latvijā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Šonedēļ režisors Miks Ozoliņš prezentējis savu jauno īsfilmu “The Bubble” (“Burbulis”), kas no cita rakursa apskata pasaulē aktuālo tēmu par tumšādaino cilvēku tiesībām. Stāstā filmas veidotājs velk paralēles ar Padomju laiku un cilvēkiem Latvijā, kur alkas pēc autonomijas savulaik līdzinājās mūsdienu kustības “Black Lives Matter” idejai.

“The Bubble” stāsts norisinās Losandželosā, ASV. Brīdī, kad automašīnu apstādina policists, varoņi nonāk situācijā, kur šķietami priekšroka tiktu dota baltādainajam: policists pat nepievērš uzmanību gaišādainā vadītāja asajām kustībām, ņemot no kabatām ārā dokumentus, viņš nereaģē uz situāciju, kas ASV policistiem citkārt ir bijusi pietiekams iemesls nošaut melnādainus cilvēkus. Stāsts rāda, ka cilvēki mēdz dzīvot pašradītos stereotipu burbuļos, radot un kultivējot aizspriedumus pret citādo.

“Kustība “Black Lives Matter” ir pretrunīgi vērtēta, tomēr, rakstot stāstu, vēlējos pasaulei atgādināt, ka līdzīgas situācijas bijušas arī mūsu vēsturē. Tagad, ejot pa Tērbatas ielu un brīvi elpojot, reti kurš atceras, ka savulaik tā dēvēta par Pētera Stučkas ielu. Tie, kuri piedzīvojuši Padomju laikus, noteikti atceras, ar kādu domu un izjūtām tika gāzti toreizējo valstsvīru pieminekļi. Cilvēks mēdz ātri pierast pie labā un aizmirst – kādreiz arī viņš vēlējās būt sadzirdēts,” stāsta Miks Ozoliņš. “Tēma ir tuva man, manai ģimenei un draugiem. Ceru, ka filma liks skatītājiem aizdomāties un kļūt iejūtīgākiem citam pret citu, neraugoties uz ādas krāsu vai izcelsmi.”

Tēma Mikam ir nozīmīga vairāku iemeslu dēļ. Režisors pats esot bieži izbaudījis gaišādainā cilvēka „privilēģiju“ brīžos, kad policija apstādina automašīnu nekurienes vidū. Mika meitas Aislijas māte ir afroamerikāņu skatuves māksliniece Kima Ince (Kim Ince), kura savulaik dziedājusi kopā ar pasaulslaveno Riannu (Rihanna). Tāpat īsfilma atspoguļo Mika ikdienas sarunas ar draugiem un ģimenes locekļiem. “The Bubble” galveno varoņu lomās iejutušies DJ Pasaka jeb Roberts Pērkons un pats režisors, tāpat filmā piedalās Mika meita Aislija Meja Ozoliņa (Eisley May Ozolina).

Īsfilma tapusi īpaši video projektu mūzikas bāzes “Music Bed” konkursam, kur filmu veidotāji aicināti iesniegt darbus, kas iedvesmo cilvēkus vīrusa Covid-19 pandēmijas laikā pavērties uz kultūru vai ekonomiku no cita skatpunkta, tādējādi palīdzot pasaulei kļūt atvērtākai pret dažādām tēmām.

“The Bubble” skatāma šeit: https://www.musicbed.com/challenge/submissions/the-bubble/Sc2Qtc.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu