Nākamā gada budžetā ministrijas prioritārajiem pasākumiem papildus vēlas teju divus miljardus eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Nākamā gada budžetā ministrijas prioritārajiem pasākumiem papildus vēlas teju divus miljardus eiro, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

FM apkopojusi ministriju un valsts iestāžu iesniegtos papildus budžeta līdzekļu pieprasījumus prioritāro pasākumu īstenošanai.

Kopumā ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai 2021. gada budžetā papildus vēlas 1,8 miljardus eiro. Tik pat liela summa tiek prasīta 2022. gada budžetā, bet 2023. gada budžetā ministrijas prioritāro pasākumu īstenošanai vēlas 2,14 miljardus eiro.

FM piebilst, ka saraksts nepārtraukti tiek precizēts, jo izskatīšanas gaitā notiek pasākumu precizēšana, kā arī no ministrijām tiek saņemta informācija par papildus pasākumiem.

No līdz šim atsevišķu ministriju sniegtajiem budžeta pieprasījumu skaidrojumiem zināms, ka Veselības ministrija mediķu atalgojuma pieaugumam nākamā gada budžetā ir pieprasījusi 211 miljonus eiro.

Ekonomikas ministrija (EM) iesniegusi FM priekšlikumus par 14 prioritārajiem pasākumiem un to īstenošanai nepieciešamo finansējumu 2021.gadam 355 394 384 eiro apmērā. EM nākamā gada budžetā vēlas papildus 154,88 miljonus eiro obligātā iepirkuma komponentes atcelšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija ir iesniegusi pieprasījumu prioritāro pasākumu īstenošanai nākamā gada budžetā aptuveni 137 miljonu eiro apmērā. No tiem vairāk nekā 45 miljoni eiro paredzēti pedagogu darba samaksas pieauguma grafika īstenošanai pirmsskolas izglītībā, vispārējā izglītībā, profesionālajā izglītībā, profesionālajā ievirzē un interešu izglītībā, kā arī augstākajā izglītībā.

Labklājības nozares prioritārajiem pasākumiem 2021. gadā papildus nepieciešami vairāk nekā 216 miljoni eiro, taču Labklājības ministrijā atzina, ka atsevišķi pasākumi paredz arī ienākumu kompensāciju, tāpēc kopējā pasākumu ietekme tiek lēsta aptuveni 90 miljonu eiro apmērā.

Satiksmes ministrija 2021. gada budžetam iesniegusi FM pieprasījumu prioritārajiem pasākumiem 145,52 miljonu eiro apmērā. 

Zemkopības ministrija iesniegusi prioritāros pasākumus 2021. gada budžeta pieprasījumam par kopējo summu 81,7 miljoni eiro, tostarp valsts atbalsta maksājumiem lauksaimniekiem - 30 miljonu eiro apmērā.

Ārlietu ministrija prioritātēm nākamā gada budžetā pieprasījusi 1,9 miljonus eiro attīstības sadarbībai un vēstniecības Austrālijā atvēršanai.

Patlaban nav zināms, cik daudz 2021. gada budžetā būs pieejami papildus līdzekļi. Paredzams, ka 2021. gada budžeta iespējas būs zināmas šā gada augustā, kad tiks aktualizētas Latvijas makroekonomiskās prognozes.

Iepriekšējos gados ministriju budžeta vēlmes tuvojās miljardam eiro. Piemēram, 2020. gada budžetā ministrijas prioritārajiem pasākumiem prasīja papildu 953,5 miljonus eiro, tomēr budžeta pieņemšanas laikā tika atbalstīti ministriju prioritārie pasākumi 173,9 miljonu eiro apmērā. 

Iepriekš valdība atbalstīja FM priekšlikumu par nozaru finansēšanas politiku pārskatīšanu. "Šogad sadarbībā ar nozaru ministrijām nozaru budžetus plānots analizēt vēl detalizētāk, tos sadalot pa funkcijām un aktivitātēm un vērtējot to aktualitāti un efektivitāti, kā arī tām piešķirto finansējumu," atzina FM.

Atbilstoši 2021. gada budžeta pieņemšanas grafikam, 18. augustā valdība varētu skatīt ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi 2021., 2022. un 2023. gadam, kā arī ziņojumu par makroekonomisko rādītāju, ieņēmumu un vispārējās valdības budžeta bilances prognozēm.

Augustā arī iecerēts valdībā skatīt ziņojumu par valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātiem un priekšlikumi par šo rezultātu izmantošanu.

18. septembrī valdība varētu skatīt ministriju valsts budžeta pieprasījumus 2021., 2022. un 2023. gadam. Savukārt 2021. gada budžetu valdība varētu izskatīt 12. oktobrī.

Saeimā 2021. gada budžeta likumprojektu paketi paredzēts iesniegt 14. oktobrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu