Foto ⟩ Ar acīm "izstaigā" leģendāro Preses namu pirms tā rekonstrukcijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Preses nams, Ķīpsalas pludmale, Swedbank Dvīņu torņi
Preses nams, Ķīpsalas pludmale, Swedbank Dvīņu torņi Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Preses nama kvartālā būvniecības darbi, visticamāk, varētu sākties nākamgad martā, aģentūrai LETA sacīja projekta kopējās koncepcijas un virzītāja "Arhis arhitekti" arhitekts Raimonds Saulītis.

Foto: Pastaiga pa Preses namu pirms tās rekonstrukcijas darbu uzsākšanas

Saulītis aģentūrai LETA teica, ka jūlijā uzsāktie veco ēku demontāžas darbi varētu noslēgties astoņu mēnešu laikā. Nākamgad pavasarī, orientējoši martā, varētu sākties celtniecība. Būvnieks vēl nav zināms, jo nav noslēdzies konkurss, kurā tas tiks izraudzīts. Būvnieks varētu tikt izraudzīts augustā. Konkursā pieteikušies pretendenti un to skaits ir komercnoslēpums, taču tās esot "Latvijā nopietnākās būvniecības kompānijas".

"Arhis arhitekti" arhitekts pastāstīja, ka kopumā projektam iecerētas četras attīstības kārtas. Pirmās kārtas būvniecību plānots pabeigt 2022.gada vasarā. Tajā Preses nama augstbūvi plānots pārveidot par viesnīcas ēku ar aptuveni 310 numuriņiem, saglabājot vēsturiskās celtnes kopējo kompozīciju. Ēka tiks būtiski renovēta, lai atbilstu mūsdienu prasībām.

Tāpat projekta pirmajā kārtā taps biroju ēka esošās fabrikas tipa biroja ēkas vietā. Tā būs daudz augstāka nekā patlaban esošā celtne un uzcelta uz jauniem pamatiem, jaunas pāļu sistēmas. Ēka balstīsies uz vairākām kolonnām.

"Arhis arhitekti" līdzīpašnieks, arhitekts Andris Kronbergs pastāstīja, ka Preses nama kvartāls atrodas komerciālajā un administratīvajā teritorijā iepretim Vecrīgai. Kopumā šis zemesgabals un vēl atsevišķas ēkas tam apkārt veidojas par tā dēvēto Rīgas jauno centru.

Pēc viņa teiktā, šis apvidus turpinās attīstīties, taps vēl jaunas ēkas, no kurām dažas jau ir uzceltas, bet citas vēl tiks projektētas nākotnē. "Mēs esam mēģinājuši šo zonu veidot nedaudz citādāku kā tas ir komercionālos centros, kur ir diezgan blīva apbūve, maz "zaļuma" un maz parku. Mūsu galvenā ideja bija palielināt publiskās ārtelpas nozīmi šajā vietā, pēc iespējas vairāk izveidot zaļo zonu un atpūtas zonas," teica Kronbergs.

Viņš arī piebilda, ka Zunda kanāla krastmalas nākotnē varētu attīstīties kā publiskās ārtelpas. Arī Āgenskalna līča malā iesākusies promenādes būvniecība ar iespējamiem pieslēgumiem pie ūdens un ar iespējamām kuģīša piestātnēm. Preses nama iekšējā koncepcija paredz izveidot iekšējo ielu kā koplietošanas telpu šeit strādājošajiem cilvēkiem un viņu automašīnām. Paredzēta arī vairāku līmeņu autostāvvietas apmēram 900 automašīnām.

Lielākais izaicinājums Preses nama kvartālā, pēc Kronberga teiktā, ir publiska parka izveide ar futbollaukumu 10 000 kvadrātmetru platībā, kas būs pieejams pilsētniekiem.

"Lords LB Asset Management" pārstāvis Ģiedris Bernots pauda, ka projektam ir izveidota izcila sadarbības partneru komanda, kas pie projekta strādā jau vairākus gadus. Projekta rezultātā plānots izveidot ilgstspējīgu un modernu darījumu centru un biznesa vidi.

Aģentūrai LETA Bernots teica, ka Līdz šim projekts norit pēc plāna. Projektam esot labas perspektīvas, jo ir labs brīdis investēt Rīgā, neraugoties uz Covid-19 pandēmiju, jo epidemioloģiskā situācija Baltijā ir salīdzinoši laba globālā līmenī.

LETA jau ziņoja, ka Preses nama kvartāla projektā vairākos posmos paredzēts ieguldīt vairāk nekā 200 miljonus eiro.

Jaunais Preses nama kvartāls atradīsies bijušās izdevniecības "Preses nams" teritorijā. Tajā paredzēts izveidot inovatīvu darījumu centru ar A klases biroju ēku un publisko ārtelpu, kur primāri tiks veidotas zaļās zonas un atpūtas vietas, kas paredzētas gājējiem un velosipēdistiem. Esošā Preses nama augstceltne tiks rekonstruēta, pārtopot par četru zvaigžņu viesnīcu, savukārt daļēji nojaucamās esošās tipogrāfijas ēkas vietā paredzēts izbūvēt daudzfunkcionālu centru ar tirdzniecības platībām, ēdināšanas zonu un daudzstāvu autostāvvietu kompleksa lietotājiem, kā arī ir paredzēta futbola laukuma izbūve uz ēkas jumta, kura tehniskajā izstrādē piedalījusies Latvijas Futbola federācija.

Preses nama kvartāla projekta pirmajā kārtā 25 000 kvadrātmetri paredzēti A klases biroju ierīkošanai, 7000 kvadrātmetru - mazumtirdzniecības telpām, 40 000 kvadrātmetru - multifunkcionālu telpu izveidei, bet bijušā Preses nama ēkā tiks izveidota viesnīca.

Šogad aprīlī Rīgas pilsētas būvvalde izsniedza būvatļauju jaunā Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecībai.

Projekts paredz īpašu uzmanību veltīt energoefektivitātei, dabai draudzīgu materiālu izvēlei, vides pieejamībai, veselīgas darba vides radīšanai un ilgtspējīgai apsaimniekošanai. Līdzās augstākās klases biroju un kopstrādes telpām, kas atbildīs BREEAM sertifikāta "Excellent" standartam, kas kopā paredzētas 2500 cilvēkiem, te tiks iekārtotas arī vairākas ēdināšanas iestādes, veikali, konferenču telpas, kā arī 200 velosipēdu novietnes, vairāk nekā 970 autostāvvietas, 27 elektroauto uzlādes stacijas, pastaigu vietas un terases ar apstādījumiem.

Projekta attīstītājs ir investīciju fonds "Lords LB Special Fund V". Projekta ieviesējs ir fonda meitasuzņēmums Latvijā "PN Project".

"Lords LB Special Fund V" izveidots ieguldījumu veikšanai nekustamā īpašuma projektos Latvijā. Fonds darbosies vismaz astoņus gadus, un Preses nama projekta attīstībā vairākos posmos ieguldīs vairāk nekā 200 miljonus eiro. "Lords LB Special Fund V" fondā ieguldījumus veikuši investori no Lietuvas un Skandināvijas valstīm.

"Lords LB Asset Management" ir Lietuvas Bankas licencēta investīciju pārvaldes sabiedrība, kas no 2008.gada sniedz pakalpojumus uzņēmumiem un privātiem investoriem.

"PN Project" 2018.gadā strādāja ar 275 815 eiro apgrozījumu un guva 1,456 miljonu eiro peļņu. Uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Mindaugs Marcinkevičs un Andrjus Stonkus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu