Kā Tallinas tirgū nonāca saindētas zemenes? Pabeigta gadu ilga izmeklēšana (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Pagājušajā vasarā visas Igaunijas uzmanība tika pievērsta"Sepakurtsi" fermai, Tallinas tirgū pārdotajās ogās tika atklāti aizliegti pesticīdi. Izmeklēšana, kas ilga gandrīz gadu, beidzās ar 300 eiro lielu naudas sodu, vēstī medijs "Postimees".

2019. gada jūlijā Tallinas Centrāltirgū nopirktās zemenēs tika atrasts dimetoāts un ometoāts. Tie ir kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi, bet arī neirotropiska inde, ko Igaunijā nedrīkst izmantot zemeņu audzēšanā.

Saimniecības īpašniece Anu Janikesinga apliecināja, ka viņa pārdod tīras ogas. Kā tirgū pārdotās zemenes varēja saturēt nelegālās vielas - nevienam nebija skaidrs.

Izmeklēšana turpinājās, jo saindētās ogas joprojām nonāca tirgū, kaut vai saimniecībā pārbaudītajās zemenēs netika atrasti aizliegtie pesticīdi. Izmeklēšana tika pabeigta tikai nesen.

Kļūda

Šī gada 18. jūnijā saistībā ar krimināllietu tika pieņemts lēmums. Zemnieku saimniecībā līdz 2019. gada 11. jūlijam dārzeņi un ogas tika  pārdotas bez attiecīgām atļaujām. Nebija arī dokumentu, kas pierādītu zemeņu izcelsmi.

Tādējādi tika pārkāpta produktu izsekojamības prasība, saskaņā ar kuru preču izcelsme ir jādokumentē un jāpierāda jebkurā tirgošanas posmā.

Saimniece, pēc amatpersonu teiktā, vainu atzinusi. Tā kā fermas pārstāve atzina savu vainu un nožēloja notikušo un pēc iespējas ātrāk iesniedza paskaidrojumu, tas tika ņemts vērā kā vainu mīkstinošs apstāklis. Fermai tika uzlikts naudas sods 300 eiro apmērā.

Bet no kurienes nāca saimniecības pārdotās zemenes? Pagājušajā gadā saimniece skaidroja, ka zemenes pārdod tikai no savas saimniecības.

Lauksaimniecības departaments veica pārbaudi fermā, kā rezultātā tika atrasts stipri aizaudzis lauks, kas nesniedza tik daudz ražas, cik saimniecība pārdeva.

Fermas sniegtie dati un dokumenti nevar pierādīt zemeņu izcelsmi, tāpēc departaments veica pārbaudi uz vietas.

Stādi no Nīderlandes

Izmeklēšanas laikā kļuva skaidrs, ka ferma tomēr ir iegādājusies zemenes no cita Igaunijas ražotāja, kurš apstiprināja pārdošanu.

Paraugā, kas ņemts no audzētāja laukiem, uzrādījās tie paši ditiokarbamātu grupas savienojumu atlikumi, kas tika atrasti zemeņu paraugos, kas ņemti no Centrāltirgus. 

Bet tas nenozīmē, ka uzņēmums apstrādāja ogas ar aizliegtajām vielām. Vielu atliekas, iespējams, nāk no stādiem, kas importēti no Nīderlandes. Jaunos zemeņu augus uz Igauniju atveda sasaldētus, kurus ražotājvalstī vajadzības gadījumā apstrādā arī ar pesticīdiem.

Kāpēc izmeklēšana ilga gadu? Amatpersonas norāda, ka process tiešām var aizņemt daudz laika, jo bieži vien tiek atklāti jauni lietas rakursi, kas ir jāpārbauda vēlreiz vai kuru apstiprināšanai ir nepieciešams savākt pierādījumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu