"Sātanisti un pedofili valda pār pasauli." Kā sazvērestības teorijas iekaro politisko dienaskārtību (20)

Viena dolāra banknote. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Radikāla teorija, ka ASV prezidents Donalds Tramps karo pret globālu, sātanu pielūdzošu elišu kliķi, kura kontrolē pasauli un vada pedofilu bandu, pēdējo trīs gadu laikā no interneta dzīlēm nokļuvusi līdz Trampa mītiņiem un pat vēlēšanu biļeteniem, vēsta laikraksts "Los Angeles Times".

Vairāk nekā 60 pašreizējie un kādreizējie kandidāti uz amatiem ASV kongresā izplatījuši vai pieņēmuši par patiesu nepamatoto "QAnon" teoriju, uzskaitījis kreisi orientētā pētniecības apvienība "Media Matters", kas seko līdzi konservatīvajiem medijiem.

Kaut gan vairāki kandidāti nepamatotu apgalvojumu dēļ - piemēram, ka Bejonse izliekas, ka ir melnādaina un savās dziesmās paslēpj sātaniskus vēstījumus - ir kļuvuši par interneta sensācijām, vairākumam no viņiem nav izredžu tikt ievēlētiem. Ar "QAnon" saistītie kandidāti, kuriem vēlēšanās ir veicies, centušies norobežoties no teorijas.

"Pašreizējā politiskajā situācijā ir kaut kas tāds, kas šiem kandidātiem rada drosmi piedalīties vēlēšanās," sacīja Džoanna Millere, Delavēras universitātes asociētā profesore, kura pēta politisko psiholoģiju un sazvērestības teorijas.

Kaut gan "QAnon" kopiena joprojām ir maza - martā veiktā aptaujā atklājās, ka vairums amerikāņu par tādu nav dzirdējuši - tā atspoguļo pieaugošo antiestablišmenta attieksmi, kas palīdzēja ievēlēt Trampu. Un prezidenta savrupnieka statuss viņu padarījis pievilcīgu "QAnon" sekotājiem.

Tramps ir "īstens savrupnieks Vašingtonā, un pats galvenais "QAnon" kopienā ir uzskats, ka visa politiskā sistēma ir korumpēta," sacīja Treviss Vjū, sazvērestību teoriju pētnieks un viens no podkāsta "QAnon Anonymous" vadītājiem, kurā tiek iztirzāti dažādi "QAnon" elementi. "Tikai kāds, kurš Vašingtonā ir jaunpienācējs, būtu spējīgs to salabot."

Kas ir "QAnon"?

"QAnon" sazvērestības teorijas balstītas pārliecībā, ka pār pasauli valda ļaunu politiķu un slavenību grupa. Viņu vidū ir Klintoni, Obamas, Buši, Džordžs Soross, Opra Vinfrija un Toms Henkss.

"QAnon" sekotāji tic, ka Tramps to zina un cīnās pret valdībās iesakņojušos "slepeno valdību" (angliski - deep state) birokrātiem, lai sauktu tos pie atbildības. Brīdi, kad Klintoni un pārējo kliķi arestēs, viņi sauc par "Vētru". Apzīmējums paņemts no iepriekš nesagatavota Trampa komentāra 2017. gadā, ko viņš sacīja, fotografējoties ar augsta ranga militārpersonām un viņu laulātajiem draugiem. "Zināt, ko šis atspoguļo?" Tramps vaicāja mediju pārstāvjiem. "Varbūt tas ir klusums pirms vētras."

Sazvērestības teoriju izklāstījis kāds anonīms tēls, kas pazīstams kā Q, kurš atstāj šifrētas ziņas mājaslapā "8kun". Iepriekš Q rakstīja arī vietnēs "4chan" un "8chan".

Q sekotāji tic - tad, kad viņi pārliecinās pārējos, būs "Lielā Atmošanās".

Sabiedriskās domas izpētes centra "Pew Research Center" aptauja, kas publicēta martā, liecina, ka 76% amerikāņu par "QAnon" nav dzirdējuši neko, 20% ir dzirdējuši nedaudz un 3% ir dzirdējuši daudz.

Kas ir Q?

"QAnon" sekotāji tic, ka Q ir grupa augsta ranga militārpersonu, kas atbalsta Trampu, sacīja Vjū. Viņš piebilda, ka variācijas Q tripkodā (unikāla ciparu un burtu kombinācija, ar kuru sasaista anonīmi publicētus ierakstus tādās mājaslapās kā "4chan") un rakstīšanas stilā gadu gaitā liek domāt, ka Q identitāte gadu gaitā ir mainījusies.

Kā "QAnon" aizsākās?

No vienas puses "QAnon" teorijas pamatprincipi nav nekas jauns.

"Lai cik savādi neizklausītos slepena pedofilu valdība, kas strādā pret prezidentu, tāds sižets ir 30 gadus vecā Olivera Stouna filmā "JFK"," sacīja Maiami universitātes politikas zinātņu asociētais profesors Džozefs Ušinskis, kurš pēta, kādēļ cilvēki tic sazvērestības teorijām. "Tajā nav nekā jauna."

Nepilnu gadu pirms Q publicēja pirmos ierakstus, aizsākās "picageitas" teorija. 2016. gada 4. decembrī Edgars Medisons Velčs no savam mājām Ziemeļkarolinā devās uz "Comet Ping Pong" picēriju Vašingtonā. Viņš bija drošs, ka šajā vietā bija ieslodzīti bērni, kuri bija Hilarijas Klintones vadītas cilvēktirdzniecības grupējuma upuri.

Velčs aizslēgtās durvīs raidīja lodes no pusautomātiskās AR-15 šautenes. Kad viņš saprata, ka no cilvēktirdzniecības grupējuma nav ne miņas, viņš atstāja ieročus, izgāja ārā un tika arestēts. Starpgadījumā neviens necieta, un Velčam 2017. gada jūnijā piesprieda četrus gadus cietumā.

2017. gada 28. oktobrī Q publicēja pirmo ierakstu "4chan", kas pazīstams nepatīkamā satura dēļ, kas tajā atrodams. "HRC izdošana jau uzsākta vakar, vairākām valstīm esot iesaistītām pārrobežu bēgšanas lietā. Pase apstiprinātā kā derīga 10/30 @ 12:01 pēc pusnakts," rakstīja Q. "Gaidiet masveida nekārtības, kas organizētas kā izaicinājums, un citus bēgšanas gadījumus no ASV."

Nebija ne Klintones aresta, ne nekārtību. Bet Q kopš tās reizes publicējis vairāk nekā 4500 ierakstus. Tie ir pilni ar nenoteiktiem pavedieniem un jautājumiem. "Kāpēc prezidents sevi ieskauj ar ģenerāļiem? Kas ir militārā izlūkošana? Kāpēc apiet trīs burtu aģentūras?" lasāms Q otrajā ierakstā. Sekotāji nereti paļaujas, ka ziņas atšifrē kāds cits.

"Cilvēki neuzņem Q saturu tieši," sacīja Vjū. "Viņi bieži paļaujas uz "QAnon" influenceriem, kurus sauc par atšifrētājiem. Un šie atšifrētāji domā, ka viņi ir spējīgi saprast, atšķetināt un paskaidrot Q saturu vienkāršajiem cilvēkiem, kuriem varētu būt grūtības izprast, kas ar teikto domāts."

Kādēļ Tramps ir teorijas centrālais tēls?

Prezidents ir cilvēks no ārpuses, turklāt gadu gaitā viņš paudis atvērtību viedokļiem, kas nav pierādīti. Spilgtākais piemērs - ka Baraks Obama nav dzimis ASV.

Vjū sacīja, ka, ja cilvēks uzskata, ka Tramps kādreiz izplatījis sazvērestības teorijas, "jo viņam ir īpašs ieskats tajā, kāda ir patiesība, ko vadošie mediji nestāsta, var rasties uzskats, ka viņš to turpinās darīt, esot prezidents".

"QAnon" atbalstītāji kopš 2018. gada Trampa mītiņos ar plakātiem un krekliem, uz kuriem ir rakstīts Q. Pēdējo gadu laikā prezidents vairākkārt retvītojis ierakstus no kontiem, kas izplata sazvērestības teoriju.

Tomēr Trampa administrācija to ir reti atzinusi. Pēc tam, kad "QAnon" atbalstītāji apmeklēja Trampa mītiņu Tampā 2018. gada jūlijā, bijusi Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa sacīja, ka prezidents "nosoda un uzskata par sliktu jebkuru grupu, kas kūda uz vardarbību pret citu cilvēku, un noteikti neatbalsta grupas, kas slavē šādu uzvedību".

Vai ASV kongresā būs "QAnon" delegācija?

Nē. No dučiem kandidātu, kuri šķietami izplatījuši vai atbalstījuši teoriju, Mārdžorijai Teilorai Grīnai no Džordžijas un Lorenai Bobertai no Kolorado izredzes uzvarēt novembrī gaidāmajās vēlēšanās izskatās vislielākās. Kampaņām ejot uz priekšu, abas vai nu norobežojušās no kustības, vai arī atsacījušās runāt par iepriekš pausto atbalstu.

"Nav nekādu pierādījumu, ka šo kandidātu panākumiem ir jebkāda saistība ar Q," sacīja Millere. 

Republikāņu priekšvēlēšanās uz amatu kongresā Grīna ieguva visvairāk balsu, taču neieguva 50% vēlētāju atbalstu. Ja viņas priekšrocības turpināsies vēlēšanu otrajā kārtā 11. augustā, visticamāk, novembrī viņu ievēlēs kongresā.

2017. gadā Grīna video, ko "Youtube" publicējusi trešā persona, nosaukusi Q par patriotu. "Es domāju, ka tik daudzi amerikāņi ir akli, un, kad viņi dzird stāstus par pedofiliem un dzird stāstus par sātana pielūgšanu, viņi negrib tam ticēt," viņa sacīja video.

Grīna neatsaucās uz "Los Angeles Times" aicinājumu sniegt komentāru. Paziņojumā laikrakstam "The Washington Post" kandidāte tieši nerunāja par saviem komentāriem par "QAnon", taču nodēvēja to par "viltus ziņām". Vairāki prominenti augsta republikāņi kongresā Grīnu nosodīja pēc tam, kad "Politico" ziņoja, ka viņa "Facebook" publicējusi vairākus rasistiskus komentārus.

Boberta ieguva atpazīstamību pēc tam, kad izaicināja bijušo demokrātu prezidenta amata kandidātu Beto O'Rurks par viņa izteikumiem debašu laikā, ka, kļūstot par prezidentu, viņa administrācija atņemtu cilvēkiem AR-15 un AK-47 šautenes. Raiflā, pilsētā, kurā Boberta mīt, viņa pazīstama kā restorāna "Shooters" (angļu val. - šāvēji) īpašniece. Tajā viesmīles nēsā ieročus, un restorāns atvērās pandēmijas laikā, nepaklausot štatā noteiktajiem veselības ierobežojumiem.

Šī gada maijā, viesojoties "QAnon" atbalstošā "Youtube" kanālā, Boberta sacīja, ka par teoriju dzirdējusi no savas mātes, ko viņa aprakstīja kā "mazliet radikālu" un sacīja, ka cer, ka tā ir patiesa. Pēc tam, kad Boberta priekšvēlēšanās pārspēja republikāņu kongresmeni Skotu Tiptonu un kļuva par Demokrātu Kongresa Kampaņas komitejas uzbrukumu mērķi, viņa no teorijas atkāpās.

Savā "Twitter" kontā viņa uzrunāja komiteju, sakot: ""QAnon" = viltus ziņas. Neesmu sekotāja. Vai tas ir viss, uz ko esat spējīgi?", pēdējo teikumu rakstot ar visiem lielajiem burtiem.

Atbalstu Tiptonam bija izteicis arī Tramps un tika gaidīts, ka viņš tiks pārvēlēts. Pašlaik Boberta ir iedzinējos, jo līdz desmitajam jūnijam viņa kampaņai bija savākusi 133 000 dolāru, bet viņas sāncense, demokrāte Diāna Miča Buša - gandrīz miljonu.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu