Suns un peldēšanās. Ko ir svarīgi ņemt vērā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Daudziem suņiem peldes ir vasaras labākā izklaide. Kamēr kāds četrkajainis dodas peldēt, lai rotaļātos, bet cits atvēsinātos, suņa saimniekam jāņem vērā vairāki būtiski fakti, kurus nedrīkst neievērot ūdenstilpju tuvumā. 

PetCity speciāliste un PetCity "Rīga Plaza" veikala vadītāja Līga Arājuma pastāstīja svarīgāko, ko cilvēki nedrīkst aizmirst, dodoties uz pludmalēm kopā ar saviem mīluļiem. 

Pludmale, peldēšana un suns noteikti ir savienojamas lietas, tikai saimniekam ir jāizvērtē gan suņa, gan savas spējas pieskatīt mīluli. Dzīvniekam, esot pludmalē, ir ļoti jāseko līdzi - viņus, tāpat kā mazus bērnus, nedrīkst atstāt bez uzraudzības ūdenstilpju tuvumā. Tāpat vēlams dotes uz vietām, kurās nav daudz cilvēku vai bērnu, lai neradītu nelabvēlīgu attieksmi pret dzīvniekiem, kuri peld. 

Protams, saimniekam ir jāsaprot, vai viņa mīlulis vispār prot peldēt. Ja viņš to nekad nav darījis, dzīvnieks pie ūdens jāpieradina pakāpeniski. Noteikti jāievēro visi drošības līdzekļi - suns ilgstoši nedrīkst atrasties saulē, lai viņš nepārkarstu, kā arī, sunim peldoties, vēlams likt peldvesti.

Tās pieejamas gan lieliem, gan maziem suņiem dažādos izmēros.

"Dzīvnieks, tāpat kā cilvēks, peldot piekūst. Jābūt uzmanīgiem arī gadījumos, ja peldēt pat nav plānots, bet cilvēks ar suni dodas izbraucienā ar laivu, jo, kā zināms, laivas mēdz apgāzties, tādēļ peldveste šādos gadījumos lieliski pasargās suni," norāda eksperte. 

Daudziem suņiem ūdens un līdz ar to peldes nepatīk, tādēļ spiest mīluli doties ūdenī noteikti nevajadzētu, jo tas viņam rada stresu. Pieradināt mīluli pie ūdens sākotnēji noteikti vajag seklā ūdenī, kur slapjums apņem tikai viņa ķepas, lai viņš jūtas drošībā. 

"Ir pieejamas arī dažādas rotaļlietas, kuras peld pa ūdens virsmu un tādējādi lieliski nodarbina mīluli vai arī ļauj viņam drošāk justies ūdenī," skaidro Arājuma. 

Gadījumā, ja mīlulim nepavisam nepatīk peldēt, karstos laikapstākļos suni var apsmidzināt ar ūdeni, lai viņam būtu atvēsinoša sajūta. 

Eksperte bilst, ka kopumā ūdens dzīvniekiem noteikti nāk par labu un tiek pat izmantots dzīvnieku rehabilitācijā, tomēr saimnieka atbildībā ir rūpēties, lai viņa mīlulis nepaliek bez uzraudzības vai nedodas ūdenī, ja ir pārlieku noguris. 

Svarīga pēc suņa peldēm ir viņa kažoka kopšana. Kad mīlulis ir nopeldējies, saimniekam noteikti nevajadzētu ļaut četrkājainajam draugam nožūt pašam saulē, bet gan kārtīgi viņu nosusināt ar dvieli. 

"Dzīvniekiem pēc peldēm ir maksimāli jāizžāvē kažoks, jāskatās, vai ir tīras ausis. Mitrumu no suņa vilnas ļoti labi un ātri spēj uzsūkt mikrošķiedru dvielis," skaidro eksperte. 

Daudziem saimniekiem sveša nav arī "suņa" smaka, kas mīlulim mēdz parādīties pēc peldēšanās, ja viņš nav ticis kārtīgi nosusināts. To nomākt var palīdzēt speciāli izsmidzināmi aerosoli jeb spreji, kas atsvaidzina mīluļa kažoku.

Īpaši būtiski katram suņa saimniekam ir neļaut savam mīlulim ilgstoši uzturēties tiešos saules staros - neatkarīgi no tā, kur izvēlēta atpūtas vieta, mīlulim ir jānodrošina ēna.

Dzīvnieki ar tumšas krāsas apmatojumu sauli pievelk daudz intensīvāk, kas var atstāt sliktas sekas uz mīluļa veselību. 

Atrodoties ēnā, suni glābt no svelmes var palīdzēt arī atvēsinošais paklājs, kas ir veidots no pašdzesējama materiāla tā, lai, dzīvniekam apguļoties, viņš justu atvēsinošu efektu. Konkrētā guļvieta ir lieliski piemērota vasarai vai arī, piemēram, ievietošanai mašīnās, jo tajās dzīvnieks mēdz sakarst, bet matracis sniedz vēsumu. 

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Katram saimniekam, pirms ļaut savam mīlulim doties ūdenī, jāizvērtē viņa spējas un fiziskā sagatavotība. Suņiem, kuri ikdienā nav tik aktīvi, noteikti nevajadzētu ļaut ūdenī pavadīt pārāk ilgu laiku.

Tāpat, atrodoties pludmalē, sunim noteikti visu laiku jābūt brīvi pieejamam svaigam ūdenim. Tas ne vien veldzē un neļauj rasties slāpēm, bet arī mazina stresu. 

Katram sunim var būt arī atšķirīga reakcija arī uz dažādām ūdenstilpnēm, piemēram, jūras sāli, tādēļ, ja saimnieks pēc mīluļa peldes ierauga uz viņa ķermeņa apsārtumu, ūdens prieki nekavējoties jāpārtrauc un dzīvnieks jāatrāda veterinārārstam. 

Kur ar suni drīkst peldēties?

Tiem cilvēkiem, kuriem nav pašiem savs dīķis, pirms doties uz publiskām peldvietām, jāņem vērā vairāki svarīgi faktori. 

Doties ar suni atpūsties un viņu peldināt aizliegts oficiālās peldvietās - peldvietu var atpazīt pēc īpašām zīmēm, kas norāda, kur tā sākas un kur beidzas. Šie noteikumi attiecas gan uz Rīgas peldvietām, gan pie jūras, gan ezeriem un upēm.

Peldināt suņus drīkst jebkurā citā vietā, kas nav oficiāla peldvieta vai īpaši aizsargājamas dabas zonas, piemēram, Vecāķu rajons, Vakarbuļļi un Daugavgrīva.

Lielākajā daļā peldvietu ar suni doties ir aizliegts, tomēr ne mazums ir vietas jeb neoficiālās peldvietas ap Rīgu un tās tuvumā, kur var izpeldināt mīluli.

Tā, piemēram, suni peldināt Rīgā var doties uz Lucavsalu (speciāli suņiem ierīkotu peldvietu) vai Mangaļsalu, savukārt Jūrmalā - Lielupē no 18. līnijas līdz 22. līnijai. Tālāk no Rīgas ar mīluli drīkst doties plunčāties Dubkalnu karjerā, kas atrodas "Ogres zilie kalni" teritorijā. Tomēr peldvietu, kur doties ar mīluli, ir daudz, un saimniekam jālūko, vai tajās nav uzstādītas informatīvas zīmes par to, ka ar suni pludmalē atrasties aizliegts. 

Tomēr jāņem vērā, ka, dodoties peldēt ar savu mīluli, viņam jābūt pavadā, ja apkārt ir citi cilvēki vai suņi. Tāpat jālūko, lai aiz suņa vienmēr tiktu savākts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu