Re:Check ⟩ RSU homeopātijas studijas. Vai tādas pastāv arī daudzviet Eiropā? (1)

Sabīne Bērziņa
, Re:Baltica
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Arturs Kārkliņš/LETA

Kritikas krustugunīs nesen nonāca Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), kas plāno veidot rezidentūras studiju programmu homeopātijā. Šāds lēmums izsaucis uzmanību, jo ārstniecības metode kritizēta kā neefektīva. Universitātē skaidro, ka šāda programma pieejama arī daudzviet citur Eiropā un nosauca sešas konkrētas universitātes. Re:Check pārliecinājās, ka tā nav – vismaz četrās no sešām nosauktajām homeopātijas programmas pēdējos gados ir slēgtas. 

Kas ir homeopātija?

Homeopātijas pamatā ir ideja, ka līdzeklis, kas lielā devā izraisītu kādus saslimšanas simptomus, mazā devā tos ārstē. Medikamentus gatavo, stipri atšķaidot augus, dzīvnieku izcelsmes produktus, minerālus. Tomēr britu Nacionālais veselības dienests (NHS) uzsver, ka akadēmiskos pētījumos metode  ir pierādīta kā neefektīva un speciālisti to atzīst par zinātniski neiespējamu. Līdzīgi homeopātiju vērtē arī, piemēram, ASV Veselības departamentā, organizācijā Eiropas zinātnes akadēmiju padome (EASAC), kas pārstāv vairākas ES valstu zinātnes akadēmijas, un Austrālijas valdības izveidotā komitejā, lai apkopotu pieejamos pierādījumus par homeopātiju. Neskatoties uz to, homeopātiski medikamenti ir plaši pieejami tirdzniecībā, neefektīvu medicīnu vienkārši nodēvējot par “alternatīvo medicīnu”.

RSU, kur izglīto Latvijas nākamos mediķus, tagad nolemts piedāvāt apgūt homeopātiju studiju ietvaros. Jauno programmu varēs apgūt, kad studentam jau būs ārsta grāds un sertifikāts kādā no pamatspecialitātēm. Tikai tad papildus varēs mācīties arī par homeopātiju. Neskatoties uz to, šāds lēmums izsaucis kritiku.

Daudzviet Eiropā?

Starp tiem, kas pauž neapmierinātību, ir arī ārsts, endokrinologs un profesors Uģis Gruntmanis. Viņš ierakstā sociālajā medijā Twitter norāda, ka būsim vienīgā valsts ES, kur šāda programma pieejama. Re:Check viņš arī norādīja, ka, lai gan homeopātiju vietām ir iespējams apgūt arī universitātēs, to nepiedāvā medicīnas fakultātē kā zinātnes priekšmetu. RSU saka ko citu. Kad Latvijas Radio interesējās par to, kādēļ šāda programma tiek veidota, RSU Rezidentūras studiju fakultātes dekāne Ilze Grope stāstīja, ka tādu iespēju pieļauj Ministru kabineta noteikumi, turkāt šāda prakse esot izplatīta daudzviet Eiropā, piemēram, Vācijā Spānijā, Itālijā.

Kuram no profesoriem ir taisnība? Re:Check sazinājās ar Gropi, lai noskaidrotu, tieši kurās universitātēs šāda iespēja pieejama. Viņa aicinājumam neatsaucās, bet atbildi sniedza RSU Mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa. Viņa norādīja, ka Grope uzskaitījusi sešas universitātes. Re:Check sazinājās ar katru universitāti, lai precizētu, vai kursi tiek piedāvāti un vai tie piedāvāti mediķiem.

Trīs no šīm universitātēm – Vircburgas universitāte Vācijā, Strasbūras universitāte Francijā un Sjēnas universitāte Itālijā – atbildēja, ka šādas programmas vai lekciju kursa universitātē vairs nav. Homeopātijas kurss 2018.gadā slēgts vēl vienā no sešām nosauktajām universitātēm – Vīnes medicīnas universitātē Austrijā. Par to atrodami ziņu raksti. Pēc tam, kad par šādu kursu sūdzējās studenti, universitātes rektors paziņoja, ka vēlas “distancēties no šarlatānisma”.

Pārējās divas nosauktās universitātes – Bernes universitāte Šveicē, kā arī Marseļas Francijā – uz Re:Check jautājumu neatbildēja.

Tāpat pieejama informācija par citām valstīm un universitātēm, kas vēršas pret homeopātiju. Nesen no maģistra studiju programmas homeopātijā pēc asām diskusijām mediķu vidū atteikusies Lilles universitāte Francijā. Arī Barselonas universitāte Spānijā, jo pieeja ir nezinātniska un šādu grādu homeopātijā vairs neakceptē Spānijas Veselības ministrija. Francijas valdība nesen arī pārtraukusi kompensēt homeopātisku medikamentu iegādi, jo tiem nav pierādītas iedarbības. Arī Latvijā homeopātiskos līdzekļus kompensējamo zāļu sarakstā neiekļauj.

Ja noteikumi paredz, programma bija jāveido?

Vēl medijos izskanējis, ka, tā kā homeopātija iekļauta Ministru kabineta noteikumos par ārstu specialitātēm un papildspecialitātēm, studiju programmai esot jābūt. Re:Check sazinājās ar Veselības ministriju (VM) un noskaidroja, ka tā nav tiesa. Saraksts paredz iespēju programmu veidot, taču neliek to darīt.

Re:Check ministrijai arī vaicāja, vai šo specialitāti no saraksta plānots izņemt un, ja ne, kādēļ. Ministrija neesot prasījusi pārskatīt esošo regulējumu, jo, ja specialitāti neaizsargās ar likumu, “var būt situācijas, kad ar homeopātiju nodarbojas personas bez medicīniskās izglītības,” skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Noteikumi sniedzot iespēju saukt pie atbildības personas, kas neievēro ārstiem noteiktās prasības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu