Klimata pārmaiņu ēnā visai drīz varētu nākties atvadīties no polārlāčiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Jaunā pētījumā paredzēts, ka līdz gadsimta beigām klimata pārmaiņu dēļ būs izzuduši visi polārlāči, vēstī raidsabiedrība BBC.

Zinātnieki uzskata, ka dažas polārlāču populācijas Arktikas ledāju kušanas rezultātā kritiski samazinājušās jau tagad. Zināms, ka polārlāčiem ir vitāli nepieciešams okeāna virmas ledus, lai tie varētu medīt roņus.

Ledum kūstot, šie dzīvnieki ir spiesti mērot arvien tālāku ceļu vai arī pulcēties piekrastē, kur izdevība atrast pārtiku, lai pabarotu lācēnus, ir ļoti reta.

"Lāči ir kļuvuši par klimata pārmaiņu "seju". Tie jau tā atrodas pašā pasaules galā. Ja ledāji izkusīs, tad tiem vairs nebūs kur iet," komentēja pētnieks Pēters Molnārs.

Pētījumos parādīts, ka kūstošais jūras ledus, visticamāk, samazina un turpinās samazināt polārlāču populācijas, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Climate Change".

"Mēs parādījām, ka vispirms zaudēsim lācēnus, proti, tie joprojām dzims, tomēr polārlāču mātītēm nebūs pietiekami daudz ķermeņa tauku, lai tās spētu saražot pienu, kas vajadzīgs mazuļiem no ledus brīvajā sezonā," stāstīja zinātnieks Stīvens Amstrups.

Tomēr, ja sabiedrība spētu vienoties un tikt galā ar klimata pārmaiņām, tad mums vēl būtu laiks, lai glābtu polārlāčus no izmiršanas.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu