Ukrainas prezidents Zelenskis izpildījis Luckas ķīlnieku sagrābēja prasību (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: UKRAINIAN POLICE PRESS OFFICE HANDOUT / EPA / SCANPIX

Otrdienas ķīlnieku krīze Ukrainā beidzās pēc tam, kad prezidents Volodimirs Zelenskis izpildīja savādu ķīlnieku sagrābēja prasību.

Ķīlnieku krīze Luckā ilga 12 stundas. Uzbrucējs Maksims Krišovs bija sagrābis autobusu ar 13 cilvēkiem; viņam bija šaujamieroči un sprāgstvielas.

Kad bija pagājušas gandrīz desmit stundas, Krivošs atļāva nodot ūdeni. Pēc sarunas ar Zelenski viņš piekrita atbrīvot pirmos trīs ķīlniekus - vecāka gadagājuma sievieti, pusaudzi un grūtnieci.

Krivošs pieprasīja, lai Zelenskis pēc viņa norādījumiem ieraksta un publicē video.

Zelenskis sociālajā tīklā "Facebook" ievietoja īsu video, kurā krievu valodā saka: "Filma "Zemieši", 2005.gads. Jānoskatās visiem." Kad Krivošs bija atbrīvojis visus ķīlniekus un pats padevās, Zelenskis video uzreiz dzēsa. Tas bija pieejams apmēram pusstundu.

Neviens no ķīlniekiem nav cietis.

Kā pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Antons Herašenko, ķīlnieku sagrābējs ir 44 gadus vecs Ukrainas pilsonis Maksims Krivošs, kurš divreiz ticis tiesāts par smagiem noziegumiem un desmit gadus pavadījis cietumā. Viņš 1994. un 2005.gadā ticis notiesāts par bandītismu, izspiešanu un krāpniecību.

BBC ziņo, ka Krivošs esot pieprasījis, lai augstas amatpersonas publiski paziņo, ka ir teroristi.

Krivošs apgalvoja, ka kādā publiskā vietā Luckā esot paslēpis spridzekli, kuru varot detonēt attālināti, atklāja ģenerālprokurora birojs. Nav zināms, vai šāda ierīce tika atrasta. Taču Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs apstiprināja, ka Krivošam esot bijuši vairāki šaujamieroči un ka viņš jebkurā gadījumā apdraudēja ķīlniekus.

"Viņu gaida ilgs cietumsods," žurnālistiem paziņoja Avakovs.

Pēc ķīlnieku atbrīvošanas Avakovs paziņoja, ka noziedzniekam esot bijuši līdzzinātāji. Viens no tiem aizturēts Harkovā; aizturēšanas laikā tika konfiscēti šaujamieroči un sprāgstvielas.

"Tā ir tāda kriminālā pasaule, kura ilgi, ilgi sēdējusi cietumā un kurā izveidojusies sava izpratne par taisnīgumu un cilvēka dzīvības vērtīgumu," norādīja Avakovs.

Tas bija lielākais viena cilvēka pastrādātais uzbrukums mierīgajiem iedzīvotājiem, kādu pieredzējusi mūsdienu Ukraina. Ķīlnieku krīze norisinājās mierīgajos Ukrainas rietumos, apmēram 1000 kilometru attālumā no austrumu frontes, kur turpinās karš starp Krievijas atbalstītajiem separātistiem un Ukrainas armiju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu