Kas notika Raiņa un Aspazijas guļamistabā? Rakstnieks sniedz ieskatu Latvijas dižgaru intīmajās attiecībās (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekspozīcija "Aspazija atgriežas Dubultos" Jūrmalas pilsētas muzeja filiālē "Aspazijas māja".
Ekspozīcija "Aspazija atgriežas Dubultos" Jūrmalas pilsētas muzeja filiālē "Aspazijas māja". Foto: Ieva Lūka/LETA

Kāda varētu būt "kaisles ķīmija" starp diviem no Latvijas ievērojamākajiem politikas un literatūras dižgariem? Rakstnieks Jānis Ūdris savā grāmatā "Ivande Kaija. Sievietes dzelme" raksta par vienu no Latvijas izcilākajām sievietēm - rakstnieci, publicisti un politiķi Ivandi Kaiju un apskata viņas draudzību ar Raini un Aspaziju, kas lasītājiem atklāj iepriekš nezināmas detaļas par pāra intīmo dzīvi.

"Gadu gaitā Ivandi aizvien vairāk pārsteidza nojaušamais intimitātes trūkums draugu laulībā, un Aspazija dažkārt pat bija Ivandei uzticējusies. "Tev to būs grūti saprast," draudzenei esot atzinusies Aspazija.

"Tev ir trīs bērni, tātad bijusi mīlas dzīve ar vīru. Bet man Rainis skaidri un gaiši lika saprast: māte viņam bērnībā ieaudzinājusi nepatiku pret visu, kas saistāms ar dzimumdzīvi," raksta grāmatas autors.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @buls.janis on

Kādā atklātības brīdī Aspazija ieminējusies arī par savām veselības problēmām, kurās īstu skaidrību nav viesis arī sieviešu ārsta apmeklējums. Aspazija šo vizīti bija sīki aprakstījusi vēstulē Rainim, taču vīrs bija vien atbildējis, ka Aspazija nav vainīga, ja nevar mīlēties, un ka viņš par to nebūt neesot deprimēts. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aspazija&Rainis (@aspazijarainis) on

Ivande saprata, ka Rainis Aspazijas vārdos nav pamanījis vai izlikās nepamanām būtību: ārste taču teica, ka viņai ar laulāto draugu vajag mīlēties. Un tad nu Aspazija, atbildot uz Raiņa infantilo "nesaprašanu", bija kārtējo reizi ņēmusi vainu uz sevi un atvainojusies Rainim, ka nevar viņu pienācīgi apkalpot. 

Aspazija reiz esot rakstījusi: "Es iemīlēju viņu kā vīru, kā tēvu un kā dēlu."

Šai trīsvienības mīlestībai Aspazija nolēma kalpot visu mūžu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristians Brekte (@kristiansbrekte) on

2015. gadā mākslinieka Kristiana Brektes mākslas darbs "Mīla stiprāka par nāvi", kas publicēts literārajā žurnālā "Domuzīme", izraisīja visai vētrainu reakciju sabiedrībā. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 100gKultūras (@100gkulturas) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inara Fw (@inara.fw) on

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu