Turpmāk CSDD e-pakalpojumos varēs uzzināt, vai automašīna ir cietusi smagā avārijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

CSDD e-pakalpojumos tagad var uzzināt, vai iecerētā automašīna cietusi smagā avārijā. Tiesa, pagaidām šajā reģistrā var redzēt tikai tās automašīnas, kas pašas nav bijušas avāriju vaininieces, vēsta raidījums "900 sekundes".

Informācija pieejama e-CSDD sadaļā "Tehniskās apskates dati" un to var saņemt jebkurš potenciālais auto pircējs. Tādējādi var izvairīties no nepatīkama pārsteiguma un pievērst uzmanību auto faktiskajam stāvoklim. Šī informācija saglabājas ilgtermiņā.

"Ja avārija notikusi pirms pieciem gadiem, tu tagad vēlies iegādāties konkrēto transporta līdzekli, tu vari uzzināt, ka ar šo bijis kāds būtisks ceļu satiksmes negadījums, auto ir bijis sists, un ka ar šo auto varbūt jāveic pastiprināta kontrole, varbūt jāaizved uz servisu, jāveic padziļināta pārbaude, lai zinātu, ka ar šādu auto var piedalīties ceļu satiksmē," norāda CSDD pārstāve Ieva Bērziņa.

Konkrēto auto stāvokli pēc ceļu satiksmes negadījuma novērtē un dod savu slēdzienu Valsts policija un apdrošinātāji.

Ik gadu Latvijā vidēji notiek ap 35 000 ceļu satiksmes negadījumu. 10% no tiem automašīnas tiek sabojātas ievērojami. Tas nozīmē, ka aptuveni 3500 transportlīdzekļu šādas atzīmes tagad CSDD reģistrā parādās. Datus sniedz cietušo automašīnu apdrošinātāji. Līdz ar to reģistrā var redzēt tikai tās smagi sabojātās mašīnas, kuras konkrēto avāriju nebija izraisījušas.

"Jārēķinās, ka šajos negadījumos parasti ir vairāk nekā viens iesaistītais. Faktiski tas nozīmē, ka gada laikā tomēr ir 7 000 auto, kas ir smagi cietuši. Taču atbildīgo pušu datu mums nav. Līdz ar to mēs ar šo informāciju nevaram padalīties," saka Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja IT daļas vadītājs Agris Daukste.

Pati doma izveidot šādu reģistru ir ļoti laba, uzskata autoremonta uzņēmuma "Varāns" īpašnieks Andris Selevičs. Pēc viņa domām daudzi autoservisi būs spiesti izvērtēt remontēt totāli sasistu auto vai tomēr labāk utilizēt. Taču reģistrā būtu jābūt visām automašīnām, kuras ir smagi sasistas, nevis tikai informācijai par cietušajiem auto.

"Vajadzētu reģistrā likt. It sevišķi vainīgo. Jo tāpat tas vainīgais remontēs to mašīnu. Ja tā nav bijusi apdrošināta, iespējams, darīs pēc iespējas lētāk, lai būtu, un pēc tam mēģinās tikt vaļā no tās automašīnas. Visas puses vajadzētu atrādīt publikai, kas ir sists," uzskata Selevičs.

Kā raidījumam "900 sekundes" atzina CSDD, iespējams, ka nākotnē šis reģistrs tiks pilnveidots, taču tas būšot atkarīgs no datiem, kurus sniedz tieši apdrošinātāji.

Video: "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu