Ārlietu ministrija izsaka nožēlu par Krievijas tiesas lēmumu Jurija Dmitrijeva lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) izsaka nožēlu par Krievijas Petrozavodskas pilsētas tiesas pieņemto lēmumu piespriest trīs gadu un sešu mēnešu ilgu ieslodzījumu vēsturniekam - cilvēktiesību aktīvistam Jurijam Dmitrijevam.

Neskatoties uz to, ka sods ir maigāks par prokuratūras pieprasīto, šis tiesas spriedums nav uzskatāms par taisnīgu, uzsvēra ministrijā, norādot, ka tas ir sagrāvis Dmitrijeva reputāciju un veselību.

ĀM pavēstīja, ka Dmitrijevs tika aizturēts 2016. gada 13. decembrī uz apšaubāmu apsūdzību pamata. Lietas ierosināšanai pret Dmitrijevu kalpoja anonīms iesniegums. 2018. gada 5. aprīlī Petrozavodskas pilsētas tiesas viņu attaisnoja, taču pēc diviem mēnešiem Karēlijas Augstākā tiesa šo pirmās instances attaisnojošo spriedumu atcēla un lietu nosūtīja uz atkārtotu izskatīšanu, vienlaikus izvirzot jaunas apsūdzības.

Ministrijā norādīja, ka Dmitrijevs ir Karēlijā labi zināms vēsturnieks, Starptautiskā vēstures, izglītības, labdarības un cilvēktiesību biedrības "Memoriāls" Karēlijas nodaļas priekšsēdētājs un cilvēktiesību aizstāvis, kurš 30 gadus veltījis Staļina laika politisko represiju upuru piemiņas iemūžināšanai, kā arī izveidojis represēto apbedījuma vietas "Sandarmoh", "Krasnij Bor", un represijās bojā gājušo kapus Sekirnajas kalnā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu