Valsts prezidents sola aktīvi sekot debatēm Saeimā par bērnu adopciju uz ārzemēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Egils Levits.
Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Egils Levits, tiekoties ar Saeimas deputāti Inesi Ikstenu (AP) un biedrības "Sistēmas bērni" pārstāvjiem, deva solījumu rūpīgi sekot debatēm parlamentā par bērnu adopciju uz ārzemēm.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par bērnu ārpusģimenes aprūpi Latvijā.

Biedrības "Sistēmas bērni" pārstāvji pastāstīja Valsts prezidentam par bērnu un jauniešu dzīves pieredzi, kuri ir tā saucamie "sistēmas bērni" un piedzīvo ārpusģimenes aprūpi - dzīvo bērnu un jauniešu centros vai audžuģimenēs. Tika pārrunāta bērnu un jauniešu ikdiena, sākot no sadzīves un attiecību veidošanas ar apkārtējiem, līdz pat brīdim, kad 18 gadu vecumā jaunietim vienam pašam jāsāk patstāvīga dzīve.

Valsts prezidents bija vienisprātis ar visiem sarunas dalībniekiem, ka situācija ar "sistēmas bērnu" aprūpi ir ļoti nevienmērīga un daudzos gadījumos aprūpes sistēma šiem bērniem nesniedz pienācīgu atbalstu. Satrauc arī sociālo darbinieku nesamērīgi zemais atalgojums. Sakārtot šo sistēmu būtu vispirms Labklājības ministrijas uzdevums, kas tai ir jāveic, aktīvi iesaistot arī pārējās atbildīgās iestādes.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus likumos, kas paredz no 1. septembra aizliegt bērnu adopciju uz ārvalstīm līdz brīdim, kad stāsies spēkā izmaiņas Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos aktos.

Parlamentam lēmums par aizliegumu uz laiku adoptēt bērnu uz ārvalstīm jāpieņem arī otrajā un trešajā, galīgajā, lasījumā.

Labklājības ministre iepriekš norādīja, ka šis Saeimas deputātu lēmums draud izpostīt daudzu bērnu likteņus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu