"Dobeles dzirnavnieks": Dīkstāves pabalstiem bija jābūt pārdomātākiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils piedalās preses konferencē saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju par koronavīrusa COVID-19 izplatīšanos.
"Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils piedalās preses konferencē saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju par koronavīrusa COVID-19 izplatīšanos. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdības izveidotā Krīzes vadības koordinācijas grupa Covid-19 izplatības ierobežošanai vērtējama pozitīvi, bet pārdomātākiem bija jābūt dīkstāves pabalstiem, intervijā aģentūrai LETA sacīja graudu pārstrādes uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Gribētu uzslavēt valdības izveidoto krīzes vadības grupu, ar kuru mēs strādājām ciešā saziņā par to, kas ir nepieciešams. Izmaiņas, kuras bija nepieciešamas, tika ieviestas ļoti operatīvi," sacīja Amsils, paužot, ka tādējādi visi ierosinājumi, kas ražotājiem atvieglotu darbību, operatīvi tika pieņemti un ieviesti.

Viņš piebilda, ka ar krīzes vadības grupas starpniecību panāktas izmaiņas pieļaujamajā kravas automašīnu vadītāju darba laikā, kas ļoti atviegloja loģistikas procesus. "Citādāk, ja kravas automašīnas iestrēga uz robežām un vēl būtu jāievēro iepriekš pieņemtie šoferu darba un atpūtas laiku grafiki, sabruktu visa loģistikas ķēde," viņš sacīja.

Vienlaikus, komentējot vispārējos atbalsta mehānismus Covid-19 krīzē, Amsils teica, ka pārdomātākiem bija jābūt dīkstāves pabalstiem. "Pabalsti neveicināja cilvēkus meklēt jaunas darba vietas arī tad, ja bija skaidrs, ka iepriekšējā darba vietā darbs neatsāksies. (..) Pašlaik nebūt nav tā, ka cilvēki stāvētu rindā pēc darba. Izskatās, ka cilvēkus apmierina šie pabalsti un viņi vismaz vasaru labprātāk pārlaiž atpūšoties, nevis meklē jaunu darbu," sprieda uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Komentējot "Dobeles dzirnavnieks" rīcību papildu darbinieku piesaistē ārkārtējās situācijas laikā, viņš teica, ka uzņēmums mobilizēja visus spēkus un arī sadarbojāmies ar uzņēmumiem, kuriem darbības apmēri saruka, uz laiku piesaistot to darbiniekus.

"Pašlaik situācija ir stabilizējusies, bet mēs savu komandu esam papildinājuši ar 20-30 cilvēkiem. Tas gan vairāk ir saistīts ar ražas novākšanas laiku, kurš tūliņ Latvijā sāksies," viņš sacīja.

Komentējot Ekonomikas ministrijas iniciatīvu par atbalstu aizdevumiem līdz 25 gadu termiņam, viņš teica, ka tas jau ir daudz mērķtiecīgāks instruments. Amsila ieskatā, šis atbalsts ir vērsts uz kopējo ekonomikas stimulēšanu. "Pozitīvi vērtēju, ka šajā gadījumā līdzekļi ekonomikā tiek iepludināti caur uzņēmumiem, kuri ražo un nodarbina darbiniekus," viņš sacīja.

Vienlaikus viņš piebilda, ka ir jābūt precīzam izvērtējumam, kādi mērķi ar šādiem aizdevumiem līdz 25 gadu termiņam tiek sasniegti. Tam jābūt kontrolētam un labi izvērtētam procesam, lai valsts no tā justu atdevi.

"Ir jāsaprot, ko konkrētais uzņēmums ar šo naudu grib darīt un kāds ir tā biznesa plāns. Pretī ir jābūt ekspertu grupai, kura spēj izvērtēt, vai tas ir dzīvotspējīgi, vai tas ir ilgtspējīgi un vai tas tiešām konkrētajam uzņēmumam ir nepieciešams," sacīja Amsils.

Viņš arī pastāstīja, ka "Dobeles dzirnavnieks"nevienu no krīzes laikā pieejamajām atbalsta iespējām neizmantoja, jo tās uzņēmumam nebija nepieciešamas.

"Dobeles dzirnavnieks" ir reģistrēts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu