Štelmahers: Esam procesā, kurā pārbaudām savus nākotnes spēlētājus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Roberts Štelmahers.
Roberts Štelmahers. Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei Igaunijas basketbola simtgadei veltītais turnīrs "Baltijas ceļš" ir process, kurā tiek pārbaudīti nākotnes spēlētāj, sarunā ar aģentūru LETA atzina valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Latvija sestdien "Baltijas ceļa" turnīru sāka ar zaudējumu 59:82 Lietuvai. Latvijas valstsvienībā debiju piedzīvoja uzreiz astoņi basketbolisti.

"Visos treniņos varēja just, ka komanda ir uzvilkusies. Ja visi strādā uz 100%, tad elektrība nāk no visiem. Cieņu visiem spēlētājiem, kuri piekrita atbraukt uz šo turnīru. Brīžiem viņi parādīja ļoti labu sniegumu. Protams, ka viņi nav saspēlējušies un daudzi ir pirmo reizi izlasē," komentēja Štelmahers.

Valstsvienības galvenais treneris uzsvēra, ka basketbolistiem tas nav viegls process - vienlaikus tik lielā skaitā debitēt izlasē.

"Pēc tik liela laika perioda, kad nav bijuši mači, uzreiz spēlēt pret Lietuvu - tas ir diezgan smagi. Tai būtu bijis jābūt kā vienkāršai pārbaudes spēlei, taču šajā situācijā tas ir oficiāls turnīrs," uzsvēra Štelmahers.

"Mums tas ir process, kurā mēs pārbaudām un skatāmies savus nākotnes spēlētājus. Uzvarēt vienmēr vajag, nevajag pārprast, ka mēs te atbraucām zaudēt. Gribam redzēt labu spēli un to, ka kāds basketbolists sevi parāda no labākas puses nekā esam pieraduši viņu redzēt," pauda Štelmahers.

Latvijas izlases kapteinis šajā turnīrā ir Kaspars Bērziņš, kurš sestdien iemeta piecus no deviņiem tālmetieniem, uzrādot statistiku, ar kādu nevar lepoties lielākā daļa centra spēlētāju.

"Viņš ir komandas kapteinis, parādot visiem priekšzīmi visiem spēlētājiem. Varēja redzēt, ka viņš visiem dod padomus, Kaspars ir svarīgs spēlētājs mūsu komandā," atzīmēja Štelmahers.

Svētdien turnīra noslēgumā Latvija spēkosies ar mājinieci Igauniju. Mačs "Saku Suurhall" sāksies plkst.19.30.

"Daudzi no viņiem spēlē ārzemēs, gluži visi nav no vietējās līgas. Taču vairāk vai mazāk viņi ir mums zināmi. Apspēlēt mājiniekus igauņus būtu ļoti forši. Domāju, ka varbūt spēlēsim vēl labāk. Arī lietuvieši pirmajā mačā nespēlēja tik labi, kā šodien, kad pret mums viņi daudz labāk realizēja metienus. Tāpēc jau pirms sezonas ir pārbaudes spēles, kurām seko oficiāli mači. Normālā situācijā neviens pēc sešiem treniņiem uzreiz neaizvada oficiālu spēli," skaidroja Štelmahers.

Igaunija piektdien ar 92:85 pagarinājumā pārspēja Lietuvu, turnīra ievadā sagādājot pārsteigumu.

"Tā ir normāla situācija šajā laika periodā , ka viena komanda, kas gatavojas svarīgām spēlēm, izskatās kā sezonas vidū. Savukārt Lietuva, kas pārbauda vairākus spēlētājus, varbūt nebija tik ļoti saspēlējusies," secināja Štelmahers.

Lietuvas basketbola komandas rēķinā ir trīs Eiropas zelta medaļu komplekti 1937., 1939. un 2003.gadā, trīs olimpiskās bronzas medaļas (1992., 1996. un 2000.gadā). un 2010.gada Pasaules kausa bronza.

Latvija ir pirmā Eiropas čempione 1935.gada sacensībās, savukārt Igaunijas valstsvienības augstākais sasniegums ir piektā vieta Eiropas čempionātā 1937.gadā Rīgā un 1939.gadā Kauņā.

Latvijas valstsvienības sastāvs "Baltijas ceļa" turnīram:

aizsargi - Artis Ate ("VEF Rīga"), Edmunds Elksnis ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Edgars Lasenbergs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Artūrs Ausējs (Jekaterinburgas "Ural", Krievija), Andris Misters ("Melilla", Spānija), Kristaps Gludītis ("Ventspils");

uzbrucēji - Kristaps Dārgais ("Ogre"), Artjoms Butjankovs ("Samara", Krievija), Mārcis Šteinbergs (Grankanārijas "Herbalife-2", Spānija), Edvards Mežulis ("Latvijas Universitāte");

centra spēlētāji - Kārlis Šiliņš (Floridas Atlantijas universitāte, NCAA, ASV), Kaspars Bērziņš ("Ogre").

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu