Latviešu pētnieki izstrādā cūku barības receptūras vides piesārņojuma mazināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cūka. Ilustratīvs attēls
Cūka. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Lauksaimniecības fakultātes pētnieki kopā ar sadarbības partneri "Korkalns" izstrādā un testē jaunus cūku barības maisījumus vides piesārņojuma mazināšanai, liecina informācija Valsts lauku tīkla mājaslapā.

Projekta īstenotāji skaidro, ka Latvijā cūku ēdināšanā lielākoties izmanto graudaugu barību, kas receptēs veido 60-70% no visa barības apmēra un dažreiz vairāk. Taču cūku barības dārgākā sastāvdaļa ir olbaltumvielu saturoša barība augstā šo vielu satura dēļ. Visbiežāk kā galveno olbaltumvielu avotu izmanto ģenētiski modificētu soju, kas satur slāpekli un, izvadoties no organisma, piesārņo apkārtējo vidi.

LLU Lauksaimniecības fakultātes pētnieki norāda, ka projektā paredzēts izstrādāt barības receptūras nobarojamām cūkām, cenšoties samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, kas veidojas cūku nepilnvērtīgā un nesabalansētā barošanā. "Bieži vien cūku ēdināšanā barības līdzekļi tiek iekļauti haotiski un vislētākie, maz uzmanības pievēršot, kā cūkas tos var izmantot," pastāstīja pētniece Lilija Degola.

Viņa skaidroja, ka augstas kvalitātes cūkgaļas iegūšanai barība ir izšķirošs faktors un tai ir jābūt piemērotai cūkām - sabalansētai atbilstoši nepieciešamajām barības vielām un izmantojamībai cūku organismā. Turklāt īpaši svarīgs aspekts ir barībā esošais slāpeklis, kura izmantojamība ir atšķirīga no dažādiem barības līdzekļiem. Neizmantotais slāpeklis cūku organismā izdalās vidē ar cūku mēsliem, tādā veidā pārmērīgi piesārņojot apkārtējo vidi.

Pētniece teica, ka ikvienā valstī ir citi klimata apstākļi, kas ietekmē barības vielu saturu barības līdzekļos, tādēļ jāizvērtē vietējos apstākļos izaudzēto lopbarību un no tās saražotos kombinētās barības maisījumus cūkām, kas sagatavoti pēc iepriekš izstrādātām receptēm. Barības receptēs var izmantot arī vietēji audzētos pākšaugus - pupas, zirņus, lupīnu, vietēji audzētās sojas pupiņu pārstrādes produktus.

Cūku barības izpēte norisinās pētījumā "Ekonomiski pamatotu barības receptūru izstrāde saistībā ar cūkgaļas kvalitāti un apkārtējās vides piesārņojuma samazināšanas iespējām". LLU zinātnieki šo projektu sākuši īstenot pavasarī. 

Pētījums tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam pasākuma "Sadarbība" apakšpasākuma "Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai" ietvaros un noslēgsies 2021. gada oktobrī. Projektu atbalsta Lauku atbalsta dienests un Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu