"Sākumā viņš bija pieklājīgs, bet tad teica, ka vēlas sagriezt manu ķermeni gabalos." Vīrietis terorizē Igaunijas iedzīvotājas (3)

Foto: Unsplash
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Virtuālajā pasaulē bieži vien atļaujamies pateikt vairāk nekā dzīvē un nu par kāda nezināma vīrieša upuriem kļuvušas Igaunijas iedzīvotājas. Kāds vīrietis no mazpilsētas Igaunijā terorizē sievietes, izsakot viņām nepiedienīgas piezīmes un nāves draudus, vēstī portāls "Postimees".

19 gadus veca vientuļā mamma no Pērnavas Karmena (vārds mainīts - red. piezīme) iepazīšanās portālā iepazinās ar 52 gadus veco Tarmo. 

"Sākumā viņš bija pieklājīgs, bet kādā brīdī viņš teica, ka vēlas sagriezt manu ķermeni gabalos," atceras Karmena. Viņa nodomāja, ka viņas jaunais paziņa ir piedzēries, un atbildēja, lai iet gulēt.

Tarmo šī atbilde ļoti nepatika un viņš kļuva agresīvāks. 

"Laiks nomirt," viņš paziņoja.

Tad no viņa tika saņemti šādi ziņojumi: "Vispirms nodarbosimies ar seksu, tad tu mirsi", "Mēs sāksim ar tavu ķermeni, kas jāsadala kā gaļa", "Es tev ieduršu sirdī, bet tad pārgriezīšu rīkli", "Ja vēlies dzīvot, samaksā 50 500 eiro, tad paliksi dzīva."

Karmena kļuva nemierīga - kas notiks, ja svešinieks uzzinās viņas adresi un kādu dienu parādīsies otrpus durvīm? 

"Man bija patiesi bail," atzīst Karmena, bilstot, ka šis vīrietis viņu solījis uzmeklēt.

Policija palīdzību atsaka

Kad Karmena par savām bailēm pastāstīja draugiem, viņi ieteica uzrakstīt iesniegumu policijā.

"Pagājušajā nedēļā ierados iecirknī, taču man neļāva tur ieiet. Viens virsnieks solīja sazināties ar izmeklētājam. Tad pienāca sieviete pajautāja, kas noticis. Es pastāstīju, ka gribu uzrakstīt iesniegumu, jo man draud izvarošana, slepkavība un ķermeņa sadalīšana. Viņa vēstules izlasīja un atzina, ka vīrieša izturēšanās nav bīstama," stāsta Karmena.

Izmeklētājs sacīja, ka neko nevar izdarīt, un ieteica jaunietei agresoru internetā nobļoķet, kā arī turpmāk nepievienot svešiniekus draugu lokā.

Karmena un viņas draugi par policistu šķietami vieglprātīgo attieksmi bija pārsteigti. Viņi pat nepacentās noskaidrot, kas ir šis cilvēks, kurš draud nogalināt, bet gan nekavējoties identificēja viņu kā nekaitīgu. 

"Mēs paši centāmies uzzināt viņa adresi, dalījāmies ar informāciju sociālajos tīklos, jo šai personai vajadzētu būt cietumā," saka Karmena.

Ieraksts sociālajos tīklos sašūpo internetu 

Karmena ierakstu ievietoja vairākās "Facebook" grupās. To pēkšņi sāka komentēt desmitiem cilvēku, kuri arī no šī vīrieša bija saņēmuši līdzīgas ziņas.

Shēma ir atstrādāta - vīrietis raksta jaunām sievietēm "Facebook", "Rate" vai "Skype". Ja viņa konts tiek bloķēts, viņš atkal un atkal uzmācas savam upurim ar ziņojumiem no citiem profiliem. Kāda sieviete nosūtīja ekrānuzņēmumu, kurā redzemi septiņi bloķēti Tarmo profili. Tas nav viņa īstais vārds, bet gan pseidonīms.

No komentāriem kļuva skaidrs, ka vīrietis dzīvo Pelvā. Karmenas paziņa Keitlina ievietoja informāciju par Tarmo "Põlva Kodanik" "Facebook" grupā, un reakcija bija zibenīga. Pelvas iedzīvotāji dalījās, ka vīrietis uzmācas sievietēm ne tikai internetā - viņš piesienas pārdevējām un masturbē pie loga.

"Reiz viņš man uzrakstīja, ka mani pastāvīgi izseko. Ikreiz, kad viņu ieraugu, manī rodas riebums, un es ar bailēm domāju, kā tikt no viņa vaļā," dalās kasiere. 

Komentētāji apgalvo, ka Tarmo sievietēm ir uzmācies vismaz 20 gadus.

"Reiz, kad bijām pusaudži, viņš pienāca pie mūsu mājas durvīm un pasauca manu māsu - viņš viņai atnesa šokolādes tāfelīti. Pēc brīža viņš sāka dauzīties pie durvīm, kuras, par laimi, bija aizslēgtas. Un mēs mājās bijām vieni paši, sajūta bija ļoti riebīga. Es nemaz nezinu, kā viņš zināja mūsu adresi," stāsta kāda sociālo tīklu lietotāja.

Daļa "Skype" sarunas ar vīrieti, kura sievu Tarmo bombardēja:

Ivars: "Vai pēdējā laikā nav sanācis dabūt pa muti?"

Tarmo: "Aizver muti."

Ivars: "Varbūt tevi ir apsūdzējuši uzmācībā?"

Tarmo: "Tā nav jūsu darīšana."

Ivars: "Satikties nevēlies?" Vai arī man uzreiz sniegt informāciju par jums policijai? "

Tarmo: "Neej uz policiju."

"Apmēram pirms 20 gadiem viņš uzmācās kādai manai paziņai. Atceros viņa tā laika ziņas un, šķiet, ka viņš ir kļuvis agresīvāks. Es nesaprotu, kāpēc policija viņam joprojām nepievērš uzmanību," sacīja vēl kāds komentētājs.

Arī Keitlina uzskata, ka gadu gaitā vīrieša agresija ir augusi. Sieviete uzskata, ka policija nerīkosies līdz nebūs cietušo.

"Ir pienācis laiks izbeigt vienaldzību," viņa raksta.

Ledus ir iekustināts

Ieraksti interneta vietnēs beidzot šo lietu ir iekustinājuši.

"Beidzot Pērnavas policijai tika nosūtīts iesniegums un pirmdien izmeklētājs solīja ar mani sazināties, lai vienotos par tikšanās laiku," stāsta Karmena. 

Policijas un robežsardzes pārvaldes vecākais inspektors Reigo Padars apstiprināja, ka pēc liecību sniegšanas policija lems par tālāko šīs lietas gaitu.

"Mēs uzzināsim, kas un kāpēc notika policijas iecirknī, kad vērsās pēc palīdzības," viņš solīja. "Policija attiecīgo personu zina, un mēs varam apliecināt, ka viņš tiešām nav bīstams. Lielākoties šim cilvēkam ir grūtības saprast, kāda uzvedība ir pieņemama, bet kāda - nē. Ar vīrieti par šiem notikumiem ir runāts. Tā kā viņš iepriekš ir izturējies neatbilstoši, policija viņu vēro. 

Neatbilstošas ​​izturēšanās dēļ internetā policisti jau bija viņam reiz atņēmuši datoru. Kādu laiku viss bija mierīgi, līdz viņš nopirka jaunu datoru," viņš stāsta. 

Arī Pelvas pagasta sociālās nodaļas vadītāja Helēna Metsma apstiprināja, ka iepriekš jau ir strādājusi ar Tarmo. 

"Mēs sadarbojamies ar policiju, lai rastu risinājumu šai problēmai," viņa stāsta.

Kā rīkoties?

Ja kādreiz internetā nākas saskarties ar nepatīkamu situāciju, vispirms jāizsver, vai lieta ir tik nopietna, lai rakstītu iesniegumu policijā vai to var atrisināt citā veidā.

"Nejaušas publikācijas policijas redzeslokā nenonāk tik ātri, lai varētu noteikt, vai pastāv briesmas, un, ja tādas ir, nekavējoties iejaukties," skaidroja Reigo Padars. "Dažreiz aiz draudiem nav vēlmes kādam nodarīt ļaunumu, vienkārši palīdzība ir vajadzīga pašam uzbrucējam, kura veselības stāvoklis neļauj apzināties savu rīcību," skaidro Padars.

Viņš skaidroja, ka, ja policija saņem šādu ziņojumu, var pasūtīt ekspertīzi, tajā skaitā pārbaudīt cilvēka veselības stāvokli. Ja izrādās, ka agresīvā izturēšanās ir saistīta ar veselības problēmām, tiesa var nosūtīt personu uz piespiedu ārstēšanos.

"Bez pārbaudes un tiesas lēmuma policija nevar nevienu nosūtīt ārstēties. Ja tiesa nav lēmusi citādi, ārstēšana ir brīvprātīga. Tieši tā rodas tādas situācijas kā šī - cilvēks atsakās no ārstēšanās un turpina izturēties neatbilstoši ," viņš sacīja.

Obligāta ārstēšanās - tikai pēc traģēdijas

Līdz šim tiesa ir nosūtījusi agresīvus pacientus uz obligātu ārstēšanu pēc kāda traģiska notikuma. Piemēram, Viru apgabala tiesa 2016. gadā piespiedu ārstēšanai nosūtīja Danielu, kurš sadūra savu tēvu - pareizticīgo priesteri.

Slepkavības draudi interneta vidē tiek sodīti ar naudas sodu vai brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, ja ir pamats uzskatīt, ka draudi tiks īstenoti.

Vairumā gadījumu nāves draudi ir tikai tukši vārdi, bet 2017. gadā Tallinas iedzīvotājs Enriko Nurms savā "Facebook" profilā solīja izvarot un nogalināt. To viņš izdarīja un tagad izcieš mūža ieslodzījumu par divu sieviešu izvarošanu un brutālu vīrieša slepkavību.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu