Vērienīga valsts izlaupīšanas shēma - Malaizijas ekspremjers atzīts par vainīgu vairāku simtu miljonu eiro zādzībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nadžibs Razaks
Nadžibs Razaks Foto: AFP / Scanpix

Malaizijas bijušais premjerministrs Nadžibs Razaks otrdien atzīts par vainīgu visās apsūdzībās pirmajā tiesas prāvā par simtiem miljoniem eiro izlaupīšanu no valsts stratēģisko investīciju fonda "1Malaysia Development Berhad" (1MDB).

Kualalumpuras tiesa pēc 16 mēnešus ilgušās prāvas atzinusi ekspremjeru vainīgu visās apsūdzībās saistībā ar 42 miljonu ringitu (8,4 miljonu eiro) pārskaitīšanu no 1MDB bijušā struktūras "SRC International" uz viņa kontiem.

67 gadus vecais ekspremjers tika atzīts par vainīgu visās septiņās apsūdzībās, tostarp par naudas atmazgāšanu un amata pilnvaru pārsniegšanu, un tagad viņam draud desmitiem gadi cietumā. Nadžibs spriedumu var pārsūdzēt.

Šī bija pirmā Nadžiba tiesas prāva saistībā ar līdzekļu izlaupīšanu no 1MDB un ekspremjers apsūdzēts arī citās krimināllietās.

Nadžibs tiek apsūdzēts, ka viņš no 1MDB līdzekļiem nelikumīgi piesavinājies 2,28 miljardus ringitu (450 miljonus eiro).

Fondu Nadžibs izveidoja 2009.gadā drīz pēc tam, kad kļuva par premjerministru. Skandāla dēļ par līdzekļu izlaupīšanu no 1MDB Nadžiba vadītā partija "Apvienotā malajiešu nacionālā organizācija" 2018.gadā cieta sakāvi parlamenta vēlēšanās un Nadžibs zaudēja premjera amatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu