LIZDA: Izglītības iestādēm būs jāpalauza galva, tomēr tās pielāgosies klātienes mācību piesardzības pasākumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skola. Ilustratīvs foto.
Skola. Ilustratīvs foto. Foto: JUNG YEON-JE / AFP

Izglītības iestādes operatīvi reaģēs un pielāgosies piesardzības pasākumiem, ko nosaka mācību procesa organizēšana klātienē, aģentūrai LETA pauda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Viņa uzsvēra, ka galvenais ir nodrošināt skolēnu un skolu darbinieku veselību, kā arī skolām svarīgi censties nodrošināt klātienes mācības.

Lai to izdarītu, viņasprāt, izglītības iestāžu kolektīvi pielāgosies noteiktajām prasībām, tomēr Vanaga uzsvēra, ka skolotāju komandai un pašvaldībai būs ko "palauzīt" galvu, nodrošinot visus piesardzības pasākumus.

Vienlaikus LIZDA vadītāja atzīmēja, ka arodbiedrību neapmierina tas, ka nav skaidrības par resursu nodrošināšanu, ja mācības notiks daļēji attālināti vai pilnīgi attālināti. "Tad tas ir uz pedagogu rēķina, jo noteikumos nav neviena vārda par paaugstinātās slodzes atalgošanu," pauda Vanaga, uzsverot, ka gan arodbiedrības, gan Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktā aptauja pierādīja, ka attālināto mācību laikā pedagogu darba slodze ievērojami palielinājās.

Vanaga norādīja, ka, ja kādam veselības apsvērumu dēļ vai pašizolācijas dēļ būs jākavē skola, pedagogam ar šiem skolēniem nāksies strādāt attālināti, kā arī jāturpina strādāt ar skolēniem klātienē. "Pedagogam, šādā gadījumā, būs jāstrādā gan ar klātienes, gan neklātienes skolēniem, taču par to nav paredzēts neviens eiro cents, un vispār par to netiek runāts," stāstīja arodbiedrības vadītāja.

Kopumā Vanaga pauda atbalstu mācību norisei klātienē, tomēr viņa atzīmēja, ka tas būs slogs skolai, un esot svarīgi, lai mikrovide skolā nav fiziski un emocionāli smagnēja.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.augusta mācību procesu organizēs klātienē izglītības iestādē, bet būs jāievēro virkne piesardzības prasību, tostarp jāorganizē izglītojamo plūsma, mazinot to krustošanos, kā arī nepieļaujot drūzmēšanos, otrdien atbalstot grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lēma valdība.

IZM un Valsts izglītības satura centrs otrdien informēja, ka mācību organizēšana no nākamā mācību gada plānota trīs modeļos. Pašlaik uzskatāms, ka no 1.septembra mācības visās izglītības iestādēs Latvijā notiek klātienē un tas ir A modelis, ja epidemioloģiskā situācija ir līdzīga kā tagad.

Valdības atbalstītie grozījumi nosaka, ka arī šajā gadījumā, ja nepieciešams, izglītības procesu, atbilstoši izglītības iestādes dibinātāja lēmumam daļēji varēs īstenot attālināti, piemēram, to varēs darīt vienu dienu nedēļā, lai nodrošinātu distancēšanās iespēju, piemēram, koplietošanas telpu piepildījuma un izglītojamo plūsmas organizēšanas un kontroles nolūkā.

IZM norāda, ka šis nosacījums vispārējās izglītības iestādēs attiecināms tikai uz 7.-12.klasi, ņemot vērā izglītojamo vecumposmu un līdzdalību pašvadītā mācību procesā. Attiecīgi profesionālās izglītības iestādēs šāds risinājums iespējams visos kursos un grupās.

Vienlaikus, lai sekmīgi īstenotu mācību procesu, izglītības iestādes vadītājam būs jānosaka kārtību par mācību un pedagogu darba organizāciju, tai skaitā jānosaka komunikācijas kanālus ar izglītojamiem un viņu vecākiem.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu