Četri Latvijas skolēni izcīnījuši godalgotas vietas Eiropas fizikas olimpiādē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fizikas mācību grāmata Zinību dienas laikā Spīķeru kvartālā.
Fizikas mācību grāmata Zinību dienas laikā Spīķeru kvartālā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas fizikas olimpiādē skolēni no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas izcīnījuši divas sudraba un divas bronzas medaļas, aģentūrai LETA pavēstīja Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Agnese Reitere.

Pēc viņas paustā, no 20. jūlija līdz 26. jūlijam tiešsaistes režīmā norisinājās Eiropas fizikas olimpiāde, kurā piedalījās 260 dalībnieki no 53 pasaules valstīm. Izcīnot divas bronzas un divas sudraba medaļas, Latviju olimpiādē pārstāvēji kopumā pieci Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni.

Eiropas fizikas olimpiāde norisinājās tā, lai ievērotu katrā valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, tāpēc Latvijas komandas dalībnieki olimpiādes uzdevumus risināja Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā, pauda Reitere.

Latvija šī gada Eiropas fizikas olimpiādē izcīnīja divas sudraba medaļas, kuras ieguva skolēni Rolands Lopatko un Ričards Kristers Knipšis, kā arī divas bronzas medaļas, kuras ieguva skolēni Edgars Rūdolfs Vītiņš un Jānis Pudāns, kā arī vienu atzinību, kas par dalību tika piešķirta Viesturam Spūlim.

Skolēnu komandu šajā olimpiādē vadīja LU lektors Jānis Cīmurs.

Tā kā vairāki ar fizikas olimpiādēm saistītie augsta līmeņa pasākumi pandēmijas dēļ tika atcelti, tai skaitā Starptautiskā fizikas olimpiāde un Āzijas fizikas olimpiāde, Eiropas fizikas olimpiāde šosezon bija augstākā līmeņa sacensības skolas līmeņa fizikas entuziastiem, uzsvēra Reitere.

Viņa klāstīja, ka olimpiādes uzdevumu risināšana notika divas dienas, kur pirmajā dienā skolēniem bija jārisina teorētiski uzdevumi, bet otrajā dienā jārisina eksperimentāls izaicinājums.

"Eiropas fizikas olimpiādes uzdevumi līdzinās īstam pētījumam, kur ir īss uzdevuma teksts un ļoti plašas iespējas izcelties ar radošu risinājumu," atklāja VISC pārstāve.

Olimpiādes dalībnieku risinājumus attālināti laboja starptautiska komanda. Katru no uzdevumiem laboja divi neatkarīgi vērtētāji no divām dažādām valstīm, lai pēc iespējas samazinātu iespēju, ka kāda skolēna radošā risinājuma detaļa tiek palaista garām, skaidroja VISC.

Darbu labošanā no Latvijas piedalījās pagājušā gada olimpiādes laureāts Jānis Hūns un LU profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu