Re:Check ⟩ Vai Covid-19 tests rada smadzeņu infekcijas risku? (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Vairāk nekā tūkstotis cilvēku dalījušies ar "Facebook" ierakstu, kurā minētas bažas, vai Covid-19 testi nerada kādus veselības riskus. Pausts, ka ar kociņu, ar ko paņem izmeklējumu, var traumēt sieniņu, kas norobežo smadzeņu šķidrumu no asinīm. Ieraksta autore pauž, ka tādējādi it kā smadzenēs var nonākt infekcijas. "Re:Check" noskaidroja, ka tā nav patiesība.

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Lietotāja savā ierakstā apgalvo:

"Covid-19 testam ir pavisam cits mērķis nekā tam, kam tu tici vai ko viņi tev saka. Krūzes ievietošana ļoti dziļi deguna krustojumos rada kaitējumu hemat-encefalozajai barjerai galvaskausa dziļumā. Tāpēc testēšana tik ļoti sāp! Šī dziļā testa mērķis ir bojāt hemato-encefalozo barjeru un nodrošināt tiešu piekļuvi smadzenēm jebkurai infekcijai."

Par testu drošību satraukums ir lieks. "Tas nav iespējams," lūgta komentēt ierakstā paustās bažas par kaitējumu sieniņai jeb hematoencefāliskajai barjerai ir lakoniska Centrālās laboratorijas galvenā speciāliste, laboratorijas ārste Jana Osīte.

Lai pareizi paņemtu vīrusa izmeklējumu, pacients atliec galvu, un ārsts deguna ejā ar vieglām, rotējošām kustībām ievieto kociņu, kam galā ir vates tampons. Pieaugušajiem kociņu ievieto četru līdz piecu centimetru dziļumā.

Tik dziļi tas jāievieto, lai sasniegtu augšējo rīkles daļu aiz deguna dobuma. Tur vairojas vīruss, stāsta Osīte. Viņa nenoliedz, ka tests pacientos rada diskomfortu, taču ārsti iepriekš ir īpaši apmācīti to veikt, kā arī ņem vērā pacienta anatomiskās īpatnības un iepriekšējās deguna traumas.

Vates kociņš ražots no speciāla elastīga materiāla, ar kuru nav iespējams traumēt deguna ejas. Izmeklējumu ar koka kociņiem, piemēram, aizliegts veikt. Taču pat ar koka kociņiem nevarētu traumēt hematoencefālisko barjeru. Pirmkārt, šī barjera nav ar kociņu sasniedzama, priekšā atrodas kauls.

Otrkārt, Osīte skaidro, ka sieniņu pārdurt ar vates tamponu uz kociņa no elastīga materiāla pat nebūtu iespējams, jo barjera nav tik trausla. Lai to pārdurtu, būtu nepieciešama resna adata.

Tāpat ar kociņu ienest vīrusu nav iespējams, jo materiāla savākšanai izmanto sterilu kociņu, kuru no iepakojuma ar apstrādātiem vienreizlietojamiem cimdiem izņem tikai pacienta klātbūtnē. Ja kociņš nebūtu sterils, izmeklēšanu nemaz nevarētu veikt, jo uz tā nonāktu piemaisījumi no citiem vīrusiem vai baktērijām.

Šādu nepatiesu informāciju izplata "Facebook" lietotāji ne tikai Latvijā. Apgalvojumu pārbaudīja un pie tāda paša secinājuma kā "Re:Check" nonāca arī Reuters,USA TodayAFPBBCAP un PolitiFact.

Tāpat ierakstā minēts, ka sejas maskas nēsāšana izraisa infekciju. Arī tā nav tiesa. "Re:Check" par to rakstīja jau iepriekš.

Ieraksta autore neatsaucās uz "Re:Check" lūgumu komentēt publicēto informāciju.

Secinājums: Ar Covid-19 testos izmantotajiem kociņiem nav iespējams traumēt sieniņu, kas atdala smadzeņu šķidrumu no asinīm jeb hematoencefālisko barjeru. Cilvēka anatomija neļauj šo barjeru ar kociņu sasniegt – priekšā ir kauls. Pat tad, ja tas būtu iespējams, sieniņa nav tik trausla, lai to varētu bojāt ar kociņu no elastīga materiāla.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu