Ar mākslas darbu darījumiem piekļūst ASV ekonomikai. Kongresa ziņojumā atklāts, kā Krievijas oligarhi apiet sankcijas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mākslas galerija. Ilustratīvs attēls
Mākslas galerija. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Krievu oligarhi apgājuši ASV noteiktās sankcijas ar šaubīgiem dārgiem mākslas darbu darījumiem, teikts ASV Kongresa trešdien, 29. jūlijā, izplatītā ziņojumā, aicinot likumdevējus vērsties pret neregulēto nozari, kuru izmanto naudas atmazgātāji.

Mākslas pasaules noslēgtība, kurā mākslas darbu pircēji bieži vien paliek anonīmi, devusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugiem miljardieriem piekļuvi ASV ekonomikai, lai arī Vašingtona viņiem noteikusi sankcijas pēc Krimas aneksijas 2014. gadā.

Izmeklētāji izsekojuši mākslas darbu pirkumus 18 miljonu dolāru vērtībā, kurus veikušas Putina tuvo līdzgaitnieku Arkādija un Borisa Rotenbergu čaulas kompānijas. Kā norāda ASV amatpersonas, Rotenbergi no Krimas aneksijas guvuši finansiālu labumu.

Lielie ASV izsoļu nami atzīst, ka nekad neprasa pircēja īsto identitāti, strādājot ar starpniekiem pat tad, ja ir labi zināms, ka gala pircējs ir kāds cits.

Kopumā ar oligarhiem saistītās čaulas kompānijas kopš sankciju ieviešanas caur ASV finanšu sistēmu pārvietojušas vismaz 91 miljonu dolāru, teikts ziņojumā.

"Tas ir satraucoši un pilnīgi nepieņemami, ka normas naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanai nestrādā, ja kāds pērk miljoniem dolāru vērtu mākslas darbu," pavēstīja senators Toms Kārpers.

Pārdošanas apjomi globālajā mākslas darbu tirgū pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 64 miljardus dolāru, un ASV veidoja aptuveni pusi tirgus, taču nozare ASV joprojām netiek regulēta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu