Par kādu vielu deficītu liecina jūsu ādas stāvoklis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Pūtītes, grumbas, blāva ādas krāsa, pigmentācija, lobīšanās - mēs visos vecumos saskaramies ar šīm problēmām. Parasti meklējam risinājumu dekoratīvās kosmētikas un dārgu krēmu izmantošanā. Žurnāla "Marie Claire" speciāliste sniedz ieskatu vitamīnu trūkumā, kas varētu būt saistīts ar jūsu ādas stāvokli. 

Diemžēl mūsdienu ēdiens, pat ļoti daudzveidīgs un sabalansēts, neapmierina minerālvielu, vitamīnu un kolagēna daudzumu, kas nepieciešams ķermenim, lai pilnībā uzturētu veselību, tātad arī skaistumu. Šajā situācijā palīdzēt var jaunās paaudzes uztura bagātinātāji un vitamīnu - minerālu kompleksi, kurus sauc par "nutricosmetics". Šī ir īpaša produktu grupa, kuras sastāvs tieši ietekmē ādas, matu un nagu stāvokli. Piedāvājam īsu rokasgrāmatu par to, ko lietot attiecīgos gadījumos, un kādas problēmas tie risina. 

Minerāli

Dzelzs

Dzelzs trūkuma pazīmes ir ādas bālums un lobīšanās, sausi mati, trausli nagi. Jūs varat to novērst, palielinot liellopu gaļas, balto pupiņu, spinātu, brokoļu, žāvētu plūmju, ābolu patēriņu.

Magnijs

Ādas sausums un apsārtums, zirnekļaveida vēnas un ekzēma norāda uz magnija trūkumu, kas ir atrodams spinātos, melnajās pupiņās, ķirbju sēklās, riekstos un tumšajā šokolādē.

Cinks

Cinka deficīta pazīmes ir pūtītes, sadalījušies nagi, matu izkrišana, ekzēma vai dermatīts un lēna brūču dzīšana. Cinks ir atbildīgs par hidrolipīdu barjeru, ādas aizsardzību pret UV stariem un ir spēcīgs antioksidants. Visvairāk cinka ir jūras veltēs, cūkgaļā, teļa aknās, cietajos sieros, riekstos un sēklās.

Kalcijs

Problemātiski zobi, trausli nagi un mati ir kalcija deficīta pazīmes. Lai uzturētu normālu šī minerāla līmeni, jums katru dienu jālieto vismaz trīs porcijas piena vai jogurta, kā arī jāēd biezpiens, siers, zivis, olas, rieksti un zaļie dārzeņi.

Hialuronskābe

Tās deficīts noved pie mitruma zuduma ādā, zvīņošanās, ādas iekaisuma un kairinājuma, grumbu veidošanās. Galvenie hialuronskābes avoti ir soja, kartupeļi un bietes.

Elastīns

Ar elastīna trūkumu āda zaudē elastību, tvirtumu, palielinās grumbu un kroku veidošanās. Satur augu pārtikas produkti: aprikozes, ķirši, smiltsērkšķi, tomāti, bietes, upenes, avenes, kviešu dīgļi. Stingras ādas zaudēšana un nokarājusies āda ir galvenās kolagēna deficīta pazīmes. Tas ir atrodams kāpostos, avokado, zivīs, sarkanajos dārzeņos un augļos.

Vitamīni

AND 

Trūkuma gadījumā: sejas āda ir sausa, sausa ir arī āda uz elkoņiem, mati sašķeļas, parādās pigmentācija. Mencas aknas, olas, liellopa aknas, burkāni, aprikozes, ķirbis, melone, rožains greipfrūts, spināti palīdzēs aizpildīt šī vitamīna trūkumu.

B2

Vitamīns, kura trūkuma dēļ plaisā lūpu kaktiņi. Sastāvā žāvētas baltas sēnes, liellopu nieres un aknas, sieri.

AT 3

Vitamīna B3 deficīta pazīmes ir ādas iekaisums, sausums un zvīņošanās, pūtītes, hiperpigmentācija un apsārtums. Jūs to varat papildināt, ēdienkartei pievienojot vistu, olas un jogurtus, kā arī baltās pupiņas.

AT 5

Pantotēnskābes trūkums norāda uz ādas zvīņošanos, strauju nosirmošanu un matu izkrišanu. Visvairāk B5 vitamīna ir vistas dzeltenumos, zirņos, klijās, zemesriekstos.

AT 6

Mutes čūlas un matu izkrišana, kā arī ādas bojājumi ir B6 deficīta pazīmes. Uzturā pievienojiet lasi, avokado, banānus, vistu, liellopa aknas, pupiņas un soju, garneles, žāvētas plūmes, saulespuķu sēklas.

AT 7

Šis vitamīns pietrūkst reti. Bet ar matu izkrišanu, sausu ādu, mēles pietūkumu un trausliem nagiem jāpalielina aknu, olu, auzu pārslu un zirņu, rauga un riekstu klātbūtne uzturā.

FROM

Viens no spēcīgākajiem antioksidantiem. Atbalsta zobu veselību, piedalās kolagēna veidošanā, kas palielina ādas elastību. Ir dziedinoša un pretiekaisuma iedarbība. Palīdz mūsu ādai izskatīties jauneklīgai un veselīgai. C vitamīns ir atrodams citrusaugļos, kivi, zemenēs, mango, ananāsos, paprikā. To pievieno arī kosmētikas līdzekļiem.

E

Šis vitamīns ir imūnmodulators un antioksidants. Tas veicina C vitamīna uzsūkšanos, matu un nagu nostiprināšanos un augšanu, aizsargā un atjauno ādu, padarot to elastīgu un gludu. Tas ir atrodams kviešu dīgļos, augu eļļās, riekstos un sojas pupās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu