Lietuva Covid-19 gadījumu skaita ziņā apsteigusi Igauniju. Radušās bažas par ceļošanu "Baltijas burbulī"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs foto.
Covid-19. Ilustratīvs foto. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Lietuvā pēdējā laikā jūtami pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits un tā apsteigusi Igauniju ar jauno koronavīrusu inficēto skaita ziņā, radot bažas, ka drīz vairs nevarēs runāt par ceļošanai drošo "Baltijas burbuli", tomēr pagaidām robežu slēgšanu Lietuva neapsver.

Saskaņā ar jaunāko informāciju Lietuvā inficēšanās ar vīrusu konstatēta kopumā 2062 cilvēkiem, bet Igaunijā - 2051 cilvēkam, kamēr Latvijā līdz šim inficējušies 1228 cilvēki.

Lietuvā vīrusa noteikšanai līdz šim kopumā veiktas 515 797 analīzes, Igaunijā - 118 576 un Latvijā - 197 035.

Kopš jūlija vidus Lietuvā vienā diennaktī apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits tikai retu reizi nepārsniedza desmit, bet krasākais kāpums tika fiksēts 24.jūlijā, kad inficēšanos atklāja 26 cilvēkiem. Liels infekcijas perēklis apzināts Kauņas starptautisko kravas autopārvadājumu uzņēmumā "Hegelmann Transporte", ar kuru pašlaik saistāmi 32 inficēšanās gadījumi, galvenokārt Uzbekistānas pilsoņiem.

Kopš 1.jūnija Lietuvā reģistrēti kopumā 92 "importēti" inficēšanās gadījumi, un pēdējā laikā pieaug arī neskaidras izcelsmes gadījumu skaits. Inficētie Lietuvā ieceļojuši vai atgriezušies no dažādām valstīm, tai skaitā Uzbekistānas, Zviedrijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas, Kazahstānas, Kotdivuāras, Lielbritānijas, Omānas, kā arī no kopīga vairāku cilvēku brauciena, kurā viņi apmeklējuši Ukrainu, Īriju un Franciju.

Kā ziņots, Lietuvas valdība trešdien nolēma, ka no sestdienas, 1.augusta, iekštelpās, tai skaitā tirdzniecības vietās un sabiedriskajā transportā, atkal būs obligāti jāvalkā sejas aizsargmaskas. To valkāšana netiks obligāti pieprasīta sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, sporta un kultūras pasākumos, bet šajos gadījumos būs spēkā citas stingras prasības.

Obligāta sejas aizsargmasku valkāšana publiskās vietās, arī ārā, Lietuvā tika ieviesta aprīlī, bet vēlāk pakāpeniski mīkstināta, un šobrīd tai ir tikai ieteikuma raksturs.

Veselības ministrs Aurēlijs Verīga norādījis, ka par robežu slēgšanu pagaidām netiek domāts.

"Ļoti ceru, ka Eiropai kā kopienai būs zināma kopīga stratēģija un nebūs tā, ka katra valsts rīkosies atsevišķi, bet vajadzības gadījumā pieņemsim lēmumus arī ātrāk," viņš ceturtdien sacījis žurnālistiem Kauņā.

Pēc ministra teiktā, nav plānots atcelt arī oktobrī gaidāmās Seima vēlēšanas, bet turpmāk tiks spriests, pēc kādiem kritērijiem pieņemt lēmumus par testēšanas intensitātes palielināšanu, īpaša režīma ieviešanu ārstniecības iestādēs vai citiem soļiem.

Verīga arī paziņojis, ka saistībā ar situācijas saasināšanos saīsinās savu atvaļinājumu no piecām līdz četrām nedēļām, turklāt arī šo četru nedēļu laikā ieradīsies darbā katru piektdienu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu